02 Kasım 2013 06:00

Ankara Barosu Kürtaj konusunu tartıştı

Ankara Barosu "Gebeliğin sonlanması (Kürtaj, Küretaj, Rahim Tahliyesi)” konusu çeşitli yönleriyle ele alındı.

Ankara Barosu Kürtaj konusunu tartıştı
Paylaş

Ankara Barosu tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Sağlık Hukuku Kurultayında “Gebeliğin sonlanması (Kürtaj, Küretaj, Rahim Tahliyesi)” konusu çeşitli yönleriyle ele alındı.
Bugün de sürecek olan kurultayın dünkü ilk oturumunda konuşan Doç. Dr. Ahmet Acıduman tarih boyunca gebeliğin hem sağlanabilmesi için, hem de engellenebilmesi için denenmeyen yolun kalmadığını söyledi. Sunumunda eski Mısır’dan günümüze gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin yapılan etik tartışmalarını anlatan Acıduman, oturumun sonuna doğru dinleyenlere dönerek “Biliyorum kafanız karıştı. Aslında benim de karışık. Çünkü burada tek bir doğru yok” şeklindeki sözleri dikkat çekti. Acıduman “Kürtaj konusunda doğru kararlar verebilmek için, ilgili tarafların değerlerini, çıkarlarını, haklarını ve yükümlülüklerini dikkatli bir şekilde değerlendirmek gerekir” dedi. “Etik, yaşama nereden baktığımızla, nerede durduğumuzla ilgilidir” diyen Acıduman, Kürtaj konusunun tarih boyunca tartışıldığını bundan sonra da tartışılan bir konu olmaya devam edeceğini belirtti.

KADININ KÜRTAJ HAKKI ELE ALINDI

Acıduman’dan sonra konuşan Doç. Dr. İsmail Dölen’de “Tıbbi açıdan fetüs, embriyo, kürtaj ve düşük nedir?​” başlığını ele aldı. Dölen, “Tıbben 22. haftadan sonraki doğumlarda çocukları yaşatabildiklerini kaydederek hukuki olarak ceninin birey olmadığını ama cenin olarak hakları bulunduğuna dikkatleri çekti. Pek çok uluslararası anlaşmaya göre kadınların kürtaj hakkı bulunduğunun altını çizen Dölen, ancak her konunun ayrı ayrı ele alınarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Son olarak konuşan Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurulu Başkan Yardımcısı Müslüme Üye hukuken “Kişi” nedir, “Kişilik” ne zaman başlar konularını ele aldı. Üye, tam doğum ve sağ doğum konularındaki hukuki düzenlemeleri de dinleyenlerle paylaştı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî’de adalet!

SONRAKİ HABER

Eksik derslerini eylemde verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...