01 Kasım 2013 17:00

‘Kürt sayfalarına Facebook sansürünü Hükümet istiyor’

Son zamanlarda Kürt ve muhalif sayfalarına yaptığı sansürlerle gündeme oturan sosyal paylaşım sitesi Facebook, bu sayfalara dönük engellemelerine devam ediyor.

‘Kürt sayfalarına Facebook sansürünü Hükümet istiyor’
Paylaş

Dünyada 1 milyardan fazla, Türkiye’de ise 30 milyonu aşan kullanıcıya sahip Facebook’un Türkiye’de Gezi direnişiyle beraber arttırdığı sansür uygulamalarında, son olarak Özgür Gündem gazetesi, Ötekilerin Postası ve BDP İstanbul İl Örgütünün hesapları kapatıldı. Facebook Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Politika Direktörü Richard Allan, “Uluslararası terör listesindeki örgütlerin övülmesi kurallarına aykırı” bulduklarını ifade ederek, sayfaları “PKK’ye dair içerikler nedeniyle” kapattıkları gibi gerekçelerle sansürü meşrulaştırmaya çalışırken, Kürt ve muhalif hesaplara uygulanan sansürdeki artış sansürün ne kadar açık olduğunu gösterdi.

ÖZGÜR GÜNDEM’İN ÜÇ HESABI DA KAPATILDI

Özgür Gündem Gazetesi Editörü Bayram Balcı, Özgür Gündem gazetesine yönelik saldırıların geçmişte olduğu gibi şimdi de devam ettiğine dikkat çekerek, “İnternet sayfamıza sık sık siber saldırı gerçekleştiriliyor. Haberlerimizin okura ulaşması engelleniyor. Facebook sayfamız defalarca kapatıldı. Facebook bunu da Dışişleri Bakanlığının talepleri doğrultusunda kapattıklarını söyledi. Sosyal medyada sansür ve baskılar sürüyor. Fakat teknikten arkadaşlarımız bu saldırılara rağmen okurlarımıza hizmet etmeye devam ediyor” dedi.

‘HABERLERİMİZ ÇIKAR ÇEVRELERİNE DOKUNDU’

Facebook’un sansür politikasına maruz kalan sayfalar arasında bulunan Ötekilerin Postası’ndan Fırat Yumuşak ise, haber aktarımı olarak kullandıkları Facebook’ta takipçi sayılarının fazlalaşması ve haberlerinin birçok çıkar çevrelerine dokunması sebebiyle sansüre uğradıklarını söyledi.

‘KAPATILMASINI HÜKÜMET İSTİYOR’

Medya Eleştirmeni ve Gazeteci Ragıp Duran ise, elektronik ortamın dev şirketlerinin çoğu zaman faaliyet gösterdikleri ülkelerin siyasi iktidarlarının yönlendirmesi ile kullanıcıların içeriğini sansür ettiklerini söyledi. Duran, “Facebook’un sansürü, ayrımcılık veya şiddet propagandası içermeyen yayınlara yönelik bir sansür. Kürt siyasi hareketleri ya da medyası konusunda Facebook’un ya da ABD hükümetinin olumsuz bir ön yargısı olmadığını varsayarsak, bu sansürün Türk devleti tarafından talep edilip Facebook tarafından uygulandığını farz edebiliriz. Çünkü Türk devleti kendi egemenlik alanlarında Kürt medyasına hakiki ve elektronik ortamlarda benzeri sansür uygulamalarını eskiden beri zaten gerçekleştiriyor” dedi. (Diha/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘KCK basın davası’nda tahliye yok!

SONRAKİ HABER

Enver Gökçe ödülleri veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa