01 Kasım 2013 13:03

İşçi aileleri ‘adalet’ istedi

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 11 Mart 2012 tarihinde Esenyurt’ta AVM inşaatında kaldıkları çadırlarda meydana gelen yangında yaşamını yitiren 11 işçinin ardından açılan davanın 9’uncu duruşması öncesi Bakırköy Adliyesi önünde “adalet” taleplerini yineledi.

İşçi aileleri ‘adalet’ istedi
Paylaş

11 Mart 2012 tarihinde Esenyurt’ta Kayı İnşaat firmasının Marmara Park AVM inşaatında çalışan 11 işçinin barınma amaçlı kullandıkları çadırlarda meydana gelen yangında yaşamını yitirmesinin ardından açılan davanın 9’uncu duruşması bugün görüldü. Bakırköy Adliyesi önünde bir araya gelen işçi aileleri bir basın açıklaması yaptı. Yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin katıldığı açıklamada, “Esenyurt’u unutmadık, unutturmayacağız” pankartı açıldı. Üzerinde yaşamını yitiren işçilerin fotoğrafı ile “Kaza da değil kader de, cinayet” ve “Çalışırken ölmek istemiyoruz” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde “İş kazası değil, cinayet” ve “Sorumlular belli, adalet istiyoruz” sloganları atıldı. Ardından aileler adına açıklamayı yangın sonucu yaşamını yitiren Barış Kıyak adlı işçinin kardeşi Damla Kıyak yaptı.

DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Kıyak, temmuz ayında yapılan 8’inci duruşmada son tanıkları ve sorumluları dinlediklerini belirterek, işveren ve vekillerinin işçi hayatını ne kadar önemsiz gördüklerinin farkına vardıklarını kaydetti. Kıyak, “8’inci duruşmada alınan tahliye kararlarını doğru bulmuyoruz demiştik. Dava dosyası mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin raporunu kabul etmiyoruz” dedi. Dava dosyasında müfettiş raporları ve Cumhuriyet Savcılığının raporlarının yanı sıra 8’inci duruşma boyunca dinlenen tanık ve sanık ifadeleri ile dava dosyasında bulunan belgelerin dikkate alınmadığına dikkat çeken Kıyak, şunları dile getirdi: “Açık sorumluluğu ortada olan işveren ve diğer yetkililerin sorumluluktan kurtarılması anlamına gelen her türlü değerlendirmenin karşısında olacağız. İş güvenliği kurul toplantılarının tutanaklarında felaketin geleceği belli olmasına rağmen, önlem alınmadığı açıktır. Bununla birlikte işveren firmalar Kayı İnşaat ve Marmara Park AVM’nin sorumlulukları yeterince açığa çıkmıştır.”

VİCDAN NÖBETİ DEVAM EDİYOR

Sürdürdükleri adalet arayışında kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür eden Kıyak, “Her ayın ilk pazar günü saat 13.00’te Galatasaray Meydanı’nda ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’mize devam ediyoruz. 28 Nisan’ın dünyanın diğer ülkelerindeki gibi ülkemizde de ‘İş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için anma ve yas günü’ ilan edilmesi talebimizi yineliyoruz” diye belirtti.

Açıklamanın ardından aileler, sloganlar eşliğinde eylemlerine son vererek, davanın 9’uncu duruşmasına katılmak üzere adliyeye geçti.


ESENYURT DAVASI ERTELENDİ

Esenyurt davasının duruşmasına yangın sonucu yaşamını yitiren işçilerin aileleri ile sanıklar katıldı. Herhangi bir gelişmenin yaşanmadığı davada, mahkeme heyeti bilirkişiye gönderilen dosyaya ilişkin beklenen raporun gelmediğini belirterek, duruşmayı 31 Ocak 2014 tarihine erteledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'İsrail-Türkiye bir oldu, Suriye\'yi vurdu\' iddiası

SONRAKİ HABER

Bütçede \'denetimsizlik\' var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...