01 Kasım 2013 06:00

Van Valisi ve AFAD suçlu bulundu

2. Van depreminde “Gerekli önlemleri almadıklarından ölüme sebebiyet verdikleri” gerekçesiyle Van Valisi ve Van AFAD İl Müdürlüğü aleyhine açılan davada, ailenin 20 bin TL tazminat almasına karar verdi.

Van Valisi ve AFAD suçlu bulundu
Paylaş

Beyar Özalp

Anayasa Mahkemesi 2. Van depreminde Bayram Otel enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Selman Kerimoğlu’nun ailesine 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, Selman Kerimoğlu’nun ailesinin açtığı bireysel başvuruyla ilgili kararını verdi. Mahkeme, “Gerekli önlemleri almadıklarından ölüme sebebiyet verdikleri” gerekçesiyle Van Valisi ve Van AFAD İl Müdürlüğü aleyhine açılan davada, ailenin 20 bin TL tazminat almasına karar verdi.

Yargıtay’ın Vali ve AFAD yetkilileri için soruşturma izni vermemesini eksiklik olduğunu belirten Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma izni vermemesi üzerine davacıların buna itiraz yolunun olmamasını da eleştiriyor. Mahkeme ayrıca, olayda devlet ihmalinin olduğunu da belirtiyor.
Anayasa Mahkemesinin verdiği bu ceza, emsal teşkil edecek.

MAHKEMEDEN DİNK ÖRNEĞİ

Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının işleme koymama kararına karşın  mevcut yasalarda herhangi bir itiraz yolunun olmadığını, bu durumda olan devlet yetkilileri için yapılan soruşturmanın ve sonuçlarının açık olmamasından dolayı yürütülen soruşturmanın etkili olduğundan söz edilemeyeceğini belirtti. Mahkeme Hrant Dink’in ailesinin sorumluluğu olan  devlet yetkililerinin yargılanması için AİHM’e açtığı davayı örnek verdi.  Mahkeme AİHM’in ‘ Başvurucunun akrabalarının yalnızca dosya üzerinde incelemede bulunan mercilere itirazda bulunabilmiş olmalarının, mağdurların meşru menfaatlerinin korunması hususunda söz konusu soruşturmada olan eksiklikleri gideremeyeceğini hükmetmiştir” dedi.


TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Depremde hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının avukatlarından Murat Kemal Gündüz olayda tek ihmalinin otel sahibinde olmadığını ve dönemin Van Valisi ile AFAD yetkililerinde ihmalinin olduğunu, bu nedenle Anayasa Mahkemesine dava açtıklarını belirtti.

Otel sahibinin ceza almasının önemli olduğunu belirten Gündüz, devlet yetkililerinin yargılanmasının önünün açılmasının, dava seyri için önemli olduğunu ifade etti. Gündüz, Anayasa Mahkemesinin kararını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiğini ve bu çerçevede Başsavcılığının Hükümetten soruşturma izni isteyeceğini söyledi. Hükümetin devlet yetkilileri hakkında soruşturma izni vermemesi olasılığının olduğunu söyleyen Gündüz, böyle bir durumla karşılaşmaları durumunda Danıştaya başvuracaklarını belirtti.  Ailelerin avukatlarından Övgü Erdoğan ise, Anayasa Mahkemesinin  devlet yetkililerinin ihmali olduğu kararını verdiğini ve taleplerinin karşılandığını belirtti. Asıl işlerinin şimdi başladığını söyleyen Erdoğan, adil, etkili ve caydırıcı bir yargılamanın olması için davanın tüm kesimler tarafından takip edilmesi gerektiğini belirtti. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatına sahip çıkacağız

SONRAKİ HABER

Halkın parasıyla propaganda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...