01 Kasım 2013 06:00

Kıdem tazminatına sahip çıkacağız

Çiğli Organize Sanayi İşçileri Kurultay Komitesinde yer alan işyeri temsilcileri neler yapacaklarını tartıştı.

Kıdem tazminatına sahip çıkacağız
Paylaş

Çiğli Organize Sanayi İşçileri Kurultay Komitesinde yer alan işyeri temsilcilerinin çağrısı ile Deri-İş Sendikasında bir araya gelen temsilci ve işçiler kıdem tazminatının kaldırılması, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması ve ödünç işçilik uygulamasını içeren yasa tasarısının Meclise getirilmesine karşı ne yapacaklarını tartıştı. Örgütlü örgütsüz 15 işyerinden 35 işçinin katıldığı toplantıda, kurultay çalışmalarıyla oluşan birliği büyütmenin yolları tartışılarak, sendikaya üyelikte noter şartının kaldırılmasının fırsata dönüştürülmesi ve örgütlenme seferberliği başlatılması kararı alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Schneider İşyeri Baştemsilcisi Cihan İşçi, kıdem tazminatının kendileri için iş güvencesi ve tek birikim kaynağı olduğunu belirterek, “Bir araya geldiğimizde iyi şeyler yapabildiğimizi kurultaylarda ve örgütlediğimiz işyerlerinde gördük” dedi. 15 işyerinden temsilci ve işçilerin bir ara gelmesinin önemli bir güç olduğunu bu haliyle birçok sendikadan da büyük olduğunu ifade eden İşçi, iş kolu, sendika ayrımı yapılmayan bu birliği daha da büyütmeyi hedeflediklerini belirtti.

Amcor İşyeri Baştemsilcisi Yusuf Yörüklüler Türk-İş’e bağlı Basın-İş’te örgütlü olduğunu yanında oturan arkadaşının DİSK’e bağlı Birleşik Metal’de örgütlü olduğunu dile getirerek, “Çiğli İşçi Kurultayında yan yana gelebiliyoruz. Bugün de kıdem tazminatlarının gasbedilmesine karşı tüm organizeyi yan yana getirmek için çalışacağız. Bunun için önce işçi arkadaşlara doğru bilgileri anlatarak birleştirebiliriz” dedi.

‘TÜM İŞÇİLERLE YAN YANA GELMELİYİZ’

Teknik Tekstil İşyeri Baştemsilcisi İsmet Türk, kıdem tazminatının gasbedilmesinin sendikalı sendikasız ayırmadan herkesin canını yakacağını belirterek, “Bunun için yan yana gelmeliyiz. Organize sanayideki tüm fabrikaların örgütlü olmasını istiyorum, Çiğli İşçi Kurultayı da böyle düşündüğü için kurultay komitesinde yer alıyorum” dedi.

Kurultay komitesinden Raşit Ekin, “Aylık 11 gün veya 22 gün üzerinden kıdem hesaplansın” denildiğini belirterek, “Bize kırk satır mı, kırk katır mı dayatılıyor. Her durumda işçinin yarı yarıya kaybı olacak ama asıl buna izin verilirse tazminatlar tamamen kaldırılacak. İşçiler olarak sendikaları mücadeleye zorlamalıyız” diye konuştu.

Amcor İşyeri Komitesinden Ali Köroğlu, işyerlerinde kıdem tazminatına ilişkin düzenlemenin iyi olacağını savunanların da bulunduğuna dikkat çekerek, öncelikle bilgilendirme çalışmasını önemli bulduğunu vurguladı. Ersan Oto İşyeri Baştemsilcisi Erdinç, toplantının bile çok faydasının olduğunu dile getirerek, “Kurultay Komitesinin Çiğli’deki bu tür çalışmalarının fikir alışverişi için iyi olduğunu düşünüyorum onun için çalışmada yer alacağız” dedi.


‘BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPMALIYIZ’
Ümit Bingöl (Zf Lenförder İşyeri Baştemsilcisi): Kıdem tazminatları, ödünç işçilik uygulamaları ile ilgili sendika uzmanlarını işyerlerine getirip bilgilendirmeler yaparak işçileri mücadeleye hazırlamalıyız. Mahallelerde toplantılar yapmalıyız. Bütün işyerlerinde Schneider, Amcor ve Lenförder’de olduğu gibi işyeri komiteleri oluşturmalıyız. Kıdem tazminatlarında olduğu gibi yarın işyerlerimizde sözleşme mi tıkandı aynı şekilde o işyerinde ortak açıklamalar yaparak birbirimize destek olmalıyız.
Süleyman İssi (Dost Cam): İşyerinde kıdem tazminatında yapılmak istenen değişiklikten bahsedince insanlar şaşırıyor, gerçekleri ilk kez duymuş gibi oluyorlar. “İmza toplayalım Meclise gönderelim dediğimizde, “İşten atılırız, eve ekmek götüremeyiz” diyorlar. Asıl kıdem tazminatı kaldırılırsa evimize ekmek götüremeyeceğimizi anlatmalıyız. Temsilci arkadaşların sendika önlükleriyle işyerleri önünde bildiri dağıtması işçiye güven verir.
Hasan (Tepaş Tekstil): İşyerimizde ücretlerin artırılması için mücadele verdik, işçiler birleşti ve ücretlerde iyileştirme oldu. Ama örgütlenme kelimesinden bile korkuluyor ve sendikalara güven yok. Her işyerinde örgütlenme yapabilecek işçilerden gruplar oluşturarak örgütleyebiliriz.
İlhan Karabağ (ETAPAK): Sendikaların işçileri yarı yolda bırakmasının çaresi var ama işçinin işçiyi yarı yolda bırakması patronları güçlendiriyor.


TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

Öncelikle Meclise getirilmesi düşünülen tasarı ve kıdem tazminatına ilişkin işçilerin bilgilendirilmesi için kurultay çalışmalarında olduğu gibi, bültenler dağıtılması, işyerlerinde tasarının tartıştırılması, örgütlü işyerlerinde sendikalarla birlikte bilgilendirme toplantıları yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca, mahallelerde kahve toplantıları yapılması, sendika eğitim uzmanlarının katılımı ile panel yapılması, aynı süreçte kıdem tazminatına dokunulmaması talebini meclise ulaştırmak için imza kampanyası başlatılması, iş çıkışlarında yürüyüşler örgütlenmesi ve Çiğli’de miting ya da yürüyüş yapılması kararları alındı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu stüdyoda güzel filmler çekilmiyor!

SONRAKİ HABER

Van Valisi ve AFAD suçlu bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...