01 Kasım 2013 06:00

‘Gezi direnişi fikrimi değiştirdi’

Yaklaşan seçim öncesi görüştüğümüz üniversite öğrencileri gençlerin de temsil edilmesini istiyor.

‘Gezi direnişi fikrimi değiştirdi’
Paylaş

Mert Yıldız / Hasret Gültekin Kozan

Yerel seçimler 30 Mart 2014’te yapılacak. Siyasi partiler seçim hazırlıklarına başladı. Aday adayları, adaylık için birbirleriyle yarışa girdi. Kim, nerede, ne kadar oy alacak? Siyasilerin hedef kitlesi kim? Bunların yanında bir de oranları etkileyen gençlerin oyu var. Ve gençlerin bu seçimden beklentileri, yerel yönetimlerdeki temsiliyetleri ve istekleri gibi uzayabilecek sorular.

‘AKP BENİ TEMSİL ETMİYOR’

Bu soruları Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) okuyan gençlere sorduk. Gençler ortak bir soruna dikkat çekiyor: “Zaten genç olduğumuz için bizi kimse dinlemiyor, bu çok açık”
İktisat 1. Sınıf Öğrencisi Meral Çelik, bu sene seçimlere dair fikrinin değiştiğini söylüyor. Gezi direnişinde yaşanan polis şiddetinin buna neden olduğunu anlatan Meral, “Gezi direnişinde yöneticilerin tutumunu yanlış buldum. Ailem AKP seçmeni ama AKP beni temsil etmiyor” diyor.

Meral, öğrencilerin yaşadığı sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini şöyle dile getiriyor. “Hiçbir gelirimiz yok. Mesela 3 bin lira maaş alan polise ulaşım ücretsizken biz ise dünyanın parasını veriyoruz. Zaten öğrenci ve genç olarak kimse dinlemiyor bizleri, bu çok açık” dedi.

HDP’DEN UMUTLUYUM

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEKO) 4. Sınıf Öğrencisi Abdurrahman Baran ise Halkların Demokratik Partisinden (HDP) umutlu olduğunu söylüyor. HDP’nin Gezi ruhunu taşıdığını belirten Baran, “Bunun için HDP’ye oy vereceğim” diyor ve şunu ekliyor: “Ne olursa olsun insan merkezli olan siyaseti destekliyorum”
İktisat 1. Sınıf Öğrencisi Caner Acar, seçimlerden beklentilerini “Ulaşım konusu, iş imkanları, kentin adını duyurmak amaçlı yapılacak her şey” olarak sıralıyor. Gençlerin temsil edilmesiyle ilgili ise partilerin gençlik kollarında yer alan gençlerin fikirlerinin dinlenmesini istiyor.


KADIN SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Hazırlık Öğrencisi Melis Güneş de kadın sorununa dikkat çekti. Kadınların nüfuslarına oranla temsiliyet sorunu yaşadığını, bir kadın olarak bu durumun kendisini de ilgilendirdiğini belirten Güneş, “Ben bu ülkede kadına saygı olmadığını düşünüyorum. Kadınlar sokaklarda dövülüp öldürülüyor, cezalar çok az olduğu için her geçen gün bu olaylar artıyor” ifadelerini kullandı.

Hazırlık öğrencisi olan Halise Gülöz ise AKP’ye yakın olduğunu belirterek, “Eğer hizmet bakımından bakacak olursak gayet memnunum. Ama sosyal devlet gerekliği yok” dedi. Gülöz temsiliyet meselesi hakkında ise şöyle konuştu: “Kadınlara olanak verilmeli. Mesela başörtüsü konusu çok sıkıntılıydı, şimdi önü açıldı bunun için mutluyum ama AKP’nin düşünce yapısına göre kadın geri planda kalıyor” (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sinemanın sanatla bağları

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe’nin küçük kıyameti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...