01 Kasım 2013 06:00

İlk sanal para ATM’si kullanıma açıldı

İnternet aleminin, bankalardan ve resmi kurumların denetiminden tamamen bağımsız olan elektronik para birimi ‘Bitcoin’ gerçek oldu.

İlk sanal para ATM’si kullanıma açıldı
Paylaş

Kanada’daki bir cafede, müşterilerin ‘Bitcoin’ kullanarak ödeme yapabileceği ve hesaplarına para aktarabilecekleri ilk para makinesi işleme sokuldu.

Bitcoiniacs şirketinin ortaklarından Cheyne Mackie’ye göre amaç paranın gündelik hayatta kolayca kullanılabilmesini sağlamak:

“Hedef kitlemizi herkes oluşturuyor. Annem, teyzem ve kardeşim için buraya gelip, Bitcoin alıp satmanın kolay olmasını istiyoruz.” Bu sırada Bitcoin işlem gördüğü borsalarda 200 ABD doları düzeyini aşarak son altı ayda gördüğü en yüksek seviyelere çıktı. Böylece toplam Bitcoin piyasası 2.4 milyar dolara ulaştı.

İnternet’ten sonra en büyük icat olarak bilinen Bitcoin, 2009’de Satoshi Nakamota takma adlı bir Japon tarafından bulundu. Bitcoin’de para oluşumu ve transfer işlemleri ağ üzerinde kollektif olarak gerçekleşiyor. Bu sayede kolayca ödeme yapılabildiği gibi İnternet üzerinde hızlı bir şekilde para transferi de gerçekleştirilebiliyor.  Fakat sanal alemde giderek yayılan  bu icadı oldukça tehlikeli bulanlar da yok değil: “Bu paranın arkasında herhangi bir para otoritesi de yok. O zaman sorun var demektir. Bu durum bütün ekonomik sisteme zarar verir.”
Öte yandan Norveç’te bir üniversite öğrencisi 2009’dda sadece 27 dolar harcayarak satın aldığı ve daha sonrada unuttuğu 5 bin Bitcoin’in şimdilerde 885 bin dolara gibi değere yükselmesi ile zengin oldu.


BITCOIN NEDİR?

Bitcoin, deneysel olarak başlatılmış dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimi. Bitcoin teknolojisi, noktadan noktaya dağıtımlı bir ağ üzerinde çalıştığı için merkezi bir kuruluşa ihtiyaç kalmıyor. Para oluşumu ve transfer işlemleri ağ üzerinde kollektif olarak gerçekleşiyor. Bitcoin ayrıca bu para biriminin oluşmasını sağlayan yazılımın da adı.

Bitcoinler üçüncü bir şahsın ya da kuruluşun onayına gerek kalmaksızın İnternet üzerinde kolayca gönderilir.

TRANSFERLER:

Tasarım gereği geri dönüşümsüzdür.
Hızlı ve geri harcanması dakikalar içinde gerçekleşir.
Diğer ödeme şekillerine göre çok az masraflıdır.

Para arzı, yazılım ve sistem kullanıcılarının anlaşması üzerinden gerçekleştiği için, herhangi bir hükümet, banka, organizasyon ya da şahıs tarafından maniple edilemiyor. Bitcoin sisteminde oluşan kısıtlı enflasyon, ağın güvenliğine yardımcı olan kullanıcılara (madencilere) eşit şekilde dağıtılıyor.


NASIL ÇALIŞIR?

Bitcoin, yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı asimetrik şifreleme, noktadan-noktaya bağlantı gibi teknolojiler kullanır. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese sayısal imza ile gönderilir. Her kullanıcı çok sayıda adrese sahip olabilir. Her işlemin ağa duyurusu yapılır ve işlem, blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla kere harcanamaz. Her bir işlem bir veya iki saat içinde, blok zincirini uzatmaya devam eden büyük işlem gücü tarafından o anda kilitlenmiş olur. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Havuç spermin kalitesini arttırıyor

SONRAKİ HABER

100 yıllık ‘ayna projesi’ gerçek oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...