01 Ekim 2013 06:00

AKP iç tüzük’te ‘türban’ demedi

AKP’li kadın milletvekillerinin Meclis Genel Kuruluna türbanla gelmelerinin yankıları sürerken, AKP iç tüzük değişiklik çalışmalarında, “kıyafet” maddesinin aynen korunmasını istedi.

AKP iç tüzük’te ‘türban’ demedi
Paylaş

Sultan Özer

AKP’li kadın milletvekillerinin Meclis Genel Kuruluna türbanla gelmelerinin yankıları sürerken, AKP iç tüzük değişiklik çalışmalarında, “kıyafet” maddesinin aynen korunmasını istedi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığında geçen hafta toplantı yapan partilerin grup başkan vekillerinin iç tüzük değişikliğine ilişkin çalışmaları sürüyor. 22 madde üzerinde uzlaşma sağlayamayan partiler 2 Aralık tarihine kadar bir uzlaşma sağlayamazlarsa, seçimlerden önce iç tüzük değişikliğinden vazgeçilecek.

Daha önce 36 kez toplantı yapan İç tüzük Komisyonu, mevcut iç tüzüğün 86 maddesini (yüzde 46) aynen; 65 maddesini (yüzde 35) değiştirerek kabul etti. 1 yeni madde ihdas eden, 10 maddesi mülga olan, yani yürürlükten kalkan iç tüzükte partiler 22 maddede ise uzlaşma sağlayamadılar.

KIYAFET MADDESİ

Üzerinde uzlaşılamayan maddelerden biri de 56. maddede düzenlenen ‘kıyafet’ maddesi.

Mevcut iç tüzükte madde “Başkanlık kürsüsünde Başkan, beyaz kelebek kravat ve siyah yelek üstüne siyah frak giyer. Görevli kâtip üyeler de, koyu renk elbise giyerler.  Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör giyerler. Görevlilerin kıyafeti Başkanlık Divanınca tespit edilir” diye düzenleniyor.

Komisyonun 1 Temmuz’da yaptığı toplantının tutanağına göre, AKP maddenin mevcut halinin korunmasını istedi. Bugünlerde ‘türban’ konusunda ‘kıyamet’ kopartan AKP’nin komisyon çalışmalarında ‘türban’ konusunda bir önerisi olmadığı tutanaklardan anlaşıldı. Tutanaklara göre AKP’nin önerisi şöyle: “Maddenin mevcut hali korunsun. Kadın Meclis başkanvekillerinin kıyafeti konusunu Başkanlık Divanı karar alarak düzenleyebildiğinden daha sonra ortaya çıkacak ihtiyaçları Başkanlık Divanı, alacağı kararlarla düzenleyebilir”

MUHALEFET ‘PANTOLON DA OLSUN’  DEDİ

CHP ve MHP’nin bu konuda önerisi tutanağa şöyle yansıdı: “Gerekçede iktidar partisinin başında evet dediği fakat daha sonra yanlış anlaşılabilir endişesiyle uzlaşmaya yanaşmadığı teklifimiz şudur: Tayyörün ceket ve etek veya pantolonu kapsayacak şekilde tanımlanarak gerekçede yer verilmesi.”
BDP’nin önerisi de yine AKP’nin başlangıçta gerekçe olarak getirdiği ve bütün partilerin mutabık kaldığı konuda ısrarlı oldukları yönünde ve şöyle: “Kadınlar ceket, altına pantolon veya etek giyerler” açıklamasının gerekçede yer alması yeterli; kadın başkanvekillerinin giymekte oldukları kıyafetler kamuoyu tarafından kabul gördüğünden bir sorun bulunmamaktadır.

‘BAYAN’ İBARESİNE DÜZELTME

Maddede geçen “bayanlar” ibaresi ise partilerin mutabakatıyla, “Toplumsal cinsiyet çerçevesinde” “kadınlar” olarak değiştirildi.
Bugünlerde kadın milletvekilleri, Meclis Genel Kuruluna türbanla geleceğini açıklayan ve AKP yöneticilerinin de destek verdiği türban konusunun Komisyonda gündeme gelmediği, böyle bir sorunun olmadığı da tutanaklardan ortaya çıkıyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üniversitenin psikolojisini bozdular!

SONRAKİ HABER

Barzani Başbakan Erdoğan ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...