31 Ekim 2013 17:09

'Utanç duvarı'na karşı direniş büyüyor

Nusaybin-Qamişlo arasındaki örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 2 gündür mayınlı alanda eylem yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'a destek olmak amacıyla yapılan açıklamada konuşan BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, Nusaybin'de yarın hayatı durduracaklarını söyledi.

\'Utanç duvarı\'na karşı direniş büyüyor
Paylaş

BDP Mardin İl Örgütü, Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Rojava'nın Qamişlo kenti arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 2 gündür mayınlı alanda açlık grevi ile birlikte oturma eylemi başlatan ve ardından eylemini ölüm orucuna dönüştüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'a destek olmak amacıyla basın açıklaması yaptı. Gökkan'ın eylem yaptığı alanın üst tarafında yapılan açıklamaya, yüzlerce yurttaşın yanı sıra BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, Barış Anneleri İnisiyatifi, BDP Nusaybin İlçe Örgütü yöneticileri, İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu ve Mardin Barosu yöneticileri katıldı.

Grup adına açıklama yapan BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, sınırda örülen "utanç duvarı"nın durdurulması için daha önce etkinlikler yaptıklarını; ancak yapılan eylemlere rağmen duvarın durdurulmadığını belirtti. Sınırda örülen duvarın Kürt halkı arasına örülen bir "utanç duvarı" olduğunu vurgulayan Kaymaz, sınırda örülen duvar yapımının "güvenlik" veya "kaçakçılığı" önleme amacıyla yapılmadığını belirterek, "Duvarın örülmesi için alınan karar siyasi bir karardır. Kürdistan halklarını birbirinden ayırmak için bu duvar örülüyor. Ancak; bizim için Kürdistan tek parçadır. Kürdistan etrafında bulunan ülkeler ise Kürdistan'ın komşularıdır" diye konuştu. Nusaybin Belediye Başkanı Gökkan'ın başlattığı eylemi desteklediklerini dile getiren Kaymaz, "Belediye başkanımız, mayınlar arasında eylem yapıyor. Başkanımız, eğer bir mayın patlaması sonucu yaşamını yitirirse katili Başbakan Erdoğan olacaktır. Başkanımızın talepleri tüm Kürdistan halklarının talepleridir" diye konuştu.

Sınırda örülen duvarın yapımı için sivil insanlara askeri elbiseler giydirildiğine dikkat çeken ve Başbakan Erdoğan'a seslenen Kaymaz, "Sen duvarın yapımını durduramazsan, bu halk bu duvarı durdurur. Duvar durdurulmazsa ölüm orucu dahil daha radikal eylemler yapacağız. Eğer gücünle bizi engellemeye çalışırsan, biz de meşru savunma hakkımızı kullanırız" uyarısında bulundu. Gökkan'a destek olmak amacıyla bu akşam BDP Kızıltepe İlçe Örgütü yöneticileri olarak Gökkan'ın eylem yaptığı alanda nöbet tutacaklarını belirten Kaymaz, yarın ise saat 11.00'de yapılacak kitlesel eylemle Nusaybin'de hayatı durduracaklarını vurguladı. Kaymaz, yarın yapılacak eyleme tüm Nusaybinlilerin katılım göstermesi çağrısında bulundu.

Öte yandan Mitanni Kültür ve Sanat Merkezi öğrencileri ise Gökkan'a destek olmak için defler eşliğinde Kürtçe şarkılar söylerken, yurttaşların alandaki bekleyişi devam ediyor.


GÖKKAN'IN EYLEMİ SÜRÜYOR

Ayşe Gökkan'ın ölüm orucuna çevirdiği eylemi devam ediyor. Zaman zaman sınırda bulunan tel örgülere demir çubukla vurarak, sınır tellerini işlevsiz hale getirmeye çalıştığı görülen Gökkan'ı askerlerin kamera ile kayıt altına alması dikkat çekti. Gökkan'ın yaşayacağı olası sağlık sorunu için Nusaybin Belediyesi'ne ait ambulans aracı hazır bekletilirken, bunun yanında hiç bir sağlık görevlisinin alanda olmadığı görüldü. Tek kişilik eylemin Nusaybin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı onlarca çevik kuvvet ve sivil polis ile zırhlı araç tarafından ablukaya alınması dikkat çekerken, Gökkan kimse ile görüştürülmeyerek adeta tecrit altında tutuluyor.

Kamuoyunun tepkisi ve Gökkan'ın dünden bu yana başlattığı eyleme rağmen askerlerin duvarı örme çalışması ise devam ediyor. Askerlerin, örülen duvarın basın mensuplarının görüntü almasını engellemek amacıyla sınırda bulunan tel örgülerin üzerine 100 metre uzunluğunda yeşil renkte bez sermesi dikkat çekti. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Merih Pirhasan yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Üniversitenin psikolojisini bozdular!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...