31 Ekim 2013 15:00

Hacettepe işçisi insanca çalışmak istiyor

Hacettepe Üniversitesinde çalışan taşeron işçiler çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptı. Angarya çalışma, yaralı halde çalıştırılma ve kapalı kapılar ardında yapılan ihalelerden şikayetçi olan işçiler söz hakkı istedi.

Hacettepe işçisi insanca çalışmak istiyor
Paylaş

Hacettepe Üniversitesinde çalışan taşeron işçiler çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptı. Angarya çalışma, yaralı halde çalıştırılma ve kapalı kapılar ardında yapılan ihalelerden şikayetçi olan işçiler söz hakkı istedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan taşeron sağlık işçileri, Dev Sağlık-İş’in çağrısıyla bugün personel yemekhanesi önünde toplandılar. “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz” pankartı açılan eyleme SES üyeleri de destek verdi. Coşkulu geçen eylemde sık sık “hastane hastane duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak sesleri” sloganı atıldı.

İşçilerden Serpil Türkkan, geleceklerinin yılladır ihale masalarında pazarlandığını belirterek, yeni ihalenin 11 Kasım’da yapılacağına dikkat çekti. Çalışma koşullarının ihale süreçlerinde herhangi bir mal gibi alınıp satıldığını belirten Türkkan, ihalelerde “en az işçiyle en fazla iş nasıl yapılır” hesabı yapıldığını söyledi. Çalışma koşulları ve görev tanımlarının yapıldığı ihale süreçlerinde söz haklarının bulunmadığını dile getiren Türkkan, “Bizimle ilgili bizsiz karar alınıyor” dedi.

‘İŞÇİLER POTANSİYEL SUÇLU’

Kapalı kapılar ardında hazırlanan ihalelerde ayrımcı uygulamalara maruz kaldıklarını söyleyen Türkkan, istirahat saatlerinde kafelerde dinlenmediklerini, sigara içilebilen alanlarda bile sigara içemediklerini ifade etti.

İhalede kendilerinin potansiyel suçlu gibi gösterildiklerine dikkat çeken Türkkan, ihalede yer alan “yüklenici personeli şüpheli durumlarda güvenlik nedeniyle güvenlik görevlilerince veya hastane polislerince aranabilir” maddesine tepki gösterdi.

Gece vardiyasında çalışanlara yemek yerine sadece bir poğaça verildiğini ifade eden Türkkan, cezalandırma amaçlı rotasyonlar da yapıldığını aktardı. Türkkan, ekip şeflerinin yüklerinin artırıldığını, gece vardiyalarının sürekli değiştirildiğini dile getirdi.

Kendilerini ilgilendiren kararların sendika temsilcilerinin olduğunu görüşmelerde alınması gerektiğini belirten Türkkan, en düşük ücretin açlık sınırı olan 1310 TL olmasını ve ihale şartnamesinden insan hakları ve yasalara aykırı maddelerin çıkarılmasını istedi.

HASTANE, KOLU KIRILAN ÇALIŞANINA ‘ÇALIŞABİLİR’ DEDİ

Taşeron firmada çalışan işçilerden biri de geçtiğimiz günlerde iş kazası geçirdi. Kaza sonucu çalıştığı hastaneye giden işçiye ‘çalışabilir raporu’ verildi. Bu nedenle başka hastaneden rapor almak zorunda kalan işçinin durumuna ilişkin Türkkan, “İşçilerin sağlığı yok sayılıyor. İş kazaları için gerekli önlemler alınmayarak, iş kazalarına davetiye çıkartılıyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Feniş işçileri: TÜSİAD hırsızları koruyor

SONRAKİ HABER

Terim: Bazılarına hakkımı helal etmiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...