31 Ekim 2013 13:53

BDP Grubu HDP’ye geçecek

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, yerel seçimlerden sonra BDP grubunun partiden istifa ederek HDP’ye geçeceğini açıkladı.

BDP Grubu HDP’ye geçecek
Paylaş

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, yerel seçimlerden sonra BDP grubunun partiden istifa ederek HDP’ye geçeceğini açıkladı.

Partisinin Youtube üzerinden yaptığı canlı yayına katılarak gazetecilerin ve izleyicilerin sorularını yanıtlayan Baluken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile ilgili soruya şöyle cevap verdi: “HDK ve HDP projesine biz stratjik olarak yaklaşıyoruz. BDP’nin bugüne kadar Türkiye halklarına ulaşmaması için devletin ortaya koyduğu çok ağır süreçler oldu. Psikoloik savaş kampanyaları vardı. Bu ülkede sadece Kürtlerin değil, bütün halkların özgürlük mücadelesini yürütüyoruz. HDP projesini, bu yönüyle BDP’nin bütün yetersizliklerini gidermesi hususunda çalışarak ve başararak, kendi özeleştirisini vereceği bir proje olarak değerlendiriyor. Yerel seçimlerden sonra BDP grubunun tamamı HDP’ye geçecektir. HDP sadece solu birleştirme projesi değildir. Sistemin baskısına ve zulmüne maruz kalan bütün kesimlerin çatı partisidir. 2011 seçiminde bu projenin başarılı olabileceğini kanıtladık.”

SİYASETİN ÖNÜ AÇILSIN

Baluken, AKP’nin, çözüm sürecinde de Abdullah Öcalan’a karşı tavrının değişmediğini belirtti. Süreçte ciddi hayal kırıklıkları yaratıldığını söyleyen Baluken, “AKP bir ön önce sayın Öcalan’ın yürüttüğü müzakere gereğince bir siyasal pozisyon almak zorundadır. Silahlar sustu, AKP demokratik siyasetin de hep suskun kalmasını istedi. Sürecin ilerlemesi isteniyorsa, demokratik siyasetin önünün açacak yasal değişiklikler için hızlı harekete geçilmesi gerekir” dedi.

YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI

Baluken, AKP’nin sürecin devam etmesinden yara tavır koyacaksa, başta hasta tutuklular olmak üzere hapishanelerde siyaset yaptıkları için rehine pozisyonda tutulan arkadaşlarının özgürlüğü için bir süreç başlatması gerektiğini söyledi. Adada bir yıldır yürütülen görüşmelerin bugüne kadar yasal bir zemini olmadığını belirten Baluken, “Devlet adeta yasal zemin hazırlamadan korsanvari yöntemlerle bu süreci götürmek istiyor. Bununla ilgili yaklaşımın değişmesi gerekiyor. AKP kendi siyasal pozisyonuna denk düşecek şekilde, adadaki müzakere süreçlerini yasallaştıran, toplumda bu algıyı ortaya çıkaracak bazı düzenlemeleri kendi gündemine almalıdır düşüncesindeyiz” dedi.

HAKEM HEYETİ KURULMALI

İmralı’da yapılan görüşmelerde üçüncü bir kurul ya da komisyonun da yer alması gerektiğini belirten Baluken, “PKK yanlış yapıyorsa PKK’yi, devlet yanlış yapıyorsa devleti, BDP yanlış yapıyorsa BDP’yi, AKP yanlış yapıyorsa AKP’yi toplum adına, halk adına uyarıcı görevini yapacak bir mekanizma kurulmalı. Süreç devam edecekse, sürecin denetleyen bir hakem heyetinin kurulması ile ilgili çalışma mutlaka yapılması gerekir” diye konuştu.

AKP YOL AYRIMINDA

AKP’nin Kürt meselesi ile ilgili ne yapacağına karar vermesi gerektiğini ifade eden Baluken, AKP’nin yol ayrımında olduğunu, ya inkar asimilasyon politikalarında karar vereceğini ve çatışmalı bir süreci halkların gündemine getireceğini ya da anlamlı derin müzakere sürecine başvurarak tarihi Türk-Kürt ittifakını ortaya çıkaracağını dile getirdi. Baluken, ayrıca önümüzdeki haftalarda AKP’nin yaklaşımının süreç için belirleyici olacağını da söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bu kantinde boykot var!

SONRAKİ HABER

Tayvan\'da şiddetli deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...