31 Ekim 2013 06:00

Bekle bizi 2019

İstanbul’un emekçi mahallelerinde oturanların Marmaray’ın keyfini sürmeleri için, bir 6 yıl daha beklemesi gerekiyor.

Bekle bizi 2019
Paylaş

Ercan Karakaya


MARMARAY, asrın projesi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan, 1900’lü yılları devirip, 2013’e uzanan büyük hayal. Önceki günkü şaşaalı açılıştan sonra dün nihayet deneme mutluluğuna alıştığımız asrın projesi.

Üsküdar’da oturanlar, evlerine ve işlerine gitmek için Üsküdar’ı kullananlar olarak Marmaray’ın eziyetini en fazla çekenlerdik. 2004 yılında ilk kazma vurulduğunda ilk önce sahilde bulunan otobüs duraklarımız kaldırıldı. Az ileri, biraz daha ileri derken duraklarımız tamamen kaldırıldı. Tüm duraklar tek durakta birleştirilince sıraya geçip otobüs bekleme dönemini kapattık, birbirimizi ezerek otobüslere binmeyi öğrendik. Ama olsun, Marmaray gelecekti ve sorunlarımız çözülecekti. Üsküdar Meydanı, projenin sağlıklı yapılabilmesi için kapatıldı, sürekli araç ve yaya güzergahlarımız da değişti. Araçla birkaç dakikada geçilen yollar artık 30 dakikada 40 dakikada geçilmeye başlandı. Biz yine de sabrettik, Marmaray bitecek ve sorunlarımız çözülecekti. Tam 9 sene geçti, trafik çilesi, değişen yollar, gelmeyen; gelince de birbirimizi ezerek bindiğimiz belediye otobüsleri yaşamın bir parçası oldu. Biraz daha asabi, biraz daha stresli olarak yaşamak hayatımızın değişmez bir parçası olmuştu ki; açıldı.

OTOBÜSLER TIKLIM TIKLIM

O kadar eziyetini çektikten sonra ilk gün binmek için Yavuztürk’te bulunan evimden her zaman olduğu gibi 07.30’da çıkıyorum. Yine her sabah olduğu gibi evin yanındaki durağa değil bir önceki durağa, “Belki ayakta kalmam” umuduyla yürüyorum. Ama nafile, haftanın 4 günü olduğu gibi yine ayaktayım. İki durak sonra artık orta ve arka kapıdan yolcu alınmaya başlanıyor. Bir durak sonra da artık duraklara uğramadan yolumuza devam ediyoruz. Belki bu sabah trafik olmaz diye aklımdan geçiriyorum ki otobüs yavaşlamaya başlıyor. 50 metre sonra tamamen duruyoruz. Sonrası bildik İstanbul trafiği. Çamlıca yokuşundayız. Yokuşu çıkana kadar sabrediyorum. Başbakan Erdoğan’ın evinin olduğu Kısıklı’ya doğru inmeye başlayınca her zaman olduğu gibi inip yürümeye başlıyorum birçok yolcuyla birlikte. Başbakan’ın evini geçip Boğaziçi köprüsü sapağına kadar yürüyoruz. Sonrası açık trafik. Bu çile Ümraniye, Sultanbeyli, Üsküdar’a bağlı onlarca mahallede oturup işlerine veya okullarına gitmek isteyip bu yolu kullanmak zorunda olanların her sabah çektiği çile. Ama olsun artık Marmaray açıldı, bugün de Marmaray için çileye katlanmanın bir zararı yok. İlk gelen Üsküdar otobüsüyle 10 dakikada Üsküdar’dayım. Saat 08.45 Evden çıktıktan 1 saat 15 dakika sonra...

SİRKECİ KAPALI

Hızlı adımlarla Marmaray durağına yürüyorum. Küçük bir kağıtta Marmaray’ın Sirkeci’de durmadığı yazıyor. Birçok kişi bu yazıya dikkat etmiyor, dikkat edenlerden bazıları ise söylenerek vapurun yolunu tutuyor. İçerde de güvenlik görevlilerine Sirkeci’yi soruyorum, ‘Teknik nedenlerle’ cevabını alıyorum. Merak edip gelenler çoğunlukta. Artık denizin altındayız. Nihayet metro geliyor. Artık Asya ile Avrupa arasını 4 dakikada geçme zamanı. Saat 08.55. Sirkeci’yi durmadan geçiyoruz. Yenikapı’da metro neredeyse boşalıyor. Ve son durak Kazlıçeşme. 6.5 dakikada geçiyoruz. Bizim davet edilmediğimiz basın turunda, gazeteciler 8 dakikada geçmişti.

İnip otobüs durağına yürüyoruz. İETT yeni hatlar kurdu rahatlığındayım. Ama durakta sadece iki otobüs var. Onlar da sadece Cevizlibağ’a gidiyor. Açıklamalara göre Bakırköy, Küçükçekmece gibi ilçelere de otobüs olmalı. İlk gün aksaklığı diye es geçiyorum. Cevizlibağ, tramvay derken gazeteye geldiğimde saatler 10.05’i gösteriyor.  Eğer vapura binseydim 09.30’da gazetede olacaktım, 4 dakikada Asya’dan Avrupa’ya geçince 35 dakikalık bir zamanın bana bir zararı olmasa gerek! Yüz yıllık hayalimizdi. Bunun gerçekleşmesinin mutluluğunu ve gururunu toplum olarak günlerdir yaşıyoruz.

İstanbul’un emekçi mahallelerinde oturanların Marmaray’ın keyfini sürmeleri için, bir 6 yıl  daha beklemesi gerekiyor. Büyükşehir’in açıklamasına göre eğer bir terslik olmazsa 2019 yılında İstanbul’un önemli bir bölümü metrolarla örülecek. O zaman Marmaray’a ulaşmak daha kolay olacak. Eğer Marmaray’ın başına bir şey gelmezse 2019’da 4 dakikada karşıya geçmek çok daha zevkli olacak gibi.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ünye Cezaevinde zorunlu din eğitimi

SONRAKİ HABER

Van\'da 4.1\'lik deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...