31 Ekim 2013 06:00

Gelecek elden alınırsa çalışma barışı bozulur

İşverenlerin ve hükümetin değiştirmek üzere sürekli gündemde tuttuğu kıdem tazminatı konusunda işçilerin tepkili..

Gelecek elden alınırsa çalışma barışı bozulur
Paylaş

Arzu Erkan / Hasret Gültekin Kozan

İşverenlerin ve hükümetin değiştirmek üzere sürekli gündemde tuttuğu kıdem tazminatı konusunda işçilerin tepkileri artıyor. Sendikaların işçiler adına pazarlıklara oturmasına da tepki gösteren işçiler, “Kendi kazanmadıkları bir hak için pazarlık masasına oturmasınlar. Çocuklarımızın geleceğini ipotek altına almasınlar” diyor.

Kıdem tazminatı hakkının bir işçi için ne anlama geldiğini, bu hakkın neler ifade ettiğini Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası Kocaeli Şube Başkanı ve sendikalı işçiler ile konuştuk.

‘HAYALLERİMİZİ ORTADAN KALDRIMAK İSTİYORLAR’

Türk Metal Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, kıdem tazminatı konusunun tekrardan ısıtılarak önlerine konulduğunu ifade etti. Kıdem tazminatını çalışanlar için “Yarınlarının sigortası” olarak tarif eden Yıldız, yapılmak istenen çalışmaları basına yansıdığı şekilde bildiklerini söyledi. Kendilerini ilgilendiren bir düzenleme olmasına rağmen Hükümetin bu uygulamayı çalışanlara sormamasını dile getiren Yıldız, “Bu düzenlemeler çalışanların aleyhine düzenlemeler. Kıdem tazminatı birçoğumuzun; ev, araba, evlilik hayallerini süslüyor. Elimizde var olan hayallerimi bu tasarıyı kanunlaştırarak ortadan kaldırmak istiyorlar” diye konuştu.

Türk-İş’in kıdem tazminatının fona devri durumunda genel greve gideceğini, konfederasyonun 21. Olağan Genel Kurulu’nda karar altına aldığını hatırlatan Yıldız, “Bu noktada kıdem tazminatının fona devrinin kanunlaşması durumunda, aldığımız karar gereği ülkede ekonominin duracağını yönetenler bilmeli. Ülkede çalışma barışı bozulur, ekonominin çarkları durur, artık ülkeyi yönetemez duruma gelirler” ifadelerini kullandı.

‘BU ÇALIŞMA BANA SORULMADI!’

Federal Mogul fabrikasında çalışan Kadriye Ayhan ise işverenlerin işçinin hakkına göz diktiğini, kazanımlarını ellerinden almak istediklerini vurguladı. Yapılmak istenen çalışmaların işçilere duyurulmadan yürürlüğe konulmak istendiğini söyleyen Ayhan, “Fabrikalarda bu durumu basından duyduğumuz kadarıyla tartışıyoruz. Bizim hak edilmiş hakkımıza göz dikmiş durumdalar. Ama benim paramı Hükümet kullanamaz, biz hakkımızdan vazgeçemeyiz. Bunlara bir dur demenin zamanı geldi, bizim çıkarımızı gözetmeyenlere bir cevap vermeliyiz” dedi.

Yapılan tartışmaların kafa karıştırmak amaçlı yapıldığını dile getiren Magna Otomotiv işçisi Pınar Kaya, “Hükümet, kıdem tazminatını fona aktarması durumunda işçilerin sokağa döküleceğini biliyor. O yüzden işçilere iyi görünmeye çalışarak, birkaç iyi düzenleme ile gözümüzü boyamaya çalışıyor. Her şey bir yana bu çalışma, bana sorulmadı. Ben geleceğim için hayallerini kurduğum kıdem tazminatımın fona aktarılmasını istemiyorum” diye konuştu.

Kadir Balkaya ise kıdem tazminatını çalışanların silahı olarak görenlerden. Yönetenlere çalışan işçilerle görüşüp görüşmediğini de soran Balkaya, kötü düşünmek istemediğini de vurguluyor. Çalışan işçinin yapılmak istenenden haberdar olmadığını ifade eden Balkaya, “Devlet bu tarz fonları nereye aktardığını, ne için kullandığını bizlerden habersiz yapıyor zaten. Bu durumda nasıl güvenebiliriz, nasıl inanabiliriz. Sonuçta bizi yöneten insanlar ama geçmişte bu konuda suçları var” dedi.

‘HİÇBİR ŞEKİLDE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ’

Çalışan işçilerin emeğinin hakkı olarak değerlendirdiği kıdem tazminatını kimseye vermek istemediklerini anlatan Dytech Otomotiv İşçisi Canan Kabalak, buna hiçbir şekilde müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Kıdem tazminatını işçinin geleceği için güvence olarak gördüğünü belirten Federal Mogul İşçisi Yaşar Ünal ise, bu düzenlemelere tamamen karşı olduklarını dile getirerek, “İşyerlerindeki barışı bozmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

İşçilerin olayın güzel taraflarını gördüğünü, Hükümetin de bu tarafları öne çıkartarak işçilerin hakkını ellerinden almak istediğini söyleyen Snop Metal İşçisi Engin Aydemir, ellerinden geldiği kadar bilmeyen işçilere gerçekleri anlattıklarını vurguladı. Fonun nerelerde, nasıl kullanılacağını muamma olarak kaldığını dile getiren Aydemir, “Bizim sırtımızdan elde edecekleri fonu kim bilir nereye aktaracaklar. Bu fonun bazı yerlere peşkeş çekilmeyeceğini kimler garanti edebilir” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu yurtta hak aramak suç

SONRAKİ HABER

Baluken: Barzani Türkiye’nin gerisine düşüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...