31 Ekim 2013 06:00

Bütçe holdinglere göre dizayn edilmiş

4 Kasım’dan itibaren Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak olan 2014 yılı bütçesinin maddelerini BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan değerlendirdi.

Bütçe holdinglere göre dizayn edilmiş
Paylaş

Sultan Özer

2014 yılı bütçesinin maddeleri, 4 Kasım’dan itibaren Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Konuyla ilgili görüştüğümüz Komisyon Üyesi BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Ilımlı büyümeden bahseden bir bütçe ile ilk kez karşı karşıyayız” dedi. Bütçenin, büyük kâr eden bankalar, holdingler yani sermayeye göre dizayn edildiğini belirten Kaplan, tasarıda bütçe kalemlerini ve harcamaları göremediklerini söyledi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 2014 yılı bütçesini gazetemize değerlendirdi. Kaplan da diğer muhalefet parti milletvekilleri gibi Sayıştaya denetim yaptırılmadığını, başta askeri ve güvenlik harcamaları olmak üzere birçok harcamanın Sayıştay tarafından denetlenmediğini söylüyor. “Askeri ve güvenlik birimlerine ait, emniyet, jandarma, TSK ve bağlı silah alım satım fonları dahil hiçbirisinin denetimi Sayıştay tarafından yapılamıyor. Performans denetimi kaldırıldığı gibi, dış denetim de artık mümkün değil” diyen Kaplan, bu konuya ilişkin gizli bir yönetmelik çıkarıldığını ifade etti.

Kaplan, “Denetim için elimizde raporların, kaynakların, verilerin bulunması gerekiyor. Bunlar olmadan nasıl denetleyeceğiz. Bakana bunları söyledim. 60-70 milyar lira civarındaki miktar söz konusu” dedi.

‘ÖSO’YA NE AKTARILDI BİLMİYORUZ’

Kaplan, “TOMA’sına, panzerine, gazına, hatta füzesine, F/35 uçaklarına, Skorski’lerine ayrılan ve denetlenemeyen bir bütçe ile karşı karşıyayız. Özgür Suriye Ordusu’na yapılan  yardımların hiçbirini kalem olarak bütçede göremiyoruz. 500-600 bin Suriyeli mülteci söz konusu, ama aktarılan kaynakları sağlıklı denetleme imkanımız yok” diye konuştu.
Orta vadeli programla Türkiye’nin büyümesini  aşağı çektiğini, 2014 yılı için yüzde 4 büyüme oranı gözükse de gerçekte böyle olmayacağını da vurgulayan Kaplan, “Özel sektörün dış borcunun 500 milyar civarında olduğunu, bu kadar borcu olan Türkiye’nin ‘IMF’ye borcumuzu ödedik’ söyleminin lafta kaldığını” dile getirdi.
Enerjide 70 milyarlık ithalatla, yenilenebilir enerji konusunda ciddi bir çalışma olmamasına vurgu yapan Kaplan, cari açığı da artıran enerji sorunu konusunda çözüm olarak nükleer enerji, termik santral ve HES politikalarını da eleştirdi. Kaplan üstelik bunun da Çin, Rusya, Japon firmalarına havale edildiğini, sektörün yabancı sermayenin elinde olduğunu söyledi.

KARA PARA TEŞVİK EDİLİYOR

“Ilımlı büyümeden bahseden bir bütçe” ile ilk kez karşı karşıya kaldıklarını belirten Kaplan, “Bütçede ılımlı kavramını, büyüme ile ilgili kullanılmasını anlamak mümkün değil. Ilımlı İslam’ı biliyorduk ama bütçede ilk kez duyduk” diye konuştu.

Bütçeyi “soğuk” diye nitelendiren Kaplan, Hükümetin “indirdik” dediği enflasyon ve işsizliğin arttığına, “Varlık barışı” adı altında kara paranın teşvik edildiğine vurgu yapan Kaplan, “Kara para ile mücadele ediyoruz” denirken, bütçenin en büyük kaynağının kara para olduğunu söyledi.


BÜTÇEDEN EN BÜYÜK PAY SERMAYEYE

Bütçenin, neoliberal politika çerçevesinde en çok kâr eden 20 banka ile 28 holdinge yarayacak şekilde revize edildiğini dile getiren Kaplan, “Dolaylı vergiler yüzde 75’lerde. Kurumlar vergisi yüzde 20’lerde. En çok kazanan  bankalar, şirketler, holdingler yüzde 20 ödüyor Ama vatandaştan, işçiden yüzde 27 stopaj alıyor” diye konuştu.

Ayrıca, ÖTV, KDV gibi, cep telefonundan, temel tüketime, akaryakıt, doğalgaz vb alınan yüzde 60-70 dolayındaki dolaylı vergilere de dikkat çeken Kaplan, krizin faturasının tamamen  emekçi halka kesilmeye devam edildiğini söyledi. İşçinin ücretinin, memurun maaşının alım gücünün alım gücünün giderek düşmeye devam ettiğini kaydeden Kaplan, “Her ne kadar bütçede rakamların büyüdüğü ifade edilse de bu büyümenin sanal bir büyüme olduğu bir gerçek. Yani büyüme yok” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Elimizde kalan tek hak kıdem tazminatı

SONRAKİ HABER

Kampların dışında mülteciye yaşam yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa