30 Ekim 2013 18:45

Kaçak kazıdan tarih çıktı

Amasya kent merkezinde boş bir arazide kaçak kazı yapıldığını fark eden çevre sakinleri, yetkililere haber verdi. Olay yerine gelen Müze Müdürlüğü yetkilileri bölgede kalıntıların olduğunu saptadı ve kurtarma kazısı başlatıldı.

Kaçak kazıdan tarih çıktı
Paylaş

Amasya kent merkezinde boş bir arazide kaçak kazı yapıldığını fark eden çevre sakinleri, yetkililere haber verdi. Olay yerine gelen Müze Müdürlüğü yetkilileri bölgede kalıntıların olduğunu saptadı ve kurtarma kazısı başlatıldı. Kazıda, M.S. 3 veya 4’üncü yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen mozaik taban bulundu. Mozaik tabanda yer alan tanrıça tasfiri ise dikkat çekti.

Kazı sonrasında meclis ya da belediye binası olarak kullanıldığı tahmin edilen binanın toplantı salonuna ulaşıldı. Salonun zemininde bulunan mozaik işlemelerin MS 3 veya 4’üncü yüzyıl Roma dönemine ait olduğu anlaşıldı. Mozikte Koruyucu Tanrıça Ktisis tasfirinin olduğu belirtildi.

Amasya’nın tarihine ışık tutacak kalıntıların bulunduğunu söyleyen Vali Çomaktekin, “Kazı sonucu Roma dönemine ait antik çağdan kalan mozaik tabanlı mekan alanı 80 metrekaredir. Taban mozaiğinde iki adet figürlü merkezi göbek bulunmakta ve bu göbeğin etrafında da geometrik desenli panolar ve kuşaklar yer almakta. Birinci figürlü kuşak, deniz dalgası motifli bordür ile çevçevelenmiş göbek içerisinde gövdenin üst yarısı cepheden tasvir edilmiş, saçları ortadan ayrılmış, saç bantlı uzun saçlı, sol elinde bitki dalı ile ucu kıvrık asa tutan ve başının yanında Grekçe ‘IIAPE BOAH’ yazısı bulunan bir figür betimlemesi bulunuyor” dedi. (Amasya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

DHA muhabirine hapis cezası

SONRAKİ HABER

Tarihi yapılardaki son izler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...