30 Ekim 2013 14:25

ABD Türkiye’yi böyle dinlemiş

Der Spiegel tarafından yayınlanan NSA’nın dinleme haritasında dinlemenin yapıldığı 80 ülke arasında Türkiye de var. İstanbul ve Ankara’daki ABD elçiliklerine kurulan çanaklar sayesinde devletin üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu milyonlarca kişi dinlenmiş.

ABD Türkiye’yi böyle dinlemiş
Paylaş

Yücel Özdemir

Dünyanın bir numaralı gündemi haline gelen ABD Ulusal Güvenlik Kurumunun (NSA) yurttaşların ve üst düzey politikacıların telefon ve İnternet üzerinden yaptığı bütün görüşmeleri dinlemesinden Türkiye’nin de etkilendiği ortaya çıktı.

Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisinde, NSA Eski Ajanı Edward Snowden’in verdiği belgelere dayanılarak hazırlanan haberde, ABD’nin dünyanın 80 ayrı noktasında NSA ve CIA’dan uzman ekiplerden kurduğu “Special Collection Service (SCS)” ekiplerinin iki grubunun Türkiye’de olduğu ortaya çıktı.

Der Spiegel tarafından yayınlanan “Çok Gizli” ibareli “SCS Global Presence” belgesine göre, dünyanın tam 80 ayrı kentinde dinlemeler yapılıyor. Bu kentler bulundukları kıtalara göre gruplara ayrılmış. Abu Dubai’nin başını çektiği grupta Türkiye’den Ankara ve İstanbul var.  

13 Ağustos 2010 tarihini taşıyan bu belgeye göre, Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ABD’nin Berlin Büyükelçiliğine yerleştirilen bir anten sayesinde dinlediği ortaya çıkan SCS ekiplerinden ikisinin Türkiye’de görev yaptığı böylece kesinlik kazanmış durumda.

İstanbul ve Ankara’nın yer aldığı grupta ayrıca Cezayir, Amman, Amara, Bağdat, Basra, Beyrut, Belgrat, Kahire, Şam ve Cidde bulunuyor. Bu listede Irak’tan üç kentin (Bağdat, Amara ve Basra) olması dikkat çekici. Buraya yerleştirilen antenlerle İran’ın dinlenmek istendiği tahmin ediliyor.

ABD TEMSİLCİLİKLERİ DİNLEME MERKEZİ

Almanya’da yayınlanan belgelerde, ABD Büyükelçiliği ve Frankfurt Konsolosluğunda “diplomat” statüsünde görünen, NSA ve CIA tarafından özel olarak görevlendirilen dinleme ekipleri, özel dinleme sistemi kurarak, yapılan bütün görüşmeleri kaydetmişler. Kayıt işleminin 11 Eylül saldırısından sonra, 2002’de başladığı aynı belgelerde yer alıyor.

SCS’nin Almanya’daki bu çalışma sistemine baktığımızda benzer bir uygulamanın bulunduğu tahmin ediliyor. Bu durumda İstanbul/İstinye’de bulunan ABD İstanbul Konsolosluğu ile Ankara’da bulunan büyükelçiliğin, telefon ve İnternet üzerinden yapılan her türlü görüşmeyi SCS tarafından yerleştirilen antenlerle dinlediğinin güçlü bir ihtimal olduğu ifade ediliyor.

NSA’nın SCS grubu tarafından “Çok Gizli” ibaresiyle çıkarılan haritada Türkiye’den iki büyük kent yer almasına rağmen, hükümet sanki NSA Türkiye’de dinlemeler yapmamış gibi davranıyor.

Ancak, yayınlanan belgeler Türkiye’de geniş kapsamlı bir dinlemenin yapıldığını, bundan başbakan ve hükümet üyelerinin de etkilenme olasılığının bulunduğunu ortaya koyuyor.

35 LİDER DİNLENİYOR

NSA’nın kurduğu sistem sayesinde en az 35 ülkenin liderinin dinlendiği ileri sürülmüştü. Bu liderler arasında Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’in dinlendiği kesinleşmiş ve her iki ülke arasında diplomatik kriz yaşanmıştı. Geçen hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dinlendiğinin ortaya çıkmasından sonra bu hafta da İspanya Başbakanı Mariano Royaj’in dinlendiği ileri sürülmüştü.


‘ULUSAL İSTİHBARATIN HABERİ VARDI’

NSA dinlemeleri nedeniyle iyice zor durumda kalan ABD yönetimi bir taraftan skandalı soruşturma sözü verirken diğer taraftan savunmaya geçti. Dün Temsilciler Meclisi İstihbarat Örgütleri Komisyonuna açıklamalarda bulunan NSA Direktörü Keith Alexander ve İstihbarat Örgütleri Koordinatörü James Clapper, savunmadan saldırıya geçerek, yabancı istihbarat örgütlerinin de Almanya’da dinlemeler yaptığını ileri sürdüler. Komisyonda soruları yanıtlayan Clapper ve Alexander, AB üyesi ülkelerin istihbarat örgütlerinin ABD’de halen dinlemeler yaptıklarını ileri sürdüler.

Ne ABD ne de başka ülkelerin yurttaşlarını dinlediklerini, her şeyin yasalar çerçevesinde yapıldığını ileri süren her iki istihbaratçı, yapılanlardan ulusal istihbarat örgütlerinin haberdar olduğunu ve karşılıklı bilgi paylaşımı içerisinde olduklarını dile getirdiler. Alexander yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Snowden’in verdiği bilgileri analiz edenler şunu anlayamıyorlar. Müttefik güçler topladıkları verileri NSA ile paylaştılar.”

Clapper ve Alexander ifade sırasında, yabancı başbakanlar ve cumhurbaşkanları hakkında bilgi toplamanın 50 yıldan beri sürdüğü gerçeğini de açıklamaktan çekinmediler. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sular kesildi, Ankaray durdu!

SONRAKİ HABER

ANTEKS işçileri mücadeleyi büyütüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...