30 Ekim 2013 09:38

Tam tarih yazıyorduk, elektrikler kesildi!

"Asrın projesi" sloganıyla görkemli bir törenle açılan Marmaray’ın ilk gününde 3 arıza yaşandı. Saat 08.00'de elektrikler kesildi. Saat 14.10'da ise Anadolu- Avrupa yakası arasındaki seferler kapı arızası nedeniyle durduruldu.

Tam tarih yazıyorduk, elektrikler kesildi!
Paylaş

MARMARAY halka açıldığı ilk gün arıza yaptı, hem de üç kez. İlk arızanın elektrik kesintisinden kaynaklandığı söylendi. Öğleden sonra ise; Marmaray’ın seferleri durduruldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise; “Arıza marıza yok kardeşim, 10 dakika elektrik kesintisi var. Bunun Marmaray’la ne alakası var?​” dedi. Erdoğan'ın açıklaması daha ilginçti: "Bakıyorsunuz oradaki hassas çekilmemesi gereken, biliyorsunuz imdat freni var. Yahu onu çekiyor, tabi orada ister istemez maalesef Marmaray’da bir sıkıntı meydana geliyor."

“Asrın projesi” sloganıyla görkemli bir törenle açılan Marmaray’da ilk arıza bu sabah yaşandı. Saat 08.00’de elektrikler kesildi. Kesintinin ardından seferlerin iptal edildiğine dair anons yapıldı. Bu sırada trenlerden inip yürüyenler oldu.

'HER ŞEY DAHA İYİ HİZMET İÇİN'

Ayrıca, Sirkeci Durağı’nda meydana gelen teknik arıza nedeniyle istasyonda yolcu indirilmedi. Sirkeci’de inmek için bekleyen yolculardan bazıları teknik arıza nedeniyle Üsküdar İstasyonu’nda indirildi. Bunun nedeni ise “Değerli yolcularımıza daha iyi hizmet verebilmek için trenlerimiz bir süre Sirkeci istasyonunda durmayacaktır” anonsu ile duyuruldu. Kendilerini Üsküdar’da bulan yolcular ise kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Vagondan inen bir kadın yolcu nereye gideceğini bilmediğini söyledi. Sirkeci’de arıza olduğunu belirten kadın burada indirildiğini söyledi. Bir süre istasyonda dolaşan kadın daha sonra tekrar trene binerek Yenikapı istikametine gitti. Sirkeci’ye gitmek için bekleyen diğer yolcular da arıza anonsu üzerine tekrar vapura binmek için istasyondan ayrıldı.

Öte yandan Üsküdar İstasyonu’ndaki yürüyen merdivenlerden birisi aşırı yoğunluk nedeniyle kısa süreli arıza yaptı. Merdivenlere binen onlarca yolcu arıza nedeniyle yolun yarısında kaldı. Merdiven çalışmayınca vatandaşlar yürüyerek çıkmak zorunda kaldı. Merdivenlerin ortasında kalan bir kadın yolcu ise dakikalarca merdivenleri çıkmak için uğraştı.

SEFERLER İPTAL EDİLDİ

Öğleden sonra ise; Anadolu-Avrupa yakası arasındaki seferlerin kapı arızası nedeniyle durdurulduğu öğrenildi. Üsküdar’dan Yenikapı İstasyonuna sefer yapılamazken belli bir saatten sonra gazetecilerin Marmaray'a girişi engellendi.

BAKAN: ARIZA MARIZA YOK KARDEŞİM

Marmaray seferindeki aksaklıkla ilgili Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da “Arıza marıza yok kardeşim, 10 dakika elektrik kesintisi var. Bunun Marmaray’la ne alakası var? Elektrik kesintisinin bizimle bir ilgisi yok. Trafoda bir arıza olmuş, şehir elektriğinde 10 dakikalık bir arıza var. Marmaray da bu arada duruyor” dedi. 

ERDOĞAN: İMDAT FRENİNİ ÇEKİYORLAR

Konu hakkında Erdoğan'ın açıklamalarıysa şöyle:

"Bakın dünden bu yana 15 gün süreyle dedik ki Marmaray ücretsiz çalışacak. Şimdi vatandaş tabii bir Ayrılıkçeşme’den biniyor, Kazlıçeşme’ye gidiyor. Kazlıçeşme’den biniyor, Ayrılıkçeşme’ye dönüyor. Fakat birileri yine aynı şekilde daha ilk günden, bakıyorsunuz oradaki hassas çekilmemesi gereken, biliyorsunuz imdat freni var. Yahu onu çekiyor, tabi orada ister istemez maalesef Marmaray’da bir sıkıntı meydana geliyor.

Hemen medya hazırlıklılar. Arkadan gelip çekimini yapıyor. Sonra hemen tweetler başlıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Yani kimin neyi merak ettiğini anlamak bakımından ne için çalıştıklarını anlatmak bakımından çok önemli. Fakat isteseler de istemeseler de millet istikametini bulmuş. " (HABER MERKEZİ)



TCDD: GİT-GEL YAPMAYIN

Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları'ndan konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada seferlerin durmasının nedeni aşırı yoğunluk ve meraklı yolcuların 'acil durum butonuna' basması olarak açıklandı.

Açıklama şöyle:

''Bugün yolcu kabulüne başlanan Marmaray’da, olağanüstü ilgi ve yolcu yoğunluğu yaşanmaktadır. Trene ilk defa binen yolcuların “acil durum” butonlarına basmaları sonucu tren durmaları yaşanmıştır. Bu durum trenlerin zamanında duruş kalkışlarında aksamalara sebep olmaktadır. Bu tür ve benzer konularda defalarca simülasyonları yapılan acil durum senaryoları uygulanmıştır. Marmaray personeli, her türlü duruma karşı eğitimli olup, uygulanan senaryolarda herhangi bir güvenlik riski  bulunmamaktadır.

Ayrıca bugün bazı internet haber sitelerinde yer alan iddialarla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

1-  Sabah kısa süreli enerji kesintisi olmuş, ancak bu kesinti seferleri aksatmamıştır. Elektrik kesintisi dizinin peron başına yakın olduğu anda yaşanmıştır.

2- Tüp içerisinde 150 metre aralıklarla, mavi ışıklarla işaretli acil durum geçişleri bulunmaktadır. Benzer olayların tüp içerisinde yaşanması durumunda, yolcularımız diğer yoldaki trene alınabilecektir. Bugün böyle bir olay yaşanmamıştır.

3- KUMANDA MERKEZİ şu anda faaliyet gösteren 5 istasyon’daki her türlü elektronik sistemleri kontrol edecek şekilde kurulmuştur. Dolayısıyla, kumanda merkezinin ve elektronik sistemlerin yetersizliği iddiaları gerçek dışıdır.

4- Yolcu yoğunluğu beklenenin üzerinde olduğundan, yoğunluğu daha da artırmamak için Sirkeci istasyonunda duruş verilmemektedir.

5- Kazlıçeşme ve Haydarpaşa İstasyonlarında 9500’lük iki adet lokomotif ve iki adet acil müdahale aracı  hazır bulunmaktadır.

Yolcularımızın yoğunluğu dikkate alarak diğer yolculara yer açmak için mümkünse sürekli git-gel yapmamaları, ihtiyaçları ölçüsünde Marmaray’ı kullanmalarını bekler, saygılar sunarız.''


HANİ ELEKTRİKLER KESİLMEYECEKTİ?

“ASYA ve Avrupa hatları birleşti, Marmaray’da elektrik kesilmeyecek!” Bu, Marmaray’ın elektrik işlerini yapan ANEL Elektrik yöneticilerinin iddiasıydı. Hürriyet gazetesinden Vahap Munyar’la röportaj yapan ANEL Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel şöyle diyordu: Boğaz’dan geçen yüksek gerilim hatları var, ama iki yakanın dağıtım hatları ayrıdır. İstanbul’un Avrupa yakasının elektriğini dağıtan BEDAŞ’la Anadolu yakasının elektriğini dağıtan AYEDAŞ hatlarını Marmaray’da birleştirdik.
Tek taraftan alınan elektrik Marmaray’ı çalıştırmaya yetmiyor mu?
İkisi birbirini yedekleyecek. Birinde elektrik kesintisi olursa anında öteki hat devreye girecek.
Ya iki yakanın elektriği de aynı anda kesilirse ne olacak?
38 mva’lık 24 jeneratör var. Jeneratörler hemen devreye girecek.
Marmaray’da, özellikle tünelin içinde hiç elektrik kesintisi yaşanmayacak mı?
Koruyucu bakım işi düzenli yürürse, o zaman elektrik kesintisi yaşanmaz.
20 Ekim’de yayımlanan röportajın mürekkebi kurumadan, Marmaray’ın halka açılışının ilk gününde ise elektrikler kesildi.


MARMARAY MECLİS GÜNDEMİNDE

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a Marmaray projesindeki eksiklikleri sordu. TMMOB gibi meslek örgütleri ve uzmanların uyarılarına rağmen Marmaray projesinin tamamlanmadan açılmasının kamuoyunda kaygılara neden olduğunun ifade eden Tüzel, “Teknik çalışma devam ederken deneme sürüşünün dahi yapılmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Sendika, meslek örgütü ve uzmanların bu yönlü itirazlarına rağmen Marmaray Projesi hangi bilimsel dayanaklarla halkın kullanımına açılmıştır? Uzmanların ve meslek örgütlerinin uyarılarına rağmen, projenin tamamı sonuçlanmadan, Marmaray projesinin bir kısmının hizmete açılması, yurttaşlarımızın can güvenliğini herhangi bir şekilde tehlikeye atar mı?​” sorularını yöneltti.


MARMARAY YOLDA KALINCA...

Vural Nasuhbeyoğlu

Aylardır AKP Hükümeti tarafından propagandası yapılan Marmaray ilk gününde yolda kaldı. Büyük şovun ilk günü, ‘asrın projesi’ Marmaray bir süre çalışmadı. Marmaray'ın çalışmadığı sıralarda Kadıköy- Kartal metrosunun da son iki durağına seferlerin yapılamadığı bilgisi verildi.

Her sabah Kozyatağı durağından bindiğim metro olağanüstü kalabalıktı. Öyle ki gelen ilk üç metroya binemiyorum. Metro ağzına kadar dolu. Metroda, metrobüs kalabalığı var. Zorla binebildiğim 4. metroda anons geliyor: “Sayın yolcularımız Marmaray seferlerimiz bir süreliğine yapılamamaktadır.’ Bu andan itibaren metroya balık istifi binebilmiş kalabalıkta insanların yüzünde alaycı bir gülümseme beliriyor. Dün büyük bir şovla açılan Marmaray bir süreliğine ve henüz daha ilk gününde iki yaka arasında kaldı. Ben şanslıyım yine de. Marmaray'la birlikte boğazın altına kalmıyorum. Yapılan anonslara uyuyorum. Marmaray’a aktarma istasyonu olan Ayrılıkçeşme’de inmiyorum. Kadıköy’de inip her zamanki yolumla, vapurla karşıya geçiyorum. (İstanbul/EVRENSEL)


YOLCULAR ŞAŞIRDI!

Sirkeci Durağı'nda meydana gelen teknik arıza nedeniyle istasyonda yolcu indirilmedi. Sirkeci'de inmek için bekleyen yolculardan bazıları tenik arıza nedeniyle Üsküdar İstasyonu'nda indirildi. Kendilerini Üsküdar'da bulan yolcular ise kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Vagondan inen kadın bir yolcu nereye gideceğini bilmediğini söyledi. Sirkeci'de arıza olduğunu belirten kadın burada indirildiğini söyledi. Bir süre istasyonda dolaşan kadın daha sonra tekrar trene binerek Yenikapı istikametine gitti. Sirkeci'ye gitmek için bekleyen diğer yolcular da arıza anonsu üzerine tekrar vapura binmek için istasyondan ayrıldı.

Öte yandan Üsküdar İstasyonu'ndaki yürüyen merdivenlerden birisi aşırı yoğunluk nedeniyle kısa süreli arıza yaptı. Merdivenlere binen onlarca yolcu arıza nedeniyle yolun yarısında kaldı. Merdiven çalışmayınca vatandaşlar yürüyerek çıkmak zorunda kaldı. Merdivenlerin ortasında kalan bir kadın yolcu ise dakikalarca merdivenleri çıkmak için uğraştı. (İstanbul/CİHAN)


MARMARAY’IN DUVARINDA DİRENİŞ

MARMARAY duvarına projeyi açılışa yetiştirmek zorunda olan işçiler tarafından ‘Her yer Taksim her yer direniş’ diye yazıldı. Marmaray’ın açılışına yetiştirmek için sabah akşam çalışmak zorunda kalan Maramaray’ın duvarında işçiler tarafından ‘Her Yer Taksim Her Yer Direniş’ sloganı yazıldı.
Bilişim Çalışanları Dayanışma Ağı tarafından Twitter’da paylaşılan fotoğrafa, ‘Marmaray’ın duvarı, açılışa yetiştirmek için sabah akşam çalışmak zorunda kalan Marmaray emekçilerinden’ diye yazıldı.

UZMANLAR UYARMIŞTI

Marmaray Projesi tüm tepkilere rağmen tamamlanmadan açıldı. İlk projeye göre, Halkalı-Gebze arasında çalışması gereken Marmaray Projesi, bugün yapılan açılışın ardından Kazlıçeşme ve Söğütlüçeşme arasında çalışacak. Tasarlanan ilk proje, 76 kilometrelik bir yol. Ancak açılan, projenin 13.5 kilometrelik kısmı. Uzmanlar ise, projenin bir bütün olduğunu, tamamlanmadan açılmasının halkın can güvenliğini tehlikeye attığını ifade ediyor. Detaylar için tıklayın...


ÖNCEKİ HABER

Dünya gözü gibi koruyor biz gözünü çıkarıyoruz!

SONRAKİ HABER

Ceylanpınar\'da okullar bir gün tatil edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa