30 Ekim 2013 06:00

Tuncer Uçarol’a veda

Veda yazısında, “Bu Dünya’nın en güzel yanı sensin (s)evgilim. Hiç bir yere gitmiyorum” demişti. Eleştirmenin bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Tuncer Uçarol’a veda
Paylaş

Eleştirmen Tuncer Uçarol’u doğum günü olan 27 Ekim’de de İstanbul’da toprağa verdik. Tüm dostlarının son yolculuğuna eşlik ettiği eleştirmen, yakın bir zamanda en sevdiklerine bir veda yazısı yazmıştı.

Zalifre Yazıları 18.sayısında yayımlanan yazısında; Bu Dünya’nın en güzel yanı sensin  (s)evgilim.Hiç bir yere gitmiyorum demişti. Eleştirmenin bir kez daha saygıyla anıyoruz.
Bunu bilecekler mi (Gül, Gül, Gül) sevgilim?

“Havada hüzün ve yalnızlık kokusu var”. Bilmeyecekler... Gittiğimize ah vah edecekler!.. “Diyecekler ki / Şair ve gül geçmiş olmalı / Bu dünyadan”.

Oysa,  ışıl ışıl yıldız olarak (birinci, ikinci parlaklıkta -magnitude- yıldızlarla) gerçek rüyalarında görürken bizi yeni çocuklar,  gecemiz artık yokken, gittiğimiz yerden yepyeni gecelerde biz de çok daha uzaklardaki yeni yıldızları, Samanyolu’nda öteki sarmalları, bulutsuları imleyecek, sonra öteki gökadaları seyredeceğiz... Her yeni gece/yıl yeni rüyalar göreceğiz Evren’in  “güzel yanına dair”... Evren!.. Samanyolu gibi  ‘açık’tır (öyle duyumsuyorum bunu), nice gündüz / yıl sonra, dışına ulaşıp, Büyük Örtük İçerik’in içinde yine yiteceğiz seninle.

Ancak, bir gereği de yok hiçbir yere gitmenin Sevgilim! Dünya da Koca Evren’in bir parçası... Sen de onun bir parçasısın... O “güzel yan”; nereye gitsem, hep gerçek / düş sensin sevgil İM... Eski özüt... Yeni özüt... Tozum. Toprağım... Görülen de, gören de... Gösteren de...

Bu Dünya’nın en güzel yanı sensin  (s)evgilim.


ŞİİRİN ELEŞTİRMENİ

Tuncer Uçarol, 1941 yılında Adana’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini 1964 yılında bitiren Uçarol, Ticaret Bakanlığında maliye müfettişi olarak çalıştı. “Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülleri”nin kurumsallaşmasında büyük emeği olan Uçarol, Dil Derneği Çağdaş Türk Dili dergisi yazı kurulunda görev aldı. Birçok dergide, özellikle de şiir üzerine günce/eleştiri yazdı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurun dili yok!

SONRAKİ HABER

Kaçınılmaz değişim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...