30 Ekim 2013 06:00

Cumhurun dili yok!

Aydın Kuşadası Belediyesi'nin "kardeş kentler ile ilişki ve işbirliğini geliştirmek, dostluğu pekiştirmek" amacıyla bu yıl 4. kez gerçekleştirdiği Kuşadası Kardeş Kentler Festivali’nde Kürtçe şarkı skandalı yaşandı.

Cumhurun dili yok!
Paylaş

Sevda Aydın

Aydın Kuşadası Belediyesi'nin "kardeş kentler ile ilişki ve işbirliğini geliştirmek, dostluğu pekiştirmek" amacıyla bu yıl 4. kez gerçekleştirdiği Kuşadası Kardeş Kentler Festivali’nde Kürtçe şarkı skandalı yaşandı. CHP’li belediyenin düzenlediği festival kapsamında yapılacak ‘Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’  konseri, repertuvarda Kürtçe şarkı olduğu için önce polise sonra belediye başkanına şikayet edildi. Belediye Başkanı Mehmet Esat Altungün projenin yöneticisi Nezih Ünen’den Kürtçe şarkıları repertuvarından çıkarmalarını istedi. Ünen ise bu müdahaleyi kabul etmeyerek konseri iptal etti.

Sanatçı Devrim Kaya yaşanan bu skandalı twitter hesabından şöyle paylaştı: “Dostlar Kuşadası gibi bir yerde tehdit geldiği için konseri iptal etmemiz isteniyor şaka gibi. Ve iptal. Projede Kürtçe şarkılar var diye vatan elden gidiyor paniği yaşandı. Söyleyecek şey bulamıyorum."

ACI BİR ÖRNEK

Konuya dair görüşlerini aldığımız Nezih Ünen de “Ülkenin her bölgesinden şarkıların oluşturduğu bir projenin hâlâ hazmedilememesi, ülke olarak şarkılarımızı neden ve nasıl kaybettiğimizin güncel ve acı bir örneğini oluşturuyor” dedi.  Belediye başkanının müdahalesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Ünen, bu nedenle konseri iptal kararı aldıklarını kaydetti.

Konuyla ilgili Twitter'dan yazdıklarına ‘Belediyenin etkinliğinde Kürtçe türkü okunsaydı, bu başkana seçimlerde oy vermezdim” gibi yorumlar yapıldığına işaret eden Ünen, şöyle devam etti: “Bu tür durumlarda fatura kesmek karmaşık bir durum ve ben bunu yapacak değilim ama şunu söylemek gerekir ki; biz hâlâ kendi özgürlüklerini geliştiremeyen aksine birbirlerinin özgürlük alanlarını daraltan, bu alanları yarıştıran bir ortamdayız. Son yaşananlar da ülkenin her bölgesinden şarkıların oluşturduğu bir projeyi hâlâ hazmedilememesi, ülke olarak şarkılarımızı neden ve nasıl kaybettiğimizin güncel ve acı bir örneğini oluşturuyor.”


BELEDİYE BAŞKANI: DEVAM EDECEĞİZ!

İşin ilginç yanı şu ki Belediye Başkanı Mehmet Esat Altungün konser öncesinde resmi Twitter hesabından şunları paylaşmıştı: “Sayın Nezih Ünen’in prodüktörlüğünü yaptığı ‘Anadolu’nun kayıp şarkıları’ projesi, belediyemiz tarafından festivalimize davet edilmiştir. Kuşadası halkı, farklı kültürlere olan saygısını bugüne kadar defalarca göstermiş ve göstermeye devam etmektir.” Belediye Başkanı Altungün’ün Kürtçe şarkıları çıkarın talebi bu açıklamasının hemen ardından geldi. Konuyla ilgili aradığımız Kuşadası Belediye yönetimine ise Cumhuriyet Bayramı  tatili nedeniyle geri dönmedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

El Kaide ile savaşta Kürtlere destek artıyor

SONRAKİ HABER

Tuncer Uçarol’a veda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...