30 Ekim 2013 06:00

El Kaide ile savaşta Kürtlere destek artıyor

Temmuz’un 17’sinde Kürtler, Serêkaniyê kentini Cihatçılardan temizlediler. YPG’nin radikal İslamcılara karşı savaşması, YPG’ye desteği artırdı.

El Kaide ile savaşta Kürtlere destek artıyor
Paylaş

Wladimir van Wildenburg*

Temmuz’un 17’sinde Kürtler, Serêkaniyê kentini Cihatçılardan temizlediler. Ardından Suriye’nin batısında el Kaide ve Halk Savunma Birlikleri (YPG)  arasında çatışmalar başladı. YPG’nin radikal İslamcılara karşı savaşması, YPG’ye desteği artırdı.

YPG bağımsız olduğunu söylüyor fakat YPG Demokratik Birlik Partisine (PYD) ve PKK’ye yakınlığıyla da biliniyor. YPG kendisini bağımsız bir oluşum olarak görürken, aynı zamanda YPG kamplarının birçok bölgesinde Abdullah Öcalan posterleri görebilirsiniz, YPG de Öcalan’ın ideolojisini takip ettiğini söylüyor.

“YPG bir parti değil ya da bir partiye göre hareket etmiyor diyemem. Bu bir gereklilikti, çünkü bizim topraklarımıza saldırmaya gelenler bir parti olduğu için gelmediler. Onlar Kürtlerin, bizlerin bütün topraklarına, kültürlerine saldırmak için geldiler.” diyerek açıklama yapıyor YPG Komutanlarından  Militan Derik.

YPG’nin dışında savaşan Kürt militanlarını tehlikeli olarak gördüğünü söyleyen Komutan Derik, “Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Türkiye, Rojava’da başka bir güç yaratmaya çalışıyor. Böylece kendi politikalarını uygulamak istiyorlar”

Son zamanlarda birçok  Kürt Partisi YPG ve aşayiş güçlerine katıldıklarını açıkladılar, fakat Barzani’ye yakınlığıyla bilinen KDP’nin de içinde bulunduğu partiler YPG’yi ulusal Kürt ordusu olarak görmüyorlar.

KDP Lideri Mesut Barzani Suriye Kürdistan Demokratik Partisi (KDP-S) üyesi olan birçok militana eğitim veriyor. 18 Mayıs 2013 tarihinde PYD güçleri, Suriye sınırından Irak’a geçmeye çalışan eğitimli 74 KDP-S üyesini tutukladı. Hemen ardından KPD’de sınır kapılarını PYD’ye karşı kapattı.

‘ÖSO’DAN AYRILIP YPG’YE KATILDILAR’

Terzi Serefedin Barezi, daha öncesinde Özgür Suriye Ordusu ile ilişki içinde olduğunu ve hatta ÖSO’nun Serêkaniyê kentine gelmelerine yardım ettiğini söylüyor. “Onlar, Serêkaniyê’ye geldiklerinde  kente saldırmaya başladılar. Onların işlediği suçları görünce, bunun bir özgürleşme olmadığını anladım.” Barezi sonrasında ÖSO içerisinden grupların ÖSO’dan ayrılıp YPG içine katıldıklarını söyledi.

Daha öncesinde ÖSO içinde savaşan ve şimdi de YPG içinde yer alan Mohammed Ahmed Heso “İlk başta ÖSO’ya yardım ettim. Fakat sonrasında bu insanların özgürlük istemediklerini gördüm bunlar çeteci gruplardı. Eğer onlar gerçekten özgürlük isteselerdi, tüm Serêkaniyê halkı gibi YPG’yi desteklerlerdi.

Sivil halk YPG’ye desteğin giderek arttığını söylüyor. Serekaniye’nin merkezinde kasaplık yapan Ahmed Hemo “Halk YPG’ye inanılmaz bir saygı duyuyor çünkü YPG bizi korudu ve kurtardı.” Yalnızca PYD destekçileri YPG’yi desteklemiyor, bütün halk YPG’yi destekliyor. Erbil’de yaşayan KDP-S Üyelerinden Mohammed Rasho, YPG’nin Kürt halkının koruyucusu olduğunu düşünüyor. “Bana göre Suriye’deki birçok Kürt, YPG’nin, köylerini Selefilerin saldırısına karşı korudu” diyor.

*Al Monitor




ÖNCEKİ HABER

Çözümün koşulları sağlanmalı

SONRAKİ HABER

Cumhurun dili yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...