01 Haziran 2011 10:27

Asıl eşkıya Ankara’ya indi

Metin Lokumcu’nun Başbakan’ın Hopa mitingini protesto etmek isterken polis müdahalesiyle öldürülmesi Ankara’da protesto edildi. Protestoya polis gaz bombaları ile saldırdı. Saldırıda 50’den fazla kişi yaralanırken, 54 kişi gözaltına alındı. Başbakan’ın Hopa’da hedef gösterdiği ÖDP’nin il binasına bask

Asıl eşkıya Ankara’ya indi
Paylaş

54 GÖZALTI, 50 YARALI

Artvin Hopa’da polisin müdahalesini ve Metin Lokumcu’nun öldürülmesini protesto için Ankara’da Sakarya Caddesi’nde akşam saatlerinde toplanan emek ve demokrasi güçleri, buradan AKP Ankara İl binasına yürüdüler. Sık sık AKP’yi hedef alan sloganlar atan yürüyüşçülerin önü, AKP’ye yakın bir yerde polis barikatı ile kesildi.

Barikatın açılması için barikatı zorlayan gruba polis vahşice saldırdı. Polisin doğrudan kitleye doğrultarak attığı gaz bombaları nedeniyle yaralananlar ve yananlar oldu. 54 kişi polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Polisin saldırısı Ankaralıların da tepkisini topladı. Bazı yaralıları vatandaşlar polisin elinden zorla alarak hastanelere taşıdılar.

ÖDP BİNASINA BASKIN

Polis, Başbakan Erdoğan’ın Trabzon mitinginde hedef gösterdiği ÖDP Ankara İl binasına baskın düzenledi. Partililer, binanın çelik kapısını kıran polisin içeri girmesine engel oldular. Polis uzun süre binayı ablukada tutarken, Birgün Gazetesi muhabiri Esra Koçak’ı da darp etti.

KEMİK KIRAN ‘DEMOKRASİ’

Halkevleri Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dilşat Aktaş’ın darp edilmesi nedeniyle kalçasında kırık oluştuğu ve gece 03.00’de ameliyata alındığı öğrenildi. Halen Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisi süren Aktaş’ın kalçasına platin takıldı.

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube Yöneticisi Barış Çelik ise AKP İl Binası önündeki açıklamanın ardından evine dönerken yol üzerinde karşılaştığı polislerin saldırısına uğradı. Yanındaki Eğitim Sen üyelerinin tepki göstermesi üzerine polisler tarafından yaka paça gözaltına alınan Çelik’in aldığı darbeler nedeniyle sağ kulak zarı yırtıldı. Yaralı halde uzun süre nezarette tutulan Çelik, avukatların yoğun çabaları sonucu hastaneye götürüldü. Ancak Çelik “öğle tatili”ne denk geldiği için tedavi olamadan tekrar nezarethaneye atıldı. Sosyalist Parti MYK Üyesi Leyla Can’ın da polisin attığı gaz bombası nedeniyle bacağından yaralandığı bildirildi.

AVUKATLAR DA GÖZALTINA ALINDI

Gözaltına alınanlar arasında 3 avukat olduğu öğrenildi. Ankara Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği ve KESK yöneticileri Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne giderek gözaltıların akıbetini öğrenmek istediler. Ancak burada da engellendiler. Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da devreye girmesinin ardından gözaltına alınan avukatlar 4 saat sonra serbest bırakıldılar. Feyzioğlu daha sonra gözaltına alınanları da ziyaret etti. Feyzioğlu gözaltındakilere işkence edildiğini tespit ettiğini aktardı.

‘EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINSIN’

İnsan hakları ve hukuk meslek örgütleri de yaşananları Adliye önünde protesto ettiler. İHD, Ankara Barosu, TİHV ve ÇHD’nin çağrısıyla yapılan açıklama öncesi polisin Adliye girişine barikat oluşturması tepki çekti. ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde yaşananları “gerçek bir vahşet” olarak niteledi. Kozağaçlı, Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Kenan Kabak’ın gözaltılarla ilgili bilgi almak isteyen 20’yi aşkın avukatı küfrederek makamından kovduğunu söyledi.

‘BU POLİS DEVLETİ BİLE DEĞİL’

İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, mevcut uygulamaların “polis devleti”ni bile aratır hale geldiğini ifade etti. Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Şimşek, siyasi iktidarın muhalefeti susturma çabasının karşısında olduklarını ve mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

KESK, DİSK, TMMOB, TTB de saldırıyı Sakarya Caddesi’nde protesto etti. Aralarında EMEP, ÖDP, Halkevleri, TKP, PSAKD yöneticileri ve Emek Demokrasi Özgürlük Bloğu adaylarının de yer aldığı çok sayıda kişinin destek verdiği eylemde konuşan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, hükümeti uyararak, “Bu vahşi saldırılardan ve baskılardan vazgeçin. Milis gücünüzü halkın üzerinden çekin, yoksa bu baskının altında siz kalacaksınız” dedi.

‘POLİS BAŞBAKAN’DAN CESARET ALIYOR’

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar da, Başbakan’ın şiddet ve nefret söyleminin her gün biraz daha artığını belirtti. Çınar, “Polisin hak arama mücadelesi yürüten tüm kesimlere yönelik bu pervasız tavrının arkasında, AKP iktidarının, başta Başbakan’ın kışkırtıcı söylemi ve cesaret veren tutumu olduğu bilinmektedir” dedi.

‘ÜYELERİMİZİN CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol da Başbakan’ın Halkevleri’ni hedef göstermesinin ardından bir çok ilde binalarının basıldığını hatırlatarak, üyelerinin can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtti.ÖDP İl Başkanı Cevat Özdemir, eşkiyaların Hopa’da değil, Ankara’da olduğunu belirterek, Başbakan’ın Trabzon’dan hedef göstermesiyle polislerin saldırısına maruz kaldıklarına dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kendinden başka kimseye saygısı kalmadı

SONRAKİ HABER

Polis saldırısı eylemlerle protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...