30 Ekim 2013 06:00

DEÜ Hukuk’ta Gezi soruşturması

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı, Gezi eylemlerine katıldığı için yargılanan öğrencilerine disiplin soruşturması başlattı

DEÜ Hukuk’ta Gezi soruşturması
Paylaş

Metehan Ud

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı, Gezi eylemlerine katıldığı için yargılanan öğrencilerine disiplin soruşturması başlattı. DEÜ Hukuk Fakültesi Öğrencisi Ali Hizmetçi ile Mehmet Polat okullarından atılmakla karşı karşıyalar.

DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanlığı tarafından 302.12.01/1848 sayı ile 04.09.2013 tarih ve ‘Gizlidir’ ibaresiyle gönderilen soruşturma tebligatına göre Ali Hizmetçi ve Mehmet Polat “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve üyesi oldukları örgütlerle beraber hareket etmekle suçlanıyor.

DEKAN MAHKEMEDEN HIZLI ÇIKTI!

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada Gezi davasında, Hizmetçi ve Polat örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt propagandası yapmaktan yargılanırken Hukuk Dekanlığı, Hizmetçi ile Polat’ı doğrudan örgüt üyesi olmakla suçluyor. Bu durum akıllara “Polisiye bir rol üstlenen Hukuk Fakültesi Dekanlığında mahkemenin bile elinde olmayan deliller mi var?​” sorusunu getiriyor. Yine açılan soruşturmaya göre öğrencilerin üyesi olduğu yasal kurumlarla hareket etmeleri suç unsuru olarak belirtilmiş.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Mehmet Polat’ın avukatı Kamil Ağaoğlu, açılan disiplin soruşturmasından, dekanlık tarafından savcılığa gönderilen kâğıtla haberdar olduklarını belirterek “Ceza yargılaması ile disiplin soruşturması birbirinden bağımsız, farklı yürümesi gereken işlemlerdir.  Dolayısıyla doğrudan ceza dosyalarını esas almaları baştan sıkıntılı bir durum. Dava dosyalarındaki sıkıntılar disiplin soruşturmalarına da sirayet etmiş olacak” dedi.

‘MASUMİYET KARİNESİ ÇİĞNENİYOR’

Soruşturmaların emniyet eliyle açtırıldığını da ifade eden Ağaoğlu şunları kaydetti “Bu öğrenciler belki de beraat edecekler.  Ancak sonucunda bir ceza alacaksa okul onu esas alabilir. Sadece yargılanıyor olmalarını ya da herhangi bir nedenle suçlanmış olmalarını esas almaması gerekir.  Bu en önemli sıkıntıdır. Bu kişilerin masumiyet karinesi çiğneniyor.  Sadece yargılanıyorlar ve gerçekle ilgisi olmayan suçlamalar ileri sürülüyor.  Dolayısıyla disiplin soruşturmaları bu haliyle hukuksuz.”


YÖNETMELİK NE DİYOR?

Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 9/a maddesine göre; mahkeme kararı kesinleşmiş olmak kaydıyla, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak veya yardım etmek okuldan çıkarılma sebebi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

O sözler nefret söylemi!

SONRAKİ HABER

Kızgınlık ve kederini toprağa gömen şair

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...