30 Ekim 2013 06:00

O sözler nefret söylemi!

AKP Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun’un eniştesi olan Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir’in, “sivil kıyafet” eylemi yapan Eğitim Sen’lilere yönelik cinsiyetçi sözlerine tepki büyüyor.

O sözler nefret söylemi!
Paylaş

Burak Şefkat

AKP Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun’un eniştesi olan Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, Eğitim Sen Tarsus Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Cengiz’i, “Seni okula gönderirim, mahkeme bitene kadar tuvalet temizlersin” sözleriyle tehdit etmişti. Eyleme destek veren Şube Başkanı Yasemin Yücel için de “Yasemin Hanım üstsüz de gidiyor mu?​” diye sormuştu. Tarsus CHP İlçe Örgütü, Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, Eğitim-İş Sendikası ve Emek Partisi Tarsus İlçe Örgütü İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün sözlerine tepki gösterdi.

‘NEFRET SÖYLEMİDİR’

CHP Tarsus İlçe Başkanı Ali İlk, Demir’in sözlerini kin ve nefret söyleminin somut bir örneği olarak değerlendiklerini belirterek  “Ahmet Sefa Demir’in söylediği sözler son günlerde başta Erdoğan olmak üzere AKP yetkililerinin ve sırtını AKP’ye dayamış olan bürokratların söylemlerine de sıklıkla yansıyan, toplumsal barışı ve bir arada yaşamayı tehdit eden ön yargı, kin ve nefret söyleminin somut bir örneğidir. Bu söylemin kadınları ikinci sınıf vatandaşlığa itmeye çalıştığı ve kadını cinsel obje olarak gördüğü için kadın bedenini aşağılama sıfatı olarak kullandığı anlaşılmaktadır. Oysa Türkiye’de, farklı kesimlerden kadınlar, eğitimde, kamusal yaşamda, siyasette ve iş hayatında daha eşitlikçi bir yaşam talep etmektedir” dedi. İlk, Demir’in görevden alınmasını istedi.

‘CİNSİYETÇİ, AĞZA ALINMAYACAK SÖZLER’

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu da yaptığı yazılı açıklamada, “Yıllardır sadece kendileri gibi düşünenler için ‘demokrasi ve özgürlük’ talep eden, işlerine gelmediğinde en yasakçı fiil ve uygulamaları hayata geçirmekten geri durmayan bir İlçe Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Sen Şube Başkanı’na ve yöneticisine hakaret etmek, cinsiyetçi ve ağza alınmayacak sözler söylemek cesaretini nereden almaktadır?​” diye sordu.

Eğitim-İş Sendikası Tarsus Şube Başkanı Kurtuluş Gezen, konuyla ilgili açıklamada bulunarak yaşananları kınadı. Gezen,  “Aramızdaki her türlü fikir ayrılığına rağmen demokratik bir yarış içinde olduğumuz Eğitim Sen ve yöneticilerine karşı alınan bu tavrı kabul etmemiz düşünülemez. Eğitim Sen yöneticisi arkadaşlarımızın iddiaları doğru ise; İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir’in oturduğu koltuktan bir an evvel kalkması onurlu bir davranış olacaktır” diye konuştu.


‘DERHAL GÖREVDEN ALINMALI’

Emek Partisi Tarsus İlçe Sekreteri Seher Peşmen de Demir’in sözlerinin tüm kadınları hedef aldığını vurgulayarak “Demir ‘söylediği sözlerin cesaretini eniştesi olan AKP Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun’dan mı alıyor, yoksa her defasında kadınları ve eğitim emekçilerini aşağılayan AKP’nin üst düzey bürokratlarından mı alıyor?​” diye sordu. Peşmen, Ahmet Sefa Demir’in derhal görevinden alınması gerektiğini belirtti.


NE OLMUŞTU?

Mersin’in Tarsus ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan ve aynı zamanda Eğitim Sen Tarsus Yürütme Kurulu üyesi olan Tayfun Cengiz, Eğitim Sen’in tüm yurtta başlattığı serbest kıyafet eylemi çerçevesinde sakal bırakıp küpe taktı. Daha önce de İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir’in sözlü tacizlerine ve mobbinge maruz kalan Cengiz’in eyleme destek vermesi Müdür Demir’i iyice kızdırdı. Demir, Cengiz’i makam odasına çağırarak hem sürgünle tehdit etti hem de “Seni okula gönderirim, mahkeme bitene kadar tuvalet temizlersin!”, “Gay olduğun için mi küpe takıyorsun?​” dedi. Demir’in hakaretlerinden Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel de nasibini aldı. Demir, Yücel hakkında da “Yasemin Hanım okula üstsüz de gidiyor mu?​” ifadelerini kullandı. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Engellinin rapor çilesi

SONRAKİ HABER

DEÜ Hukuk’ta Gezi soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...