29 Ekim 2013 18:58

Bulgaristan'da üniversite işgali

Geçen hafta Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski'de başlatılan üniversite işgali bugün ülkedeki en büyük iktisat yüksekokulunda da devam etti.

Bulgaristan\'da üniversite işgali
Paylaş

Bulgaristan'ın en büyük üniversitelerinde hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Geçen hafta Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski'de başlatılan üniversite işgali bugün ülkedeki en büyük iktisat yüksekokulunda da devam etti.

Ulusal ve Dünya İktisat Üniversitesi'nde öğrenciler okul girişini bloke ederek isteklerini deklarasyon şeklinde dile getirdi. Daha sonra isiifa sloganları atan öğrenciler, aynı zamanda Bulgar Sosyalist Partisi milletvekili olan öğretim görevlisi Rumen Geçev'in odasını işgal etti.

Öğrenciler, diğer üniversitelere katıldıklarını ve okulda Oreşarski hükümetinin istifasına kadar kalacaklarını dile getirdi. Bir sosyoloji profesörü ile öğrenciler arasında kısa bir söz düellosu yaşansa da olayın büyümesine izin verilmedi.

Sofya Üniveristesi'nde ise bugün ders yapılmıyor. Güvenlik görevlisi rolünü üstlenen birkaç öğrenci, demir kapı girişinde kontrol noktasında oluşturdu. Öğrenciler okul kimliklerini gösterdikten sonra içeriye girerken, dışarıdan birinin girmesine izin verilmiyor.

Bulgaristan genelinde 7 üniversite işgal eylemlerine iştirak ederek süresiz olarak belirli odalarda kalacaklarını ilan etti.

Öğrenciler, medya patronu ve Hak ve Özgürlükler Hareketi Milletvekili Delyan Peevski'nin görevine devam edebileceğine dair Anayasa Mahkemesi kararını protesto ediyor. Hükümet kurulduktan sonra Devlet Güvenlik Servisi başına atanan, fakat tepkiler sonucu görevinden istifa etmek zorunda kalan Peevski, birkaç ay boyunca yeniden parlamentoya dönebilmek için Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Teksas’ta silahlı saldırı: 5 ölü

SONRAKİ HABER

Ev yıkanlara verecek oy yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...