29 Ekim 2013 13:02

Mersin Hali'nde kadın işçilerin ücret eylemi sürüyor

Mersin Sebze ve Meyve Hali'nde çalışma koşullarının düzeltilmesi, sosyal haklarının verilmesi ve düşük olan ücretlerine zam yapılması için dün iş bırakan yükleme ve paketleme işinde çalışan kadın işçiler bugün de iş bıraktı. İş bırakan kadınlar günde 11 saat boyunca dinlenmeden çalıştıklarını belirterek, "Burada modern kölelik var" dedi.

Mersin Hali\'nde kadın işçilerin ücret eylemi sürüyor
Paylaş

Mersin Sebze ve Meyve Hali'nde çalışma koşullarının düzeltilmesi, sosyal haklarının verilmesi ve düşük olan ücretlerine zam yapılması için dün iş bırakan yükleme ve paketleme işinde çalışan kadın işçiler bugün de iş bıraktı. İş bırakan kadınlar günde 11 saat boyunca dinlenmeden çalıştıklarını belirterek, "Burada modern kölelik var" dedi.

Sabahın erken saatlerinde hal önünde toplanan çoğunluğu kadınlardan oluşan 150 işçi, işbaşı yapmayarak halin önünde toplanırken işe giden kadınları da engellediler. Hal önünde toplanan kadınlar, burada bir süre bekledikten sonra halin içine girdi. Burada bir aracı durduran kadınlar işe giden kadınları zorla araçtan indirdi. Daha sonra kadınlar halin içine girerek iş yerlerinde çalışan olup olmadığını kontrol etti. Kadın işçiler çalışan kadınları zorla dışarı çıkarttı.

Daha sonra kadın işçiler Mersin Meyve ve Sebze Toptancı Tüccarları Dayanışma Derneği önüne yürüdü. Çalışma koşullarının düzeltilmediğini ve 3 yıldır ücretlerine zam yapılmadığını belirten işçiler, dernek yetkilileriyle görüşmek istedi. Uzun bir bekleyişin ardından dernek yetkilileri işçilerin seçtiği temsilcilerle görüşmeyi kabul etti. İşçilerle görüşen dernek yetkilileri, işçilerin taleplerini değerlendirip konuyla ilgili kararlarını öğlenden sonra vereceklerini söyledi. Dernek önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar burada olacaklarını söyledi.

'BURADA MODERN KÖLELİK VAR'

Çalışma koşulları ile ilgili konuşan Tuba Kütük, halde sebze ve meyve paketleme bölümünde çalıştığını belirterek, "Sabah 7'den akşam 5'e kadar mola vermeden aralıksız çalışıyoruz. Kahvaltı ve öğlen yemeğinde daha ağzımızdaki lokma dahi bitmeden ve dinlenmeden diz üstünde akşama kadar işe devam ediyoruz. Sigortamız yok. Servis yok. Mesai yaptığımız her saat başına 5 TL para alıyoruz. Bazı işyerlerinde ise, bize yaptığımız mesainin ücretini bile vermiyorlar. 4 kadın paketleme işçisi 25 ile 35 tonluk bir TIR'ı doldurmak zorunda. Ancak bunu başka yerde 10 kişi yapıyor. Çalıştığımız iş ağır bir iş. Bundan dolayı bu işte çalışan kadınların yüzde 90'ının bel ve boyun fıtığı var. Bu işte ancak sağlığın olduğu sürece çalışabilirsin. Her gün ayrı bir iş yerinde çalışıyoruz. Bu sigorta için sıkıntı yaratıyor. Sigortamızı yapmıyorlarsa bunun farkını istiyoruz. Ücretlerimizin 60 TL olmasını istiyoruz" dedi. Halde çalışan işçilerin örgütlü olmamasını işlerini zorlaştırdığını dile getiren Kütük, "Eğer derneğimiz olsaydı yaşadığımız bu sorunlar çözülürdü. Buradaki çalışma şartlarında modern kölelik var. İnsanca çalışma koşulları istiyoruz" diye kaydetti.

'DİNLENMEMİZE BİLE MÜSAADE ETMİYORLAR'

Halde çalışan ve soy ismini vermek istemeyen Fatma ismindeki kadın işçi de, "Toptancılar halinde sebze ve meyve paketliyoruz. Günde aralıksız 11 saat çalışıyoruz. Antalya'da 10 kadın işçinin yaptığı işi burada 4 kadın işçiye yaptırıyorlar. Koşullarımızın düzeltilmesini talep ettiğimizde bizi işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Bize, 'sizin yerine Suriyeli işçileri getirip çalıştıracağız' diyorlar. Hakkımızı istiyoruz" dedi. Halde yükleme bölümünde çalışan Servet Zirek isimli işçi ise, çalıştıkları işte yaptıkları mesainin ücretini alamadıklarını ifade ederek, "Mesai yapıyoruz ama aynı ücreti alıyoruz. Burada 10 kişinin çalışması gereken işte 4 veya 5 işçi çalıştırıyorlar. Buna rağmen bize düşük ücret veriyorlar. Dinlenmemize bile müsaade etmiyorlar. Yövmiyelerimizin 60 TL olmasını ve yaptığımız mesailerin parasını istiyoruz. Örgütsüz ve sendikasız olmamamız nedeniyle birlik olup haklarımızı alamıyoruz" diyerek yaşadıkları sorunları aktardı. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İnanır: Türkiye\'de çok anlamlı bir parti kuruldu

SONRAKİ HABER

Ethem’in duruşmasına İzmir’den tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...