29 Ekim 2013 07:38

A’dan X’e Yeni Sezon Yazılamaları

NBA’de yeni sezon başlarken Cem Pekdoğru ‘A’dan X’e’ yeni sezonda öne çıkan noktaları yazdı.

A’dan X’e Yeni Sezon Yazılamaları
Paylaş

Cem Pekdoğru

Adam Silver

Sekiz yıl boyunca Komisyoner’in yanında Smithers gibi el pençe divan durması gerekti. Bunun ödülünü 1 Şubat’ta alıyor müstakbel başkan.

Brad Stevens

Analitik Çağı’nın bayrak taşıyıcıları yönetim ofislerinden sonra sahaya da inme niyeti taşıdıklarını ısrarla gösteriyorlar. Bu dönüşümün poster çocuğu ise elbette, parlak bir basketbol kariyeri olmaksızın 23 yaşında farmakoloji devi Eli Lilly’deki bol sıfırlı maaşını ardında bırakıp Butler kampüsüne gelmiş ve orada geçen 13 yılın ardından Celtics genel menajeri Ainge’i 6 yıllık bir sözleşmeye ikna edebilecek yetkinlik mertebesini görmüş Brad Stevens olmalı. 3 Temmuz 2013 şimdiden Hinkle Fieldhouse ve çevresi için kara bir günü işaret ediyor. Bir şehrin tüm sakinleri için, topluca içine düştükleri bir rüyadan uyanma vaktiydi. Daha büyükçe bir şehir için bir milat anlamına gelip gelmeyeceğini göreceğiz.

Draft 2014

Bu senekinden biz de bir şey anlamadık, bir sebebi var. Wiggins, Smart, Randle, Parker, Harrison, Gordon, Exum adlı çocukları (ve diğerlerini) bir kez olsun görenler, bu gruptan 3 ya da 4 süperyıldız çıkmamasının hayal kırıklığı kabul edileceği yargısına varmakta gecikmiyor. Ben de onlardan biriyim. Yanılma riskini göze almak çok kolay. Böyle bir heyecanı kaçırmak ister misiniz? Sixers, Suns, Jazz, Celtics ve Magic taraftarları da istemiyor ve bu takımların yöneticileri onlara en azından bu deneyimi hediye edebileceklerini biliyorlar. ABD basınında bolca ‘tanking’ (yatış) geyiği okumaya hazır olun, sebepleri olacak.

JaVale McGee

Kings’i satın aldıktan sonra da durulması beklenmeyen Shaq, her hafta maçlardaki ferdi esrime anlarını puanlamaya devam edecek, böylelikle biraz daha semirmiş bir servete ulaşacak. Bir başka öngörümüz daha var: Yeni sezonda da programın başrollerini aynı isimler kapatacak: Nick Young, Andrew Bynum,  J.R. Smith, Jordan Crawford, Michael Beasley. Ve tabii ki JaVale McGee. Fakat bu sezon -parodilerden arınmış haliyle- saha içindeki rolünün de büyümesi şaşırtıcı olmaz. 2012 yazında McGee’ye verdikleri yüklü kontratın ardından Nuggets ve Karl, karşılarındaki karakteri göz önünde bulundurarak, bu yatırımlarının geri dönüşünü almak için aceleci davranmamaya karar verdiler. Geçtiğimiz yaz Iguodala dümeni Oakland’a kırarken, Gallinari’nin yırtık çapraz bağları bu sezonunu da belirsizliğe iteceğe benziyor. Shaw riskler alacaksa doğru zaman bugün. McGee’nin sırası geldi. Hayatımızda her zaman biraz daha fazla McGee’ye yer var. Bu asla kötü bir şey olamaz.

Kevin Durant

Grizzlies serisine dönelim. Biliyoruz ki, KD de ligin bir çizgi roman kahramanı suretinde pazarladığı süperyıldızlar arasında. Fakat ona biçilen ayırıcı özellik epey çetrefilli bir resme sürüklüyor bizi: Alametifarikası kusursuza yakın yaptığı hiçbir şeyin gölgeleyemediği insaniyeti olan bir süperkahraman. Birçoklarının zihinlerinde bir anti-kahraman olarak kodladıkları Westbrook sezonu kapattığında bu kadar çaresiz olmasını bekliyor muyduk? Her şeyi nasıl da kusursuz yapmaya devam ediyor, fakat aynı anda tüm bunların toplamından bir mucize çıkmayacağını kulağımıza fısıldıyordu KD? Sayı kralı Carmelo, MVP ve şampiyon LeBron, yeni genç süperyıldız adayları ve tarihin en iyisi olma iddiasını sürdürmek için yeni bir meydan okuma peşindeki Kobe’nin gölgesinde o mucizeyi bu sene de göremeyeceğimizi düşünmemizi istiyor bugüne kadar öğrendiğimiz her şey. Ama öyle olmayacak. Büyük Anlatıların Sonu’nun geldiği yerde Kevin Durant başlıyor.

Nets

Oedipus: Arındırma ayini nedir? Nasıl yapılacaktır?
Creon: Bir adamı sürgüne göndererek. Ya da kanın kefaretinin kanla ödenmesiyle…

Henüz başlamadık ama 2013-14 NBA sezonundan bize kalacak en hazin resimlerden birini şimdiden karşıladık. Sezon öncesi maçları oynanıyordu. Yenilenmiş sürümüyle Nets, Celtics’i ağırlıyordu. O sırada Pierce’ı çembere her zamanki ağırbaşlı saldırılarından birine yeltenirken gördük. Buraya kadar her şey tanıdıktı. Yabancı olan, beyaz formanın üzerindeki siyah harflerdi. En başta yeşil olmaları gerekiyordu. Yutulması zor gerçeklerdendi, yüreksiz davrandık. Buna alışacağız, Garnett‘in kenardaki yeni oyunculara alışacağı gibi. Onları ayağa davet edecek ve saha içindekilere enerji topları savurmakta yüreksiz davranmayacaklarından emin olacak.
Pierce’ın formasında (var olmayan bir) yeşili seçebileceğiz belki ama gözlerindeki feri Brooklyn’e taşıdığını göreceğimiz hayli şüpheli.

Rockets

İleri istatistikleri karar verme süreçlerine dahil etmekte en hızlı davranan NBA figürü Morey, McGrady ile Yao’nun ortaklığına bağladığı şampiyonluk hayallerinden şüphe duymaya başladığı günden beri sürekli aynı şeyi yaptı. Meslektaşlarına nazaran daha sağlıklı verilerle tahlil edebildiği genç adamlara baktı ve içlerinden doğru değerlere yatırım yaptı. Yan yana nasıl durduklarına bakmadan, onu eleştirenlerin kelime tercihleriyle ise ilerisini düşünmeden. Halbuki bilakis sadece orayı düşünüyor, 10 yılda bir gelen fırsatlardan biri Houston’a uğradığında tek ayak üzerinde yakalanmak istemiyordu. Yaklaşımının ödülü umduğundan fazlası oldu: 10 yılda bir gelen fırsatlardan iki tanesini 10 ay içerisinde önünde buldu. Bugün Harden-Howard birlikteliği, suya düşen McGrady-Yao hanedanından daha şaşaalı duruyor. Öte yandan Parsons, Ömer ve Beverley’nin başını çektiği yardımcı oyuncu grubu da sempati oylarını topluyor.

Vadedilmiş Bir Sergi

Sergiler.
En başta Adelman’ın takımı Timberwolves. İki sene önce vadettikleri onca şeyden sonra Rubio ve Love, 2012-13 sezonunda parkede aynı anda toplam 28 dakika geçirebildiler. Bu şanssızlıktan kurtuldukları takdirde Rubio-Love yolu her Wolves maçında zorunlu istikamet olacak, uzunların ilgisini celp eden Pekovic bu sayede Martin ve Brewer gibi keskin şutörlere alan açacak ve Minnesota’ya bahar gelecek.
Cavaliers’ın kadrosuna bakın. 2010 yazını düşününce burada fazla etkileneceğimiz bir şey bulmamız pek olası gelmiyor değil mi? Bir ilk beş olmasa da Irving, Varejao, Waiters, Thompson ve Bynum’dan mürekkep bir beşli önyargılarla ilgili söylenen bütün olumsuz şeylerin doğru olduğunu düşünmemize yol açıyor. Bu ilahi hatırlatmadan aldığımız güçle Bynum’a güvenmeyi öğreniyoruz.
2008 yazında Arenas’a verdikleri 111 milyon dolarlık kontrat o günlerde yeniyetme LeBron’ın canını en çok sıkan takımı fena halde ters bir yöne sürükleyen kavşak olacaktı. Müptezel Wizards’ın destekçileri bulabildikleri takımla ilişkili herkesin kellesini istediler. Obama’nın ‘masaya yumruğunu vurmasını’i steyenler bile çıktı. Wizards ise sınıf atlama telaşına kapılmadan, yeniden zamanının gelmesini bekledi. Önce merhum başkan Pollin’in eşinden gelen bir destekle Wall’a kavuştular. Onunla yegane yuvasını bulmuş bir anahtar gibi uyuşan Beal ise tüm algıyı değiştirdi. 2014 Savaşları için güç toplamaya çalışan Suns’ın cevval uzunu Gortat yapbozun son parçası olabilir.
Blazers’ı da gözden kaçırmayın. Şehir onlar olmadan yeterince tuhaf değilmiş gibi…

 

ÖNCEKİ HABER

Marmaray’ın görünmeyen yüzü: Emekçileri

SONRAKİ HABER

Büyük Müftü\'den Suudi gençlere: Suriye\'ye cihata gitmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...