29 Ekim 2013 06:00

Bayram şovuna can feda!

Asrın Projesi’ olarak sunulan Marmaray bugün açılıyor. Ancak henüz tamamlanmadan ve gerekli güvenlik önlemleri alınmadan.

Bayram şovuna can feda!
Paylaş

Metin Akarsu / Sinem Uğurlu

İlk projeye göre, Halkalı-Gebze arasında çalışması gereken Marmaray Projesi, bugün yapılan açılışın ardından Kazlıçeşme ve Söğütlüçeşme arasında çalışacak.

Tasarlanan ilk proje, 76 kilometrelik bir yol. Bugün ise; projenin 13.5 kilometrelik kısmı açılıyor. Geri kalan 65.5 kilometrelik kısmının ise iki yıl sonra açılacağı söyleniyor.
Uzmanlar ise; Marmaray projesiyle ilgili uyarıyor: Şov için halkın can güvenliğini tehlikeye atmayın!

PROJE TAMAMLANMADAN AÇILIYOR

Projeye gelen en büyük eleştiri; projenin bir bütün olduğu ve tamamlanmadan açılmasının tehlikelere yol açacağı yönünde.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, açılıştan bir gün önce yaptığı açıklamayla, Marmaray projesinin sinyalizasyon ve haberleşme sistemleri uzman başmühendisliğinden 2008’de emekli olan Elektrik / Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan’ın kamuoyula paylaştığı eleştirileri tekrar hatırlattı.

PROJEYE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

İşte Marmaray Projesinde halkı bekleyen tehlikeler:

*Proje, bir bütün olarak tasarlandığı için bugün açılacak projenin, Otomatik Tren Kumanda (ATC), Otomatik Tren İşletme (ATO), Otomatik Tren Denetim (ATS) ve Otomatik Tren Koruma (ATP) gibi elektrik güvenlik sistemleri olmayacak. Bunlar ancak Marmaray Projesi tamamıyla bittiğinde hayata geçecek. Bu eksikliklerle, tünelin içinde gerçekleşebilecek herhangi bir arıza ya da sorun tespit edilemeyecek anlamına geliyor.

* Marmaray tüneli birbirine eklemeli bir tüp geçit projesi. Tüp geçitin uç bağlantılarındaki esnek ve sızdırmaz körüklerin yırtılması halinde ve tünelin içine su dolduğunda ne olacak? Bu felaket senaryosuna dair üretilen bir kurtarma planının olup olmadığı bilinmiyor.

*Deneme seferleri dizel lokomotifleriyle yapıldı. Ayrıca, deneme seferleri toplamda planlanan yolcu ağırlığına denk ağırlıklarla yapılmadı.

* Tünelin içinde herhangi bir sorun yaşandığında, tünelin içindeki metroya müdahale edecek emniyet lokomotiflerinin olması gerekir. TCDD, bu lokomotiflerin biri Halkalı, diğeri de Söğütlüçeşme’de hazır bulunduğunu söylüyor. Fakat olması gereken, tünelin iki ayrı çıkışında yapılacak cep bölümlerinde özel emniyet lokomotiflerinin bekletilmesi. TCDD, hazır olduğunu söylediği lokomotiflere dair teknik hiçbir özelliği paylaşmıyor.

*Söz konusu lokomotifler özel müdahale lokomotifi değil, yük lokomotifi olabilir.

*TCDD, geçici elektirik güvenlik sistemi için, 10 milyon avroya Üsküdar’da geçici bir kontrol merkezi kurdu. Proje bitince çöpe atılacak bu merkez, güvenlik sistemini sağlayacak yeterlilikte değil.

*Tüp tünel inşaatı sırasında 15 cm’lik düşey sapma oluştu. Ancak, firma bu tüneli sökerek yenilemek yerine, sapmayı dolguyla giderdi.


YENİ PAMUKOVA OLMASIN!

MARMARAY için yapılan uyarıların bir benzeri 9 yıl önce, Hızlandırılmış Tren Projesi için de yapıldı. Sonuçta uyarıların haklı olduğu ortaya çıktı. 10 Temmuz 2004’te YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel hızlandırılmış tren konusunda uyarmış, “Hız yüzünden, raylar bozulacak ve hızlı trenler masraf çıkaracak. Rayların doğrultusu ve hat genişliği bozulacak, yol eğrileşecek, tren yolunda çökme olacak. Önlemler acilen alınmazsa, trenin yoldan çıkması şeklinde kazalar olacaktır. Böyle bir durumu olan trene asla binmem” demişti. Ardından Ulaşım Kongresi’ne katılmış Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a da uyarıda bulunmuştu.AKP Hükümeti Erel’in sözlerine kulak asmadı. Bu uyarıların üzerinden iki hafta bile geçmeden 22 Temmuz 2004 yılında, Sakarya’nın Pamukova ilçesinde hızlandırılmış tren Yakup Kadri Karaosmanoğlu treni raydan çıktı. Toplam 230 yolcudan, 41’i hayatını kaybetti, 80 kişi de yaralandı.


FELAKET SENARYOLARINA DEĞİNİLMİYOR

MARMARAY projesinde çalışan Elektrik / Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan: Aceleyle açılışı yapılacak Marmaray Tüneller Bölgesi kent içi kitle ulaşımı konusunda yolcu güvenliği için hiçbir risk olmadığı algısını yerleştirmeye çalışıyorlar. Felaket senaryolarına hiç değinilmiyor. Oysa Halkalı - Gebze Marmaray Proje bütünlüğü içinde Acil Durum Risk Analizleri ve Kurtarma Operasyon Planları başlı başına ayrı bir bölüm halinde ele alınıp işlenmektedir. Çünkü tüneller bölgesi projenin en hayati bel kemiğini oluşturmakta ve orada ortaya çıkabilecek bilumum sorunlara yanıt ve çözüm aranması ulaşım dolayısıyla yolcu güvenliği açısından hayati önemde bulunmaktadır. Acil durum analizleri yalnızca tünel bölgesi ile sınırlı olmayıp, proje bütünlüğüne nasıl yansıyacağı açısından ele alınmak zorunluluğundadır. Dolayısıyla Bakanlık mahreçli baskılar sonucu uygulamaya konulan girişimler, kamuoyunu sakinleştirmeye yönelik demek yanlış olmayacaktır.


TEKNİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDERKEN AÇILIYOR

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Ersin Albuz, tünelin hâlihazırda teknik çalışmalarının bitmemiş durumda olduğunu ifade etti. Tünel içinde 24 saat devam eden çalışmalar olduğunu söyleyen Albuz, bu durumda deneme sürüşü dahi yapılmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca Marmaray projesine özel oluşturulan Marmaray Servis Müdürlüğü çalışanlarının, çalışacak sabit bir merkezlerinin olmadığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

Marmaray'ın görünmeyen yüzü: Emekçiler - http://www.evrensel.net/haber/70939/marmarayin-gorunmeyen-yuzu-emekcileri.html#.Um9HgFO6rxU

ÖNCEKİ HABER

Halkla birlikte iktidara

SONRAKİ HABER

Tarihi yarımada yaşayan bir höyüktür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...