29 Ekim 2013 06:00

Halkla birlikte iktidara

HDP 1. Olağanüstü Kongresini büyük coşkuyla gerçekleştirdi. “Bu daha başlangıç” sloganıyla yapılan kongrede Türkiye’nin farklılıkları ve ötekileştirilenleri, ezilen ve yok sayılanları kendilerine yer buldu.

Halkla birlikte iktidara
Paylaş

Şerif Karataş

Kongrede PM üyeliğine seçilen Prof. Dr Beyza Üstün, Ender İmrek, Garo Paylan gazetemize görüş verdiler. HDP’nin Türkiye’nin mozaiğini buluşturduğuna dikkat çeken PM üyeleri, HDP’nin halkla birlikte halkın kendisini yönettiği bir iktidar için yola çıktığını ifade ettiler. Önümüzdeki yerel seçimlerde bunu göstereceklerini ifade eden PM üyeleri, halkla birlikte örgütleneceklerini dile getirdiler. Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1. Olağanüstü Kongresini Ankara’da topladı. Partinin eş başkanlığına Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü seçilirken, 80 kişilik Parti Meclisi de seçildi.

‘HERKES KENDİ SÖZÜNÜ SÖYLEYECEK’

PM Üyesi Prof. Dr Beyza Üstün, Halkların Demokratik Kongresi (HDK)  ve HDP’nin ilkelerini yaşama geçirmek için yola çıktıklarını belirtti. Farklılıkların bir arada olduğu, herkesin kendisini özgürce ifade edebildiği bir ortam yaratacaklarını söyleyen Üstün, “Bütün bariyerleri kaldırmayı düşünüyoruz. Duvarların örülmediği, siyasi bariyerleri de kaldıracağız. Siyasi tutukluların serbest kalmasını, sanayinin doğayı talan etmediği, derelerin üzerine hidroelektrik santrallerinin yapılmadığı, suların tutulmadığı, farklılıkları yok eden anlayışa karşı, özgürlük ve dayanışmayı öreceğiz” dedi.

HDK’nin kuruluşunda ortaya konulan ilkeleri yerelde yaşama geçireceklerini anlatan Üstün, “Yerelde o yerelin öz sorunlarını örgütümüzle, oradaki farklılarla birlikte örgütleyeceğiz. Hiç kimsenin ayrıcalığı olmadan bunu yapacağız. Yatay bir örgütlememiz olacak. Dikey bir örgütlemeye gitmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Öz yönetim sürecini hayata geçireceklerini dile getiren Üstün şöyle konuştu: “Herkesin sözünü söylediği bir örgütlenme olacak. İnsanlar komisyonlarda aktif olarak yer alacak. Bunun çok kolay olmadığını biliyoruz. Bu uzun soluklu bir mücadele. Kararlılıkla devam edeceğiz.

Umudu büyüten bir buluşma gerçekleşti. Bunu kongreye katılanlar gördü. Kongredeki buluşmada kararlılıkla karanlıkta aydınlığı ve güneşi gördüm” diye konuştu.

Yerel seçimlere de hazır olduklarını da belirten Prof. Dr. Üstün şöyle devam etti: “Yerelde tek bir aday ya da aday ismiyle değil, yerelin belediye başkan adayıyla değil, yerelin bütün renklerini kapsayan, bütün renklerin özgürlüğünü isteyen, sermaye iktidarının olmadığı bir şekilde adaylarımızı belirleyeceğiz. Meclis üyelerimizi de aynı şekilde. Hiç kimsenin tanımadığı isimler de adayımız olacak. İsimlerden ziyade HDK ve HDP’nin mozaiğindeki herkes kendisini bulacak, kimse farklı olmayacak. Herkes kendi sözünü söyleyecek. Bunun ilkini bu yerel seçimlerde başlatacağız.”

‘DAĞINIK OLAN  GÜZEL HER ŞEYİ BİRLEŞTİRECEĞİZ’

HDP’nin  “Bu daha başlangıç” diyerek, kısa bir süreye sıkıştırılıp 1 Olağanüstü Kongresini gerçekleştirdiğini belirten PM Üyesi Ender İmrek, “Çok kapsayıcı, kitlesel, kararlı ve umut veren bir adım atıldı. İşçilerden, emekçilerden, kadınlardan, gençlerden, Alevilerden, Kürtlerden, Türklerden, Laz, Çerkes, Arap, Boşnak, tüm halklardan ve inançlardan, LGBTİ bireylerinden temsiliyetin katılımıyla bir kongre yaptık” dedi.

Ezilenlerin ve sömürülenlerin dikkatinin kongrede olduğunu hatırlatan İmrek şöyle konuştu: “Çünkü yerellerden başlayan HDK Kongreleri süreciyle birlikte ele alarak bir kongre hazırladık. Ancak şunu hemen söyleyelim, bu bizim, yani Türkiye’nin demokratikleşmesi, sömürüye ve baskıya karşı başlattığımız hareketin su üstündeki görüntüsüdür. Aysberg değildir. HDP her kongresini en küçük ilçede bile bu katılım, zenginlik ve hedeflerle yapabilecek bir anlayışın sahibidir.” Bunun afaki olmadığını yerel seçim çalışmalarında göstereceklerini anlatan İmrek, “Şimdi artık yeni bir sayfa açılmıştır. Üzerinde yükseldiğimiz devasa bir birikim var. ‘68 Gençlik hareketinin direnişçi ruhu, 15-16 Haziran işçi direnişi, Tariş, Fatsa direnişleri ve nice birikimimiz var. Kürt halkının özgürlük mücadelesi, ‘89 bahar eylemleri, cezaevleri direnişleri, aydınların, sanatçıların, yaşam alanlarına sahip çıkan, rantçı, yağmacı projelere karşı çıkan köylülerin direnişleri ve birikimleri bize ilham veriyor” dedi.

Kadınların, gençlerin, Alevilerin eşitlik, özgürlük ve kardeşlik mücadelesinin HDP ile daha da yükseleceğini ve kitleselleşerek, halk iktidarı perspektifiyle büyütüleceğine vurgu yapan İmrek, şöyle konuştu: “Çözüm, müzakere ve barış sürecini mücadele, direniş ve hakların kazanılması süreci olarak ele aldık ve bunda kararlıyız. Gezi direnişi gibi devasa bir direnişin üzerinden yükselen bir halk hareketinin, halk iktidarını kurmak üzere ilerletilmesi sorumluluğu ile karşı karşıyayız. Dağınık olan güzel her şeyi birleştireceğiz. Tek hedefe yönelmenin önündeki tüm engelleri kaldırmakta kararlıyız. Küçük sorunlar, büyük hedefimiz gölgeleyemeyecek.”

Halka dayanan kararlı bir mücadeleyi yürüteceklerini ve halkın kendi davasını ele alan bir iktidarı almak için ilerleyeceklerini belirten İmrek, “Yerel seçimler bir olanak olacak bu amaçlarımıza yakınlaşmak için. Sokak yönetiminden, ülke yönetimine kadar hedefler belirliyoruz. Ama önce sokaktan, mahalleden, işyerlerinden, okullardan, hastanelerden, köylerden başlayacağız. Örgütlenerek kazanacağız” diye konuştu.

‘HALK İÇİN ALTERNATİF OLDUK'

PM Üyesi Garo Paylan başarılı bir kongre gerçekleştirdiklerini ifade etti. HDP’ye yönelik yapılan yanlış eleştirilere de değinen Paylan, “Bunlara en güzel cevabı bileşenler verdi. Çoğulcu duruşumuzu gösterdik. Çokluk dedik, yan yana duracağımızı gösterdik. Sistemin sürekli engellemeleriyle yan yana duramayan, bir araya gelemeyenler bir araya geldi. Farklılıklarımızı öğreneceğiz. HDP’de bunun sonucunda siyaset sahnesine çıktı” dedi

Kongrenin ardından gerçekleşecek yerel seçimlerle birlikte halkla buluşarak güçlerine güç katmalarını ve birlikte güçlerini büyüteceklerini belirten Paylan, “Türkiye iki ana akımdan çok sıkıldı. Bunlara kerhen oy verenler çok. Bunlar için bir alternatif olduk. Bu büyük bir heyecan yarattı, bunu gördük. Çok ciddi adaylarla seçimlere gireceğiz. Örgütlememiz hızla devam ediyor. Örgütlenmemizi bütün Türkiye’de yapacağız. Bunu belli oranda başardık. Seçimlere yönelik komisyonlar oluşturacağız, MYK seçiminin ardından seçimlere yönelik çalışmamız daha da hızlanacak. Seçimlere çok iddialı çıkacağız” diye konuştu.

Türkiyeli bir Ermeni olduğunu belirten Paylan, Türkiye halklarının da şu çağrıyı yaptı: “Vatansızlaştırılan, ötekileştirilen, Türk yapılmaya çalışılanlara karşı olanların HDP’ye katılmalarını ve güç vermelerini istiyorum. HDP bütün farklıları bir arada olduğu bir parti.”


DANIŞMA KURULU

HDP’nin Danışma Kurulunda yer alan isimler ise şöyle: Ahmet Cihan, Ahmet Kardam, Ahmet Say, Ali Kenanoğlu, Ali Topuz, Arif Ali Cangı, Ayşegül Doğan, Bülent Uluer, Cengiz Güleç, Ercan Geçmez, Erdoğan Aydın, Esra Mungan, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, İrfan Açıkgöz, Lami Özgen, Melek Göregenli, Metin Bakkalcı, Murat Paker, Nejla Kurul, Neşe Özgen, Nuray Mert, Onur Hamzaoğlu, Öztürk Türkdoğan, Pınar Öğünç, Rıdvan Turan, Selahattin Demirtaş, Selma Gürkan, Sevil Turan, Tarık Ziya Ekinci, Tuncay Yılmaz, Tuncer Bakırhan, Vedat Türkali, Yakın Ertürk, Yetvart Danzikyan, Yıldırım Türker. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD, Almanya’yı çatıdan dinlemiş

SONRAKİ HABER

Bayram şovuna can feda!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...