28 Ekim 2013 14:01

Adliye önünde polis saldırısı

Ethem Sarısülük davasında polis A.Ş'nin tutuksuz yargılanması kararı Adliye önünde bekleyenleri öfkelendirdi. Polis, kitleye saldırırken, 18 kişi gözaltına alındı. Bir lise öğrencisi ağır yaralandı.

Adliye önünde polis saldırısı
Paylaş

Ethem Sarısülük davasında polis A.Ş.'nin tutuksuz yargılanması kararı Adliye önünde süren eylemi hareketlendirdi. Karara tepki gösterenler Adliye kapısına yüklendi. Arbedede Adliye'nin C Kapısı'nın camları kırıldı. Daha sonra eylem Adliye kapısından uzaklaşmasına rağmen polis anons yapmaya başladı. Ardından biber gazıyla saldırı başladı. Yoğun biber gazı saldırısı nedeniyle Adliye'nin içi gazla doldu. Adliye girişinde gazdan etkilenip yere yığılanlar oldu. Biber gazı duruşma salonlarının içine kadar girdi.

18 GÖZALTI

Tepkilere rağmen saldırısını sürdüren polisin attığı gaz nedeniyle çevrede çok sayıda kişi rahatsızlandı. Yaşlı bir  adam da burada polise tepki gösterdi. Ardından fenalaşan adam çevredekilerin yardımıyla ambulansa bindirildi. Engelli bir vatandaş da gazdan etkilenerek Adliye'nin önünde yere yığıldı. Çevredekilerin yardımıyla olay yerinden uzaklaşabildi. Polisin 18 kişiyi gözaltına aldığı ifade edildi.

LİSE ÖĞRENCİSİ YOĞUN BAKIMA ALINDI

Müdahale sırasında 3 kişi de yaralanarak hastaneye kaldırıldı. 16 yaşındaki Lise öğrencisi S.I’ın polis müdahelesinden kaçarken, Adliye'nin tellerine takılıp genital bölgesinden yaralandı. Başkent Hastanesi’ne kaldırılan öğrencinin kanaması durdurulamadı. I'nın yoğun bakıma alındığı öğrenildi.

ANNE SARISÜLÜK'E GAZ

Adliye salonunda çıkan Sarısülük ailesi ve davayı izleyen vatandaşlar kapıdan çıkar çıkmaz gaz fişekleriyle karşılandı. Bu sırada bir gaz fişeği anne Sayfı Sarısülük'ün önüne düştü. Burada fenalaşan anne çevredekilerin yardımıyla ayağa kaldırıldı. Polisin gaz bombası atmaya devam etmesi üzerine Ethem'in ağabeyi Mustafa Sarısülük ve Abdullah Can Cömert'in ağabeyi Zafer Cömert polis amirlerine tepki gösterdi. Konuşmak için polis ekiplerinin yanı gitmeye çalışan Cömert ve Sarısülük'ü polis burada tekme ve joplarla darp etti. Bir polis amiri Mustafa Sarısülük'e yönelik tehdit ve hakaretlerde bulundu.

GEZİ'DEN ETHEM'İN VURULDUĞU YERE TOPRAK

Adliye önündeki saldırının ardından Kızılay Güvenpark’ta basın açıklaması yapıldı. Artık mahkemelerden adalet beklenmediği vurgulanan eylemde, Ethem’in vurulduğu yere Gezi Parkı’ndan getirilen toprak döküldü.

Avukat Kazım Bayraktar burada yaptığı açıklamada, mahkemelerden artık adalet beklemediklerini ifade etti. Başbakan’ın “polisimizi yedirtmeyiz” şeklindeki sözlerinin mahkemeye sanığın gelmemesinin önünü açtığını belirten Bayraktar, bütün taleplerinin reddedildiğini kaydetti. Mahkeme heyeti ve sanık avukatlarının duruşmayı tiyatro sahnesine çevirdiğini ifade eden Bayraktar “Adalet mahkemelerde değil, meydanlara çıkan halkların vicdanındadır” dedi.

TUNCEL: 'POLİS GÖLGESİNDE ADALET MÜMKÜN MÜ?'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, mahkemeye gittiklerini dışarıda polis içeride çevik kuvvet ve askerle karşılandıklarını söyledi ve “Bu görüntü içinde adaleti sağlamak mümkün mü” diye sordu. Devletin Ethem Sarısülük davasını kendine açılmış bir dava olarak gördüğü dile getiren Tuncel, “Bir katili neden Şanlıurfa’ya tayin ediyorsunuz” dedi. Mahkemelerin bağımsız olmadığını ifade eden Tuncel, hükümete seslenerek “katilin arkasında değilseniz tutuklarsınız” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

*Haber ve fotoğraflar: Hasan Akbaş, Tamer Arda Erşin, Suat İnal, Birkan Bulut

ÖNCEKİ HABER

Şêrgele’siz bir yıl

SONRAKİ HABER

ODTÜ\'ye destek eylemleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...