28 Ekim 2013 11:55

Evrim, kendinden önce Hollandalı meslektaşını savundu

20'si tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı "KCK Basın Komitesi" adı altında görülen davanın 7'nci duruşması İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Fatih Polat, duruşmayı yazdı.

Evrim, kendinden önce Hollandalı meslektaşını savundu
Paylaş

Fatih Polat

KCK Basın Davası’nın 7. fasıl duruşmasının ilk gününde davanın tutuksuz sanıklarından Gazeteci Evrim Kepenek savunma yaptı.

Evrim’in savunmasına geçmeden önce, davayı izlemek ya da destek amaçlı gelen gazeteci katılımının çok az olduğunu belirterek başlayalım. Türkiye’de tutuklu gazetecilerle ilgili bir belgesel çalışması yapan BBC’den Selin Girit ile birlikte 4-5 kişiydik gazeteci olarak. Onun dışında davaya kurumsal destek de yok denecek boyutlardaydı. Aileler ve birkaç avukat, çok sayıda yargılanan gazeteci, az sayıda izleyen gazeteci ve mahkeme heyeti.

Bu manzara, hafta sonu gerçekleşen HDK Kongresi’nde sansür ve tutuklu gazeteci gerçeğine dikkat çeken o pankart açısından da düşündürücüydü.

Evrim Kepenek 40 sayfalık savunmasında, gazetecilik konusunda epey ayrıntılı bir savunma yaptı. İddianamenin kendileri hakkında “niyet okuması” yaparak, gazeteciliklerini tartışılır hale getirme genel tutumunu çürütmek üzere titiz ve donanımlı bir savunma hazırlamıştı.

Savunmasının başında, bu ülkede bir gün bütün halkların kendi anadilllerinde ve üstelik bunun için para da ödemeden savunma yapacaklarına inancını dile getirdi. Ve anlamlı bir jest olarak da, kendisinden önce bu ülkede mağdur durumuna düşürülen yabancı bir meslektaşının hakkını, hukukunu savundu.

Yıllardır Türkiye’de yaşayan ve çalışan Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen’in oturma ve çalışma izninin gerekce gösterilmeden iptal edilmiş olmasını duruşma salonuna taşıyan Evrim Kepenek bunu şu sözlerle eleştirdi: “Bram’in izinleri 1 Ocak itibariyle sona eriyor ve yenilenmeyecegi kendisine deklare edilmiş. Yani bir şekilde ülkeden kovuluyor. Bram Vermeulen yıllardır Turkiye’de yaşar ve çalışır, sarı basın kartı sahibidir.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, tanınmış Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen’in Türkiye’de görev yapmada karşılaştığı güçlüklere ivedi olarak açıklık getirilmesini talep etti. Bir gümrük görevlisinin gazeteciye, ileride bir turist vizesi alma konusunda dahi güçlük yaşabileceğini söylediği ifade ediliyor.
Gazeteci Vermeulen, Nisan ayından beri umutsuzca, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden (BBYEGM) basın kartının yenilenmesini bekliyor. Meslektaşları içerisinde bir tek kendisinden kartın esirgenmesine anlam veremeyen gazeteci birçok kez yetkili makamlarla temasa geçtiyse de sonuç alamadı. Ne çalıştığı NRC Handelsblad gazetesinin yetkililerine ne de Hollanda Dışişleri Bakanlığı’na Ankara’dan durumu aydınlatacak bir açıklama yapılmadı. Oturma iznini alabilmesi basın kartının yenilenmesine bağlı olduğundan söz konusu gecikme daha büyük sorun oluşturuyor.”

Kendisi Karadenizli olan Evrim Kepenek, Kürt basınında çalışırken tutuklanmıştı ve şimdi de savunmasına bir Hollandalı meslektaşını savunmakla başlıyordu. Bu manzara aklıma onlar ilk tutuklandığı gün Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdiğimiz destek eyleminde yaşanan bir manzarayı getirdi. Karadenizli bir grup eylem sırasında Galatasaray Lisesi’nin demir parmaklıklarına üzerinde “Evrim Kepenek halkların kardeşliğidir” yazılı bir pankart asmıştı. Şimdi yaşanan da bunun doğrudan Evrim tarafından bir kez daha teyidinden başkası değildi.


ÖNCEKİ HABER

19 muhalif grup: Esad’la görüşmek ihanettir

SONRAKİ HABER

Propaganda başladı: Güvenli Marmaray!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...