28 Ekim 2013 06:00

1/3 eğitim modeli

Deprem tadilatı deyip liseyi ikiye böldüler, yeni okulları son gün bildirdiler, bayramda bir kez daha okulları değiştirip son anda haber vererek öğretmen, öğrenci ve velileri çileden çıkarttılar!

1/3 eğitim modeli
Paylaş

Metin Akarsu
 
İstanbul’un Ataşehir İlçesi’nde bulunan Nuri Cıngıllıoğlu Lisesi ders yılı başında ikiye bölündü. Öğrenciler önce iki ayrı okula gönderildi. Kurban Bayramına kadar bu okullarda eğitim alan öğrenciler bayram sonrası üçüncü bir okula nakledildi! Böylece bir ayda bir lisenin öğrencileri 3 okulda birden eğitim almış oldu!

OKUL ADRESİNİ TOPLU MESAJ İLE ÖĞRENDİLER

Geçtiğimiz yaz depreme karşı güçlendirme gerekçesiyle tadilata alınan Nuri Cıngıllıoğlu Lisesi öğrencileri, okulların açılmasının üzerinden iki aya yakın zaman geçmiş olmasına rağmen hala okula dönebilmiş değil.

Öğrenciler ve öğretmenler yeni eğitim yılına hangi okulda başlayacaklarını son güne kadar öğrenemediler. Yeni okulların adı ve adresi, okulların açıldığı gün toplu mesaj ile kendilerine bildirildi! 3 bine yakın öğrenci, 9 ve 10. sınıflar Ataşehir Anadolu Lisesi’ne, 11 ve 12. sınıflar ise Habire Yahşi Lisesine yönlendirildi. Bu okulların uzak olması nedeniyle de birçok öğrenci ulaşım sorunu yaşadı. Kısa süre sonra maddi durumu uygun olanlar ulaşım sorununu servis ile çözerken diğerleri ise sorunu yaşamaya devam etti. 12. sınıf öğrencileri yeni gittikleri okulda “öğlenci” oldukları için hafta içinde sınavlara hazırlık için yazıldıkları dershanelerine gidemediler. Öğrencilerin dersten çıkış saatleri akşam 19.30’a kadar uzadı.

ÖĞRETMENLER MEKİK DOKUDU

Tek bir okulun iki okula bölüştürülmesi, öğrenciler kadar öğretmenleri de mağdur etti. Birçok öğretmen iki okula arasında koşturarak derslere yetişmeye çalıştı. Okulun teknik liseye dönüştürülmesi üzerine norm kadro fazlası olan okulda öğretmenler ücret kaybına da uğradı.

İKİ OKUL YETMEZ ÜÇÜNCÜSÜNE ALALIM!

Bütün bunlar Kurban Bayramı’na kadar yaşananlar. Bayram sonrası ise iki bölünen okul yeniden birleştirildi ancak yine başka bir okula taşındı! Geçtiğimiz yıl anaokulu iken İlköğretime dönüştürülen Naciye Ak İlköğretim Okulu bahçesine inşa edilen bir binaya yerleşen öğrenciler, bu okula gideceklerini de yine bayram sonrası ilk okul günü atılan toplu mesaj ile öğrendiler. Yeni okullarına giden öğrenciler eğitim görecekleri sıraları da kendileri okula taşıdılar!

BİR TADİLAT DAHA

Öğretmenler her ne kadar bütün öğrencilerin tek bir binada toplanmasına sevinse de bu binada da eğitim vermenin imkânsız olduğunu dile getiriyorlar. Okulun içinde tadilatın devam ettiğini ve adeta bir şantiye görünümünde olduğunu dile getiren öğretmenler, koridora bakan dersliklerin camlarının olmadığını ve sesten ders anlatılamadığını ifade ediyor. Okulda hala doğalgaz yok. Kantini de olmayan okulda öğrenciler yemek yiyebilmek için dışarı çıkmak zorunda kalıyor. Buz bu haberi yaparken sular da akmıyordu!

HİÇ BİR SÖZ YERİNE GETİRİLMEDİ

Veli Deniz Güleryüzlü’nun öğrencisi Nuh Cıngıllıoğlu Lisesi öğrencilerinin bayrama kadar eğitim gördüğü Habire Yahşi lisesinde okuyor. Yaşanan karmaşadan kendilerinin de birçok sıkıntı yaşadıklarını belirten Güleryüz, çocuğunu her sabah servise bindirebilmek için 05.30’da kaldırdığını anlatıyor. Çocuğunun uyku düzeninin de psikolojisinin de bozulduğunu aktaran Güleryüz bu süreçte birçok velinin de servis ücreti ödeyemediği için sorunlar yaşadığını ifade ediyor. Çocukları Ataşehir Anadolu Lisesi’ne gönderilen veliler ise daha dertli. Bu okulda üvey evlat muamelesi gördüklerini söyleyen veli İsmihan Taşdemir, birçok dilekçe verdiklerini, fakat dilekçelerinin hep ertelendiğini belirtti. Taşdemir kendilerine “okul, her şeyiyle hazır olarak eğitime başlayacak” denildiğini fakat sözlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini aktardı. Melda Ertimuçin ise, kararların okul yönetimine bırakıldığını belirterek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendileri ile ilgilenmediğini söyledi.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM: BİR SORUN YOK!

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil Asılsoy, okulun bu senenin büyük kısmını geçirecekleri Naciye Ak İ.Ö.O binasına taşınma sırasında 20 günlük bir gecikme olduğunu dile getirirken onun dışında şu an için eğitim ve öğretimi etkileyecek herhangi bir sorun olmadığını savundu. İlk günlerde “bir iki küçük sorun” yaşandığını iddia eden İlçe Milli Eğitim Müdürü onun da yerinde müdahaleler ile giderildiğini ileri sürdü. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yanmayı bilenlere bir armağan: Pervaneyle yaren

SONRAKİ HABER

Sendikaları sokağa indirmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...