27 Ekim 2013 06:00

84 esneklik 1 sendika

Çalışma Bakanlığı, yeni bir istihdam paketi hazırlığı içinde olduğunu resmen açıklamışken, paketin baş gündemi kıdem tazminatıyla beraber esnek çalışma. Çalışma yaşamında hızla yaygın bir uygulama alanı bulan esnek çalışma; akademik düzeyde de önemli bir tartışma konusu.

84 esneklik 1 sendika
Paylaş

Kocaeli'den bir öğrenci

Çalışma Bakanlığı, yeni bir istihdam paketi hazırlığı içinde olduğunu resmen açıklamışken, paketin baş gündemi kıdem tazminatıyla beraber esnek çalışma. Çalışma yaşamında hızla yaygın bir uygulama alanı bulan esnek çalışma; akademik düzeyde de önemli bir tartışma konusu.

Kocaeli Üniversitesinde “Çağın Aklı: Piyasa Kıskacında Birey ve Toplum” başlığı adıyla beşincisi düzenlenen Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı'nda “Esneklik ve Emek” başlıklı oturumunda bu konuyu değerlendirdi.

Tunceli Üniversitesinden Araştırma Görevlisi Serdar Acun, esnek çalışma biçimlerinden birisi; yarı zamanlı istihdamı üzerinde durdu. 2000 yılından itibaren emek piyasalarında yapısal bir dönüşümün başladığını, bunun da yarı zamanlı istihdam gibi tipik olmayan istihdam biçimlerine yol açtığını ifade etti. Atipik istihdam biçimleriyle işsizliğin azalacağı iddialarının da gerçekleşmediğini kaydeden Acun, işsizliğin bu süreçte yüzde onlara dayanmış olması da bahsi geçen yapısal değişimin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Acun’un yarı zamanlı istihdama dair çıkardığı bazı sonuçlar ise şöyle: “Kadınların erkeklere oranla yarı zamanla çalışmaları olasılığı daha yüksek. Bu istihdam tipinde tarım sektörünün payı azalırken, hizmet sektörünün payı artıyor.”

UİS’TE ESNEKLİK

Ankara Üniversitesinden Denizcan Kutlu ve Hacı Salihoğlu’nun ortak hazırladıkları sunum ise Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) üzerineydi. Diğer sunumlarda da stratejiden sürekli bahsedilip referans gösterilmesi oturumun ana gündemlerinden birinin bu olduğunu gösteriyordu. Sunumda, strateji neoliberal yeniden yapılandırılmanın resmileştirilmesi olarak tanımlanırken; neoliberal piyasa koşulları ve ideolojisinin en net kabulü olduğu ifade edildi. Stratejinin sendikaların önerilerine kapalı olduğu ise trajikomik bir detayla pekiştirildi: Kutlu ve Salihoğlu’nun incelemelerine göre UİS metninde toplam 84 kere esneklik kelimesi kullanılmışken sendika kelimesi sadece bir kere kullanılıyor.

PARMAK KESEN MAKİNE

Mimar Sinan Üniversitesinden Nevra Akdemir Tören’in, pratik deneyimleri ve gözlemleri ile harmanladığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği üzerine sunumu katılımcılardan oldukça ilgi gördü.

Bütün üretim alanlarının sermayenin tasavvuruna uygun olarak inanılmaz bir disiplin ile inşa edildiğini, ancak bu disiplinin sadece kâr maksimizasyonunu hedef aldığını belirten Akdemir Töre,  ortaya çıkan sonucun ise; bu inanılmaz disiplinin aslında iş kazaları için de kullanılabileceğini, ancak kârı düşürdüğü için bilerek ve isteyerek kullanılmadığını dile getirdi. Akdemir Töre, bir fabrikada işçilerin kullandığı makinelerden birinin hızlı çalıştığı için sürekli iş kazasına sebep olduğunu ve artık o fabrikanın işçiler arasında “parmak kesen” olarak bilindiğini de ifade etti. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başak Yavuz\'dan caz için iyi şeyler

SONRAKİ HABER

Kadın Emeği Platformu mücadeleye çağırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...