25 Ekim 2013 17:42

Tunus'ta yeni süreç başladı

Tunus Başbakanı Ali Larayed, 3 hafta içinde istifa edeceğini açıkladı. Bunun üzerine muhalefet partileri de Ulusal Diyalog Süreci’ni boykot kararından vazgeçti. Diyalog süreci bu akşam başladı.

Tunus\'ta yeni süreç başladı
Paylaş

Tunus Başbakanı Ali Larayed, 3 hafta içinde istifa edeceğini açıkladı. Bunun üzerine muhalefet partileri de ulusal diyalog sürecini boykot kararından vazgeçti.

Ulusal Diyalog Süreci adı verilen dönem böylece başlarken, bu dönemde yeni seçim yasası, seçim kurulu, teknokrat hükümet ve anayasanın belirlenmesi bekleniyor.

Muhalefet, Larayed ve en Nahda hükümeti, görevi bırakacağını taahhüt etmezse diyalog sürecine katılmayacağını duyurmuştu. AFP’ye konuşan muhalif politikacı Mongie Ellouze, “Bence Larayed’in verdiği söz Ulusal Selamet Cephesi’nin beklentilerini karşılıyor. Diyalog süreci başlayabilir” dedi.

Görüşmeler, Başkent Tunus'un banliyösünde bulunan Bardo'daki İnsan Hakları Bakanlığı binasında, bu öğleden sonra başladı.

İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) Genel Sekreteri Hüseyin Abbasi, görüşmeler sırasında verilen arada yaptığı açıklamada "Hepimiz farklılıklarımızı bir yana koyarak bir arada çalışmalıyız" dedi.

Bu akşam başlayan toplantılarda, daha önce belirlenen siyasi yol haritasının önemli noktaları üzerinde çalışacak 3 komitenin belirlenmesi bekleniyor. Buna göre bir komite, yeni seçimleri hazırlayacak, bir komite anayasa taslağını tamamlayacak, bir diğer komite de yeni hükümetin kurulması üzerinde çalışacak.

Süreç boyunca siyasi partiler görüşmelere dair açıklama yapamayacak. Yalnızca aracı olarak görev yapan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT), Patron Örgütü (Utica), Tunus Barosu, Tunus İnsan Hakları Örgütü açıklama yapabilecek.

Görüşmeler, 25 Temmuz'da, Halk Cephesi liderlerinden muhalif politikacı Muhammed Brahmi'nin suikastla öldürülmesinden bu yana ülkeye hakim olan politik belirsizliği gidermeyi amaçlıyor.

Tunus’ta Çarşamba gününden bu yana başkent Tunus olmak üzere pek çok kentte binler sokaklarda eylem yaparak hükümetin istifasını talep ediyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avcı\'dan istifa açıklaması: Messi beni istiyor

SONRAKİ HABER

ODTÜ rektörü: Ankara geneline 300 bin ağaç dikeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...