26 Ekim 2013 06:00

Dans ettiren sergi

Dans insanlığın en eksi kendini ifade biçimlerinden biri. Bu ifade biçimini sadece sanatsal mekanlarda değil günlük hayatta da yaşama geçirilmesi için bir sergi açıldı.

Dans ettiren sergi
Paylaş

Dans insanlığın en eksi kendini ifade biçimlerinden biri. Bu ifade biçimini sadece sanatsal mekanlarda değil günlük hayatta da yaşama geçirilmesi için bir sergi açıldı. Dresden Hijyen Müzesi’nde açılan ‘Dans et!’ adlı sergi, bir yandan dansın hikâyesini anlatırken, bir yandan da konuklara dansın büyüsünü tatma imkanı sunuyor.

DW’in haberine göre sergiyi gezmeye gelenler ikişer metre çapında, farklı ağırlıklarda bir oda dolusu gümüş renkli topun arasından geçmek zorunda. Zira küçücük bir temas, minik bir sarsıntı dev topları harekete geçiriyor; toplar birbirine, ziyaretçilere çarpıyor. Odadan gülüşme sesleri, kahkahalar yükseliyor. Sergi birbiriyle iç içe geçmiş iki patika üzerine inşa edilmiş. Bilimsel olanı kitaplar, heykeller, fotoğraflar ve çizimler yoluyla dansın hikâyesini dillendirirken, diğeri ziyaretçileri harekete, dansa davet ediyor.

İNSANLARI DEĞİŞTİRİYOR

Dansın bir şeyleri “değiştirmek” konusunda güçlü bir etkiye sahip olduğu su götürmez. Bin 200 metrekarelik bir alana kurulmuş olan “Dans Et!” adlı sergi de ziyaretçilerini değiştiriyor. Yüzlerdeki sert çizgiler yumuşuyor, izolasyonun zincirleri kırılıyor, kulaklıklar ve video klipler eşliğinde ritme ayak uyduruluyor.
Sergi 20 Temmuz 2014’e kadar dansseverler ve dansı keşfetmek isteyenlerle buluşacak.

PROTESTO ARACI

Dans bir döneme damgasını vurabilecek kadar güçlü bir fenomen iken, modası çoğu zaman sadece belli bir zaman dilimiyle sınırlı kalıyor.
Küratör Colleen M. Schmitz dünyadaki tüm dans stillerini birbirine bağlayanın “belli bir kimlik arayışı” olduğunu söylüyor. Eşli danslarla cinsel kimliği, halk dansları ile geleneksel kimliği sınamak, egzotik danslarla ise yabancı diyarlara duyulan özlemi dizginlemek mükün.
Dans, popüler kültürden yoğun şekilde etkilenebiliyor. Aslı “ağır kasap” olan dansın ünlü Hollywood filmi Zorba’nın etkisiyle aslında filmdeki bir şarkının ismi olan “sirtaki” olarak tanınması gibi. Ya da Hindistan’daki tecavüz vakalarının ardından görüldüğü gibi etkin bir protesto aracı olarak kullanılabiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

En uzak, en eski galaksi bulundu

SONRAKİ HABER

Birê sporu yeniden hayat buluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...