25 Ekim 2013 14:39

‘Müslim’e yasağın arkasında Türkiye var’

PYD Eş Başkanı Müslim'in Federal Kürdistan Bölgesi’ne girişinin yasaklanmasına tepkiler devam ediyor. Kongra Gel Eş Başkanı Remzi Kartal, "KDP'nin Salih Müslim'i engellemesi Türkiye ile içine girdiği ittifakın sonucudur" dedi.

‘Müslim’e yasağın arkasında Türkiye var’
Paylaş

PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in Federal Kürdistan Bölgesi’ne girişinin yasaklanmasına tepkiler devam ediyor.

Semalka Sınır Kapısı'nı kapalı tutan Federal Kürdistan Bölgesi Hükümetinin 17 Ekim'de PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in sınır kapısından geçişine izin vermemesine tepki gösteren KONGRA GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, bu tutumun sadece Salih Müslim'e dönük olmayacağının altını çizerek, "Kürt halkının ortak çıkarlarına zarar verecek bir tutum" olduğunu belirtti.

Salih Müslim'in engellenmesini Sterk TV'ye değerlendiren Kartal, "KDP'nin Salih Müslim'i engellemesi Türkiye ile içine girdiği ittifakın sonucudur" dedi.
Bu tutumun sadece Salih Müslim'e dönük değil aynı zamanda Rojava'da Kürtlere yönelik saldırılara da ortak olmak anlamına geldiğini kaydeden Kartal, "Amaç Rojava Kürtlerinin Cenevre'ye gidişini engellemektir. Bu, hiç bir biçimde kabul edilemez. Kürt halkının ortak çıkarlarına zarar verecek bir tutumdur. Güney yönetimi  bu sorumluluktan kaçamaz" diye konuştu.

‘KARARIN ARKASINDA TÜRKİYE VAR’

Salih Müslim'in KDP tarafından engellenmesine sert tepki gösteren BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise şu değerlendirmede bulundu: “Ulusal konferansın yapılacağı şu günlerde Salih Müslim'in KDP tarafından engellenmesi Kürtlerin birliğinin ve beraberliğinin önüne set çekilmesi anlamına geliyor ve kabul edilemez. Bütün ülkelere seyahat eden PYD Eş Başkanı'nın Güney'e girişinin engellenmesi manidardır. Bunun kalkmasını istiyoruz.”  

Barış sürecinde Kürtlerin birliği ve beraberliğinin önemli olduğunu söyleyen Buldan, “Bunun arkasında Türkiye'nin olduğu gerçeğini de unutmamak lazım” diye konuştu.

TEV-DEM: KÜRTLERİ BOĞMAYA ÇALIŞIYORLAR

TEV-DEM yöneticisi Hüseyin Çaviş de Müslim'in engellenmesine tepki gösterdi. Çaviş, KDP öncülüğünde uygulanan bu politikanın Türkiye'den bağımsız olmadığını belirtti. KDP ve AKP hükümetinin Kürtleri boğmaya çalıştığını belirten Çaviş, hiçbir gücün Kürtler arası birliği bozamayacağını dile getirdi.

PYD: KÜRTLERİN ÇIKARLARINA HİZMET ETMİYOR

Salih Müslim’in Rojava’dan Federal Kürdistan Bölgesi'ne girişinin engellenmesine ilişkin bir açıklama yapan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Yönetim Kurulu,  Federal Kürdistan Bölgesi'nin PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in geçişini engellemesini kınayarak, bu yaklaşımın Kürt halkının çıkarlarına hizmet etmediğini ifade etti. Açıklamada, Kürt halkının özgür ve onurlu bir yaşam için yürüttüğü demokratik mücadelenin her zaman diktatörler ve işgalciler tarafından engellendiği hatırlatıldı.

BARZANİ: ŞAM’A GİTSİN

PYD Eş Başkanı Salih Müslim'i Federal Kürdistan bölgesine sokmayan Barzani yönetimi ise kendini şu sözlerle savundu: “Avrupa ülkelerine gitmek istiyorsa Kürdistan'a ihtiyacı yok. Ankara, Tahran, Bağdat ve Şam üzerinden gidebilir.”.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlık Genel İlişkiler Sorumlusu Dr. Hamid Derbendi, yaptığı açıklamada siyasi çalışmaları için Avrupa'ya gitmek isteyen Müslim'in Erbil dışında başka alternatifleri olduğunu belirterek, "Müslim, Avrupa ülkelerine gitmek istiyorsa Kürdistan'a ihtiyacı yok. Ankara, Tahran, Bağdat ve Şam üzerinden de gidebilir" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Uydurma fezleke: Ethem, direnişçilerden şikayetçi olmuş!

SONRAKİ HABER

Güneş’teki dev patlama böyle görüntülendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...