25 Ekim 2013 12:44

Suudi kadınların eylemi iptal edildi

Suudi Arabistan’da kadınların araba sürmesini yasaklayan kanuna karşı eylem yapmayı planlayanlara hükümetten tehdit geldi. Tehdit sonrası eylem iptal edildi.

Suudi kadınların eylemi iptal edildi
Paylaş

Suudi Arabistan’da kadınların araba sürmesini yasaklayan kanuna karşı eylem yapmayı planlayanlara hükümetten tehdit geldi. Tehdit sonrası eylem iptal edildi.

Kampanyayı örgütleyen kadınlar, ülkenin muhtelif kentlerinde araba sürerken çekilmiş fotoğraflarını İnternet’te yayınlayarak, yabancı ülkeden alınmış ehliyete sahip olan Suudi kadınları Cumartesi günü eylem yapmaya çağırıyordu.

Necla el Hariri iptal kararına dair "İçişleri Bakanlığı'nın uyarısına saygı ve tedbir amacıyla eylemi iptal ediyoruz" dedi. Bazı kadınlar İçişleri Bakanlığı tarafından bizzat aranarak uyarıldıklarını dile getirdi.

Mescid-i Haram'daki Cuma vaazında konuşan Şeyh Usame el Hayat, halkı "toplumsal barışı bozabilecek ve düşmanın çıkarlarına yarayacak talepler"i dile getirmemeleri konusunda uyarmıştı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü General Mansur el-Turki, AFP’ye yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan’da kadınların araba sürmesinin yasak olduğu biliniyor ve bu yasağı çiğneyenlerle, eyleme katılanlara ceza verilecektir” dedi.

Eylemin örgütleyicilerinden Manal el-Şerif ise “26 Ekim, Suudi Arabistan’daki kadınların şoförlük hakkı konusunda ciddi olduğunu göstereceği bir gün olacak” demişti.

Uluslararası Af Örgütü de, konuya ilişkin Suudi hükümetini uyarmıştı. Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika yöneticilerinden Philip Luther, “21.yüzyılda Suudi yöneticilerin kadınların araba sürme hakkını halen engellemeye çalışmaları inanılmaz bir şey” dedi.

1990 yılında benzer bir eylemde direksiyon başına geçen 47 kadın engellenmişti. 2011’de Dubaili Şerif adlı bir kadın araba sürdüğünü gösteren bir videoyu İnternet’te yayınlaması üzerine tutuklanmış ve 9 gün hapis tutulmuştu.

Aynı yıl Suudi polisi, çok sayıda kadını, araba sürerken yakalamış ve bir daha araç kullanmayacaklarına dair bir yazılı belge imzalatmıştı. Suudi Arabistan’da kadınlar, seyahat edebilmek, çalışabilmek ve evlenebilmek için bir erkekten izin almak zorunda. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Benim Dünyam

SONRAKİ HABER

Nathan Jawai yoğun bakımda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...