24 Ekim 2013 19:52

İspanya’da tarihi eğitim grevi

İspanya’da bugün ilk orta ve yükseköğretimde boykot ve grev vardı. Öğretmenler grev yaptı, öğrenciler dersleri boykot etti.

İspanya’da tarihi eğitim grevi
Paylaş

Hilal Ünlü

Bileşenleri içinde İşçi Sendikaları Konfederasyonu (STES-i), Kamu Emekçileri Bağımsız Sendikası (CSIF) , ANPE, Bağımsız Kantabria Sendikası CC.OO, İşçi Sendikaları ve Emekçiler Konfederasyonu (UGT), Genel İşçi Konfederasyonu (CGT), Üreticiler Sendikası (MRP), Öğrenci Sendikaları (SE), FAES ve Veli Dernekleri Federasyonu (CEAPA) gibi kitlesel sendika ve örgütlerin yer aldığı Ulusal Kamusal Eğitim Platformunun çağrısıyla İspanya’da bir grev gerçekleşti. Eğitim emekçileri ve öğrenciler okulları boşaltarak, velilerin de geniş desteği ile eğitimde yapılan kesintilere, bursların azaltılmasına yönelik burs yönetmeliğine, önümüzdeki ay parlamentoda görüşülecek olan eğitim reformuna karşı sokağa çıkıldı. Binler aynı zamanda Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Jose Ignacio Wert’in istifasını istediler.

GREVE KATILIM YÜZDE 90’A YAKIN

Başta Madrid, Barcelona, Sevilla, Toledo, Pamplona, Navarro, Oviedo, Ferrol, Valensiya Balear Adaları, Kanarya Adaları, Bilbao ve Salamanka olmak üzere 80’in üzerinde büyük kent merkezinde gerçekleştirilen eylemlere katılım UGT ve CC.OO sendikalarına göre yüzde 83 ile yüzde 90, üç gündür grevde olan öğrencilerin sendikalarından biri olan SE’ye göre yüzde 90 oranındadır.

‘TOPLUM KESİNTİLERE HAYIR DEDİ’

Geneli Kilisesinin elinde olan özel okullarda bu oran yüzde 35 olarak açıklandı ki bu eğitim kurumlarında şimdiye kadar ulaşılan en yüksek yüzde olarak görülmekte. Öte yandan hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada katılımın yüzde 20 civarında olduğunu bildirdi.

Veli Dernekleri Konfederasyonu (CEAPA) Sözcüsü Jose Luis Pazos yaptığı açıklamada “Herhangi bir yüzde veremeyiz ancak bugün eğitim durmuştur; yalnızca kamu okullarında değil özel okullarda bile. Toplum onlara bir kez daha “Hayır” diyor. Hükümet bunu görmek zorunda.” dedi ve ekledi, “Bu, bu yıl çağrısını yapıp gerçekleştirdiğimiz ikinci genel grevdir.
Çocuklarımızın eğitimini savunmazsak, onlara ana baba olmayı hakketmiyoruz demektir.”

YENİ GREVLER YOLDA

CC.OO’dan Francisco Garcia ise, İspanya’yı Franko’nun karanlık dönemine götürecek nitelikte bir reform olarak görülen yeni eğitim reformu, hükümetteki Halk Parti dışında hiçbir parti ya da grupça desteklenmediğine gönderme yaparak,  “Öğretmen, öğrenci ve veliler ele verip bugün eğitimi felç ettiler. Bu, hükümetin yalnızca parlamentoda değil sokaklarda da yalnız kaldığını göstermiştir.” diye belirtti.

Eğitimde oldukça ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Öğrenci Sendikası (SE) Sözcüsü Ana Garcia, “ velilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte hükümeti sarstık” dedi’.
Bu, ilki 9 Mayıs’ta olmak üzere eğitim emekçileri, öğrenciler ve velilerin birlikte gerçekleştirdiği ikinci büyük genel grev. Bu arada Kamusal Eğitim Platformu 2-9 Kasım arası yeni bir genel grev çağrısı yaptı. (Gijon/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

BDP Beytüşşebap İlçe Eş Başkanı gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İmralı gemisi yine bozuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa