25 Ekim 2013 06:00

Tunuslular hükümetin istifasını bekliyor

Bin Ali diktatörlüğü sonrasında 23 Ekim 2011’de yapılan ilk seçimlerin ikinci yıl dönümünde Tunus halkı üçlü koalisyon hükümetine “Defol” demek için yine sokaklardaydı. Burgiba Bulvarı’nda başlayan gösteri Kasbah Meydanı’nda sürekli bir oturma eylemiyle hâlâ devam ediyor.

Tunuslular hükümetin istifasını bekliyor
Paylaş

Hüseyin Saygılı

Bin Ali diktatörlüğü sonrasında 23 Ekim 2011’de yapılan ilk seçimlerin ikinci yıl dönümünde Tunus halkı üçlü koalisyon hükümetine “Defol” demek için yine sokaklardaydı.
Burgiba Bulvarı’nda başlayan gösteri Kasbah Meydanı’nda sürekli bir oturma eylemiyle hâlâ devam ediyor. Halk Cephesi, Tunus İçin Birlik Cephesi, Ulusal Selamet Cephesi, İnsan Hakları Derneği ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün çağrısıyla gerçekleşen gösteriye on bine yakın kişi katıldı.

Aynı anda Burgiba Bulvarı’nda karşı gösteri yapmak isteyen hükümet yanlısı “Devrimi Muhafaza Komiteleri” mensuplarının provokasyon saldırısı güvenlik güçleri ve gösteriye katılanlar tarafından geri püskürtülürken İçişleri Bakanlığının karşı gösteriye izin vererek provokasyona kucak açması da protesto edildi. Öte yandan Ulusal Muhafızlara bağlı ekiplerle silahlı kişiler arasında çıkan çatışmada 7 polisin öldüğü, birinin de yaralandığı açıklandı. Hükümet bu gelişmenin ardından ülkede 3 günlük yas ilan etti.
Çok sayıda muhalif partinin bir araya gelerek oluşturduğu Halk Cephesi’nin liderlerinden Hamma Hammami, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Larayedh Hükümetinin ülkeyi kurtarmak için üç hafta içerisinde istifa edebilecek kadar cesur olduğunu umuyoruz.” dedi.

Yine Halk Cephesi liderlerinden, Tunus Emekçileri Partisi Sözcüsü Jilani Hammami “Hükümet istifaya dair kararını net olarak açıklayana kadar ulusal diyalog görüşmelerine katılımımızı askıya aldık” dedi.

HÜKÜMET KOLTUĞU BIRAKMAK İSTEMİYOR

İki yıl önce partiler arasında varılan uzlaşma uyarınca 2011’de yapılan seçimlerin ardından kurulacak hükümetin ömrü sadece 1 yıl olacaktı ve Ekim 2012’de yeni bir anayasa ile seçimlerin yenilenmesi gerekiyordu. Ancak kurucu meclisin anayasa çalışmalarını gereksiz tartışmalarla uzatan hükümete mensup partilerin seçimleri sürekli ertelemesi ve istifa etmeye yanaşmaması ülkeyi hem siyasi hem de ekonomik bir krize sürüklemişti. Son olarak siyasi cinayetler halkın sabrını taşıran son damla olmuştu. Bu süre içinde hükümet, bir yandan tüm devlet kademelerinde hızlı bir kadrolaşmaya giderken diğer yandan da her türlü muhalefeti susturmak amacıyla örgütlediği milisler aracılığıyla muhalefete şiddetle saldırarak, önderlerini katlederek ya da tehdit ederek sindirmeye çalışıyordu.

Son olarak 25 Temmuz’da İbrahimi’nin en Nahda taraftarlarının oluşturduğu “Devrimi Muhafaza Komiteleri” mensubu militanlarca öldürülmesinden sonra Şubat 2011’de varılan uzlaşma uyarınca muhalefetin hükümetin istifasını talep etmesi ve hükümetin de anlaşma hükümlerini yerine getirmemekte direnmesi sonucu zaten ağır bir ekonomik bunalım altında ezilen ülkede politik bunalımın eklenmesiyle ülke kilitlenme noktasına geldi. Bir yandan ülkenin çıkmazdan kurtulması için çeşitli inisiyatifler devam ederken diğer yandan bir gün kabul ettiği öneriyi ertesi gün reddeden hükümet bir gün daha fazla iktidarda kalmak için oyalamaya devam ediyor.

KRİZDEN ÇIKMA GİRİŞİMİ DEVAM EDİYOR

Son olarak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT), Patron Örgütü (Utica), Tunus Barosu, Tunus İnsan Hakları Örgütünün oluşturduğu dörtlü inisiyatifi ile hükümet arasında bir kez daha kabul edilen plana göre; hükümet dört hafta içinde istifa edecek, önümüzdeki seçimlere katılmayacak, bağımsız şahsiyetlerden oluşan bir teknokrat hükümeti kurulacak ve kurulacak bağımsız bir kurul seçimleri hazırlayacaktı. 23 Ekim 2013 günü Başbakan Ali Larayed’in düzenleyeceğini önceden bildirdiği basın toplantısında Başbakan’ın, hükümetin istifa tarihini ilan etmesi bekleniyordu ancak bir kez daha beklentiler boşa çıktı ve Başbakan istifadan bahsetmedi.

Hareket alanı iyice daralan hükümet bu defa ülkede el Kaide gruplarının saldırılarını bahane ederek zaman kazanmaya çalışıyor. Bir süre muhalefet saflarında bir dağılmaya umut bağlayan hükümet ve ortakları muhalefetin yaptığı gövde gösterisi karşısında iyice sıkışmış durumda. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yatağan işçisi genel kurulu direnişte yapacak

SONRAKİ HABER

Toyota’nın bedenimizde bıraktığı izler silinmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...