31 Mayıs 2011 09:50

40’ı aşkın ülkeden, 80 film, 40 konuk

Documentarist’in dördüncüsü Hollanda Başkonsolosluğu’nda düzenlenen açılış gecesiyle başladı. Festival programında yer alan “Palindrome” ve “Albert’in Kışı” filmlerinin Dutch Chapel Klisesi’nde gösterimleri gerçekleştirilirken, gecede Cafe Aman İstanbul grubu rembetiko konseri verdi. Dü

Paylaş

Bu yılki festival programı Tükettiğimiz Dünya, İnsan Manzaraları: Portreler, Uluslararası Panaroma, Post-Komünizm Dönemi, Focus Romanya, Arap Dünyasından, Antropoloji-Belgesel, Müzik Filmleri temaları altında yer alan ve geniş bir yelpazeye uzanan filmleriyle dikkat çekiyor. Türk belgeselcilerin filmleri SİYAD Seçkisi ve Türkiye Panaroma başlıkları altında Documentarist kapsamında izleyiciyle buluşacak. Bu belgeseller arasında yönetmen Rüya Arzu Köksalı’ın ‘Bir Avuç Cesur İnsan’ı, Yüksel Aksu’nun ‘Sarıkeçililer’i, Aziz Çapkurt’un ‘Benim Annem Barış İstiyor’u, Tunç Erenkuş’un ‘Oğlunuz Erdal’ı ve Murat Özçelik’in ‘Ölü Canlar’ı gibi çok bilinen belgeseller yer alıyor.

Uluslarlarası katılımcıların arasında ise yine tanıdığımız isimler var. ‘Bir Zamanlar Bir Ada Vardı’ ile Briar March, ‘Cebimde Kan Var’ ile Frank Piasechi Poulsen, ‘Fil Evinin Şairi’ ile Anna Juhlin ve ‘Carmen Hikayesi’, ‘Hitler, Stalin ve Ben’, ‘Katka’, ‘Rene’ gibi belgesel çalışmalarıyla tanınan Helena Treštíková gibi yabancı yönetmenlerin çalışmaları belgesel günleri festivali kapsamında gösterilecek.

Dünyanın çeşitli festivallerinden seçilmiş çoğu ödüllü belgeselin ve pek çok yan etkinliğin yanı sıra, duvarları perde niyetine kullanarak sokakta film gösterimleri yapan ‘A Wall İs A Screen’ adlı Hamburglu grubun 3 Haziran Cuma gecesi Beyoğlu sokaklarında gerçekleştireceği festival sokaklara inecek. Documentarist Yeni Yetenek Ödülü, ise Türkiye’den ilk veya ikinci filmiyle festivale katılan belgeselcilerden birine gidecek. Documentarist Yeni Yetenek Ödülü’nün bu seneki jürisi; Aylin Aslım, Derviş Zaimoğlu, Sevin Okyay, Theron Patterson ve Daniel Stork. Festivalde ayrıca bu yıl bir uluslararası atölye çalışmasına da yer veriliyor. Yerli ve yabancı belgeselciler için fikir platformu olma özelliği taşıyan ve Balkan belgesel merkezi tarafından organize edilen “Discoveries 2011 Belgesel Geliştirme Atölyesi” bu sene Documentarist kapsamında yapılacak. 


BELGESELiN USTALARINDAN SİNEMA DERSİ

Documentarist, dünya festivallerinden seçilmiş belgeselleri seyiciyle buluşturmanın yanı sıra, düzenleyeceği sinema dersleri ve söyleşilerle belgeseli ustasından öğrenme fırsatı sunuyor.  Documentarist programıyla paralel gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında sadece Çek Cumhuriyeti’nin değil dünyanın ve çağımızın yaşayan en önemli belgeselcilerinden biri olan ve son 35 yıldır imza attığı filmlerle gözlemci belgesel türünün ustaları arasında özel bir yer edinmiş Helena Tøeštíková, 4 Haziran Cumartesi günü 11.00-14.00 saatleri arasında Akbank Sanat’ta İstanbullu sinemaseverlerle belgeseli konuşacak.

Festivalin bu yılki sürpriz konuklarından biri olan görsel antropolojinin öncülerinden İstanbul doğumlu Asen Balikci ise Alaska’dan Bulgaristan’a çeşitli coğrafyalarda çektiği filmlerden bir seçkiyle Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Balikci, İstanbul’da kaldığı süre boyunca görsel antropoloji alanında çalışan genç belgeselcilerle de buluşarak deneyim aktarımında bulunacak.

ANTROPOLOJİ VE BELGESEL

“Andrei’in Bakışı: Tarkovsky Sineması’nda Psikanalitik-Semiyolojik Açılımlar” (2004) ve “Gerçeği Öldüren Kamera: Belgesel Sinema ve Gerçeklik” (2009) adlı kitaplarıyla bilinen Uğur Kutay, geçen sene büyük ilgi gören atölyesinde “Kent ve Sinema” ilişkisini analiz etmişti. Sinema göstergebilimi ve estetik konularında yoğunlaşan ve akademik çalışmalarını Yıldız Teknik Üniv. Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde sürdüren, Birgün gazetesine haftalık sinema yazıları yazan Kutay, bu yılki atölyesinde “antropolloji-belgesel” ilişkisini masaya yatırıyor. Bugün Akbank Sanat’ta saat 18.00-20.00 arasında düzenlenen “Kameranın Yan Etkileri: Antropolojik Müdahele” balıklı atölyede antropoloji ve belgesel ilişkisini sinema tarihinden örneklerle ele alınacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aydın’da belgesel gösterimi yapıldı

SONRAKİ HABER

Seçim öncesinde hedef şaşırtma ve yönlendirme çabası...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...