24 Ekim 2013 10:37

Bütçe Komisyonunda Sayıştay tepkisi: Denetimin cenaze töreni

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan bütçe görüşmelerine yine “Sayıştay raporları” damgasını vurdu. Muhalefet milletvekilleri AKP Hükümeti’nin üç yıldır bütçenin denetimine izin vermediğini ve Sayıştay raporlarının gelmediğini ifade etti.

Bütçe Komisyonunda Sayıştay tepkisi: Denetimin cenaze töreni
Paylaş

Sultan Özer

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan bütçe görüşmelerine yine “Sayıştay raporları” damgasını vurdu. Muhalefet milletvekilleri AKP Hükümeti’nin üç yıldır bütçenin denetimine izin vermediğini ve Sayıştay raporlarının gelmediğini ifade etti. Sayıştay raporlarının “özetlendiği” iddiasıyla getirilen fotokopileri kabul etmeyen vekiller; “Bunlar rapor mu, ayıp ayıp” diye tepki gösterdi. AKP’liler ise “Magazinleştiriyorsunuz, şov yapıyorsunuz” diye karşılık verdi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu bugün 2014 yılı bütçesinin genel görüşmesini yaptı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile kamu kurumlarının bürokratları katılırken, Sayıştay Başkanı’nın ‘yurt dışında olduğu” gerekçesiyle katılmaması dikkat çekti. Yerine Sayıştay Başkanvekili hazır bulundu.

‘SUÇ İŞLİYORSUNUZ’

Bütçe üzerine ilk sözü alan CHP’li Aydın Ayaydın, AKP’nin  “yerindelik denetimi yapılamaz” bahanesi ile Sayıştay raporlarını engelleyerek, Sayıştay’ı bitirmeye çalıştığını, ancak Anayasa Mahkemesi’nin bu yasayı iptal ettiğini söyledi. AKP’nin şimdilik geri adım attığını, ama bu kez de Sayıştay denetçilerine bilgi ve belge vermeyerek denetimi fiilen engellediğini dile getiren Ayaydın, “Bilgi, belge kaçırarak yasalara aykırı hareket etmişlerdir. Bu yolsuzluklara davetiyedir, yolsuzlukların üstünü örtmektir” dedi. Ayaydın’ın “yapılanın Sayıştay denetiminin cenaze töreni” sözlerini AKP’liler “Allah rahmet eylesin” diye tiye aldılar.

‘SAYIŞTAY MAAŞINIZIN KESİLMESİNİ İSTEYEBİLİR’

MHP’li Mehmet Günal, raporların yazıldığını ya da yazılan raporların 3-5 sayfaya indirilerek, copy-paste yöntemiyle hazırlandığını söyledi. Günal, “Bu kadar saygısızlık olur mu? Tüm kurumlar adına gönderilen raporların paragrafları bile aynı. Bunu rapor diye göndermek bize hakarettir” dedi. CHP’lilerin de “bu rapor değil” diye yüksek sesle destek verdiği konuşmasında Günal, “Sayıştay’ın rapor diye gönderdiği bu fotokopilerde kurumların bilgi ve belge vermediği için denetim yapılamadı” diye konuştu. Günal, Sayıştay Kanunu’nun 9. Maddesinin Sayıştay Başkanı’na “bilgi-belge vermeyen bürokratların maaşlarının kesilmesini talep etme” yetkisi verdiğini söyledi.
CHP’li İzzet Çetin de yerinden, “İyi polis kötü polis oynuyorsunuz Sayıştay’da” diye tepki gösterdi.

‘SAYIŞTAY HÜKÜMETİ ŞİKAYET ETMİŞTİR’

BDP Milletvekili Adil Zozani, gönderilen Sayıştay raporlarının esasında; rapor değil hükümeti şikayet dilekçeleri olduğunu söyledi. Zozani, “Sayıştay, Hükümetin verileri gizleme tutumunu şikayet etmiştir. 135 rapor değil, 135 şikayet dilekçesi olarak değerlendirilmeli ve komisyon bunu gündemine almalıdır” dedi.

Bütçenin ‘heyecansız’ olduğunu belirten Zozani, “halkın sahte umutlarla, umut tacirliğiyle daha fazla kandırılmaması gerekir” dedi. Son bir yılın işsizlik rakamı açıklamalarına ve bu verilerde “son bir yıl içinde kuruma başvuran gençlerin dikkate alındığı” açıklamalarına atıf yapan Zozani, umudunu kesen, iş aramayı bırakanları nereye koyduklarını sordu. Türkiye’nin rol model olarak Amerika ve Avrupa’yı aldığını, rakamlarla oynayarak halkın kandırıldığını, “IMF’ye borcumuzu ödedik” denirken, Türkiye’nin özel sektör nedeniyle 252 milyar dolar hazine garantili borcu bulunduğunu anlattı. Zozani’nin borcun 5-6 katına çıkarıldığı sözlerine CHP’liler de destek verirken, AKP sıralarından “Elmayla armudu karıştırıyorsunuz” diye sataşma geldi. Zozani “Bütün amacınız, Türkiye’yi uluslararası pazarda sosyete kulübüne sokabilmek. Bütün uygulamalarda zengini kayıran bir tablo var” diye konuştu.

ERKEK ELİ DEĞMİŞ BÜTÇE

Bakan ve bürokratların oturduğu bölümü göstererek, “Tamamen erkek eli değişmiş bütçedir” diyen Zozani’nin, “kadının adının olmadığı, kadının sadece doğuran kadın olarak görüldüğü” sözlerine AKP sıralarından “estağfurullah” diye yanıt geldi. Zozani AKP’li kadın vekile “Kadın nerede, kadın sadece veznedar olarak var” diye seslendi. Zozani, “Kadının yönetim mekanizması içinde de, üretimde de olması gerektiği ” diye konuştu.

GEZİ, ODTÜ ÖRNEĞİ

AKP’nin katılımcı ekonomiyi de ekolojiyi de yok ettiğini belirten, “inadına ağaç kesersiniz, doğayı katledersiniz” diyen Zozani; Gezi ve ODTÜ örneklerini verdi. AKP’liler ise “ağaç rekoru kırdıklarının niye görülmediğini” sordu.

“Son 30 yılda Kürtlerle savaşta 1 trilyon kaynak harcandığını söyleyen” Zozani’ye, CHP’li vekiller “Kürtlerle Türkler kardeştir” diye laf atarken; Zozani de “Kardeşsek gel o zaman Nusaybin’de Kürtler arasına örülen duvara tepkini göster. Ayın 7’sinde oradayız” diye karşılık verdi.

CHP’li Bülent Kuşoğlu da “Adil Bey’in söz etmesini bekliyordum ama söylemedi, güvenlik harcamalarında da çok büyük artış var” sözleri dikkat çekti. Bütçe dışında, 15 milyar ödenek üstü harcama yapıldığını belirten Kuşoğlu, “Böyle bir harcama yapılması suçtur. Bakın kusur, kabahat demiyorum suçtur” diye altını çizdi.

AKP TARTIŞMALARI DA GİZLEMEK İSTİYOR

AKP’li Recai Berber’in söz alarak Sayıştay raporlarını ve bütçeyi savunması kısa süreli tartışmalara yol açtı. Berber’in muhalefetin raporları göstererek eleştirilerine “magazinel” değerlendirmesi tepkileri artırdı. Kendisinin de denetimci olduğunu belirten Berber’in “Eleştirmeyi gerektiren bir durum yoksa bir sayfa da rapor olur” sözleri muhalefet sıralarından tepkileri artırdı. Muhalefetin, “belgelerin, raporların gönderilmediği” eleştirilerine, üniversitelerin raporlarını göstererek yanıt veren Berber’in “Bundan sonra Sayıştay ve Kesin Hesap raporları alt komisyonda görüşülsün” sözlerine komisyon başkanı “İçtüzük görüşmeleri sürüyor, o da olacak” diye yanıt verdi. Bu da AKP’nin, komisyonda Sayıştay ve denetim tartışmalarının basından kaçırmak istediğini işareti olarak yorumlandı.

ANKARA VE İSTANBUL BELEDİYE RAPORLARI NEREDE?

MHP’li Mehmet Günal, 324 mahalli idareden 221’inin denetim altına alındığına dair verilere atıf yaparak, “nerede bu 221 mahalli idarenin raporu. 7 yıldır söylüyorum nerede bu raporlar” dedi. Ankara ve İstanbul belediyelerinin raporlarını isteyen Günal, “Vadesi gelmemiş 15 milyar borçtan 8.2 milyarının da yine belediyelere ait olduğuna vurgu yapan Günal, “Hiçbir mahalli idare raporunu bize göndermiyorsunuz” diyerek, yaklaşan yerel seçimlere de dikkat çekti.

KAPLAN: ÇÖZÜM SÜRECİ NEDEN YOK?

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise hükümete edebi bir dille sert eleştiriler yöneltti. Kaplan "12 aydır barışı  yaşıyoruz. Uçaklar hiç sorti yapmadı, bombalar atılmadı, askerler, gerilla ölmedi, bunların hiç mı getirisi yok. Bütçede çözüm ve barış sürecinin adı niye yok?" diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pakistan Başbakanı\'ndan Obama\'ya: İHA saldırılarına son verin

SONRAKİ HABER

Erhan Tuncel tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...