24 Ekim 2013 06:00

Tazminat hakkımızı gasbettirmeyiz

Hak-İş 38. kuruluş yıl dönümü kapsamında düzenlenen “Emek ve Toplum Kongresi”ne katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kıdem tazminatı ile ilgili “sorunlu bir alan” dedi. Direnişteki Feniş Alüminyum işçileri konuşmalara, “Kıdem tazminatı hakkımız, gasbettirmeyiz” sloganıyla yanıt verdi.

Tazminat hakkımızı  gasbettirmeyiz
Paylaş

Hasan Akbaş

Hak-İş 38. kuruluş yıl dönümü kapsamında düzenlenen “Emek ve Toplum Kongresi”ne katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kıdem tazminatı ile ilgili “sorunlu bir alan” dedi. Direnişteki Feniş Alüminyum işçileri konuşmalara, “Kıdem tazminatı hakkımız, gasbettirmeyiz” sloganıyla yanıt verdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hak-İş Onursal Genel Başkanı, Meclis İdare Amiri ve Çorum Milletvekili Salim Uslu, AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıveri, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın konuşmacı olarak katıldığı kongre dün Rixos Otel’de gerçekleşti.

‘KIBRIS’ BENZETMESİ

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da, kıdem tazminatı konusunda çeşitli kesimlerin haksız bağırışları olduğunu savundu. “Aynı Kıbrıs meselesi gibi Kıbrıs’a dokundurmayız” tarzında çıkışların sorun çözmek yerine sorun ürettiğini belirten Kafkas, direnişteki Feniş işçilerinin yaşadığının da bir dram ve acının fotoğrafı olduğunu söyledi. Hak-İş Onursal Başkanı ve Çorum Milletvekili Salim Uslu ise, taşeronun yaygınlaşmasının sorumlusunun AKP Hükümeti olmadığını iddia etti.

‘BENZEDİĞİMİZ İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Hak-İş’in  kuruluşundan bugüne kadar karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlar karşısında gösterdiği  duruş ile AKP’nin karşılaştığı sorunlar ve duruşunun çok büyük benzerlikler gösterdiğini söyledi. Yazıcı’nın, bu yüzden de kamusal alandaki sorunların çözümünde Hak-İş’le birlikte hareket ettiklerini söylemesi dikkat çekti.

BAKAN’DAN BOL ‘AMA’LI KONUŞMA

Kıdem Tazminatı tartışmalarına değinen Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in tüm taraflarla görüşerek, katılımcı bir anlayışla soruna çözüm getirmek için uğraştığını iddia etti. Yazıcı bu konuda net ifadeler kullanmazken, “Bu alan da bizim AVM’ler konusunda yaşadığımız gibi sorunlu bir alandır” dedi. Yazıcı şunları söyledi:  “Bugüne kadar uygulamada hakları doğmuş çalışanların, kıdem tazminatı ile ilgili kazanılmış haklarını ortadan kaldırıcı bir düzenleme olmaz, olamaz. Ama bu alan sorunlu bir alandır, düzenlenmesi gerekmektedir. Sorunlu alanlardan bir tanesi de taşeron işçi çalıştırmadır. Elbetteki devletin görevi vatandaşının hakkını ve hukukunu korumaktır. Türkiye’nin büyüklüğü, ekonomisinin büyüklüğüyle ölçülebilir. Bu ekonomik gücü işçi, işveren, tüm kesimler olarak birlikte sağlıyoruz, Türkiye’yi hep birlikte büyütüyoruz”.  
Yazıcı’nın bu “ama”lı konuşması esnasında Feniş işçilerinin olduğu sıralarda, “Biz bunları çok duyuyoruz. İcraat nerede” sesleriyle işçilerin serzenişleri duyuldu. Yine işçiler sık sık, “Kıdem tazminatı hakkımız, yedirmeyiz” sloganları attı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Istrancalar’a altın madeni

SONRAKİ HABER

Deprem en çok onları vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...