24 Ekim 2013 06:00

Cesaretin varsa oku

Şan eli nedir? Asılarak idam edilmiş bir adamın, özellikle bir seri katilin, gece yarısı dolunay altında bilekten kesilmiş elidir ve kült bir nesnedir.

Cesaretin varsa oku
Paylaş

Zeynep Gizem Şenel

Şan eli nedir? Asılarak idam edilmiş bir adamın, özellikle bir seri katilin, gece yarısı dolunay altında bilekten  kesilmiş elidir ve kült bir nesnedir.
Jeremy Dyson’ın tüyler ürpertici hikayelerle dolu kitabı “Tekinsiz  Kitap”, bir tılsım yapımı tarifiyle başlıyor. Yazar, doğaüstüne olan merakından bahsederken, Gazeteci Aiden Fox ile giriştikleri iş birliğiyle birçok hikayeye ulaştıklarını belirtiyor. Kitap, hayalet, hortlak ve kaybolma öykülerini birbiri ardına sıralarken, okuyucuyu sürekli her olayın rasyonel bir açıklaması olduğuna inandırmaya çalışıyor. Ancak bu tutumunda bir bit yeniği olduğunu anlamak zor değil. Yazar, çağımızda  birçok psikoloji ekolü ve özellikle NLP tarafından kullanılan negatif çapalama yöntemiyle okuyucunun zihnine korku tohumları ekiyor. Lanetli evlerden, deniz hayaletlerine, huzursuz ruhlardan, tekinsiz mekanlara bu kitaptaki her şey, gecenin bir yarısı banyonuzda aynaya bakarken tedirginlikle esrarengiz bir siluet aramanıza, karanlıkta yürürken kolunuza değen kapı koluyla irkilmenize neden olacak.
Dyson, kitaba iki ayrı kitap daha dahil ederek uzun hikayeleri okumakta zorlananlara soluk alma şansı tanıyor. Bilinmeyene duyulan korkunun mağara devrinden kalma insani bir zaaf olduğunu her an hissettiren yazar, kendisinin de şahit olduğu olayları anlatırken, bilimsel gerçekten  zaman zaman ayrılıyor. Gözlerimizle gördüğümüz dünyanın başka bir boyutu olabileceği varsayımı da sıklıkla yineleniyor. Yazarın Charles Fort’un öncülüğünü yaptığı görüngü (fenomen) sınıflandırması hakkında şunları söylüyor: “Gelmiş geçmiş, yaşamış her insanın tecrübe ettiklerinin, yaşadıklarının sonuçta tamamen öznel olması pek elverişsiz, rahatsız edici bir gerçektir. Dilimiz ve bilimin uygun bağımsız gerçeklik kurgulaması bu yüzdendir.”
Dyson, hayalet görünmeleri hakkında bir dizi hikaye anlattıktan sonra, bilim çağında yeğ tutulan diğer bir açıklamanın, görülenlerin sanrılardan ibaret olduğu, bu tür deneyimlerin tamamen öznel oldukları ve muhtemelen algı mekanizmalarının anlık işlev kayıplarından kaynaklandıkları yönünde olduğunu belirtiyor. Bir anlamda, eğer UFO, hayalet, hortlak görüyor ve gaipten sesler duyuyorsanız bir nöroloğa veya psikiyatra  görünün mü demek istiyor? Bir kitaptan korkmak tuhaf diyor yazar, sonra ekliyor: “Belki de değildir, kitaplar kudretli nesneler nihayetinde.” Her hikayenin arasında “Unutma! Hayalet diye bir şey yoktur” telkiniyle içimize su serpermiş gibi yapıyor.
Kitap, Nealon malikanesini  alan Greg Kitson’ın başına gelenlerle başlıyor, Eliyezer’in bir hahama  temize çektirdiği el yazması büyü kitabıyla devam ediyor.
Bütün bunlardan sonra, hâlâ karanlıkta kalmaktan korkmuyorsanız sizi kutlamalıyız, muhtemelen dünyanın en cesur insanı sizsiniz.

Tekinsiz Kitap
Jeremy Dyson
Çeviri: Algan Sezgintüredi
Domingo Yayınları
344 sayfa zsenel@evrensel.net

ÖNCEKİ HABER

Sessiz bir oyun: Sevdalı Bulut

SONRAKİ HABER

Levent Beşkardeşler\'e mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...