24 Ekim 2013 06:00

Sessiz bir oyun: Sevdalı Bulut

Sessiz Tiyatro Sanatçısı Levent Beşkardeş, Nâzım Hikmet’in şiirlerinden derleyerek sahnelediği “Sevdalı Bulut” oyunuyla Semaver Kumpanya’daydı.

Sessiz bir oyun: Sevdalı Bulut
Paylaş

Ezgi Görgü

Sessiz Tiyatro Sanatçısı Levent Beşkardeş, Nâzım Hikmet’in şiirlerinden derleyerek sahnelediği “Sevdalı Bulut” oyunuyla Semaver Kumpanya’daydı.
1974’te İstanbul’ da yazdığı üç sessiz oyundan biri olan “Sessizliğin Sesi” adlı oyunuyla Avni Dilligil Tiyatrolar Jüri Özel Ödülü’nü aldı. O yıllarda Esin Afşar ile yaptığı mim-konser turnesinden sonra 1981’de sanatsal ufkunu genişletmek için gittiği Paris’te işitme ve konuşma engelli kişilere yönelik Uluslararası Görsel Tiyatro’nun kadrosuna girdi. 30 sesli ve sessiz oyunda oynayan Tiyatrocu Beşkardeş 1993’te yönetmenliğini yaptığı “Başka Tanrının Çocukları”nda oynayan Emmanuelle Laborit’e o yıl “Umut Vaat Eden En İyi Oyuncu Ödülü” nü kazandırdı. Oyun 570 kez sahnelendi. Bir çok oyunda oynadıktan sonra 2011 yılında Ruşen Yıldız’ın yönettiği “Karagöz’ün Talihi” adlı gölge oyununda Hacivat rolünü oynadı.
Tiyatro yaşamını ve Sevdalı Bulut oyununu sorduğumuz Levent Beşkardeş’le sohbet etme fırsatı bulduk.
Yıllar önce Paris’ te Beaubourg Tiyatrosu’nda Mehmet Ulusoy’un yönettiği Sevdalı Bulut oyununu izlediğinde sanki bir masal kitabı okuyormuş gibi hissettiğini ifade eden Beşkardeş, buradan hareketle düşündüğü çizgi hikayeyi Amsterdam’daki Handtheather tiyatrosunun teklifiyle hayata geçirmiş. 4 işitme engelli oyuncuyla çalışan Beşkardeş, Sevdalı Bulut’u Hollanda’da 25 şehirde sahneleme imkanı bulmuş.
Türkiye’ de engelli bireylerin yaşadıkları birçok sıkıntı varken tiyatro yapma fikrini sorduğumuz Beşkardeş, gençliğinde Yönetmen Ertem Göreç’e sinemada oynamak istediğini söyleyince yönetmenin “Sen duymuyorsun, konuşmuyorsun, nasıl oynayabilirsin?​” sorusuna karşı çok sarsıldığını belirtiyor.” Bunun üzerine işitme engelli derneklerine üye olduğunu aktaran tiyatrocu, bu sayede engellilerin sorunlarını öğrendiğini ve bu sorunların çözümü için mücadele ettiğini söylüyor.
Beşkardeş, bu yıl Paris’te yeni proje Kraff’la sahnede olacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ulusal Kitap Ödülü Finalistleri duyuruldu

SONRAKİ HABER

Cesaretin varsa oku

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa