24 Ekim 2013 06:00

Ulusal Kitap Ödülü Finalistleri duyuruldu

ABD’nin kitap ödülü olan National Book Awards finalistleri açıklandı.

Ulusal Kitap Ödülü Finalistleri duyuruldu
Paylaş

ABD’nin  kitap ödülü olan National Book Awards finalistleri açıklandı.

Roman dalındaki adaylara gelecek olursak:
Rachel Kushne, The Flamethrowers (Scribner); Jhumpa Lahiri, The Lowland (Knopf); James McBride, The Good Lord Bird (Riverhead); Thomas Pynchon, Bleeding Edge (Penguin Press); ve George Saunders, Tenth of December (Random House).
Rachel Kushner’ın ikinci kitabı olan The Flamethrowers (Ateş Kusanlar) romanlarda ender olarak kullanılan yerlerde, örneğin Utah’ta ve 1970’ler İtalyası’nda geçiyor. Diliyle eleştirmenlerin dikkatini çeken roman, bir gencin yetişkinliğe adım atışı eşliğinde, sanatın ve zekanın, cinselliğin, gerçekliğin ve karşı-gerçekliğin, politikanın ve korkunun işlendiği bir yapıt.
Yirmilerindeki roman kahramanı motosikletlere olan tutkusunu sanat kariyerine dönüştürebilmek umuduyla yetmişlerin ortasında New York’a taşınan Reno, (Reno’dan geldiği için verilen bir lakap bu) şehirle ve hayatla hesaplaşıyor.
Jhimpa Lahiri’nin The Lowland (Vadi) romanı Kalkütalı idealist bir öğrenci olan Udayan’ın Mao’dan etkilenerek politikaya atılışının ve ödediği bedellerin hikâyesi.
James McBride’ın The Good Lord Bird (Sevgili Lord Bird), kölelikle dalga geçebilen ve insanların alınmayacakları bir çizgiyi korumaya özen göstererek onları gerçeklerle yüzleşmeye iten bir yapıt.
Acıklı bir dönemi komedi malzemesine dönüştürerek gücünü kaybetmesini sağlayan McBride’ın romanının başarısı belki de cüretkârlığında yatıyor. Romanın anlatıcısıysa kız kılığında dolaşan özgür kalmış eski bir köle. Amerikalıların felaketleri espriye dönüştürerek etkilerini azaltma becerilerinin son yıllarda en ustaca ortaya konulmuş hallerinden biri.(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fantazya ve Bilimkurgu

SONRAKİ HABER

Sessiz bir oyun: Sevdalı Bulut

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...