24 Ekim 2013 06:00

AKP ‘yasama’, Muhalefet partileri ‘denetim’ istedi

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, dört partinin grup başkanvekillerini içtüzük için buluşturdu. Buluşmada muhalefet partileri Meclis çalışmalarının insan haklarına uygun hale getirilmesi, denetim görevini yapabilmesine olanak yaratılmasını isterken, AKP daha fazla yasama görevini öne çıkardı.

AKP ‘yasama’, Muhalefet  partileri ‘denetim’ istedi
Paylaş

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, dört partinin grup başkanvekillerini içtüzük için buluşturdu. Buluşmada muhalefet partileri Meclis çalışmalarının insan haklarına uygun hale getirilmesi, denetim görevini yapabilmesine olanak yaratılmasını isterken, AKP daha fazla yasama görevini öne çıkardı. 30 Ekim’de grup başkanvekilleri tekrar bir araya gelecek. 2 Aralık tarihine kadar uzlaşma aranacak.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılan kahvaltılı toplantıya AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken katıldı. 1.5 saat süren toplantıda, geçen yasama yılında TBMM’de kurulan İçtüzük Uzlaşma Komisyonunun yeni iç tüzük çalışması ve üzerinde uzlaşma sağlanamayan maddeler genel kapsamda görüşüldü.

SON TARİH 2 ARALIK

Toplantıya ilişkin açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonunun 2 Aralık 2013 tarihine kadar çalışması kararı alındı. 2 Aralık tarihi son tarih. Uzlaşıldı uzlaşıldı, uzlaşılmadı bitti” dedi. İç tüzük konusunda grup başkanvekilleri 30 Ekim’de yeniden toplanacaklar ve haftada iki veya üç gün toplanılarak, 2 Aralık tarihine kadar uzlaşma arayacaklar. Bu tarihe kadar uzlaşma olmaması halinde, seçim dönemine de girildiği için iç tüzüğün değişmesi mümkün olmayacak. Ancak edinilen bilgilere göre diğer partilerin grup başkanvekilleri AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan dolayı rahatsız. Elitaş’ın yerine başka bir sözcünün katılması durumunda sürecin daha iyi yürüyeceği ifade ediliyor.

ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU GİBİ  OLMASIN

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de toplantıya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, iç tüzükte sıkıntı olduğu konusunda tüm partilerin ortaklaştığını, ancak aşılması noktasında problem olduğunu söyledi. Toplantıda Meclis Başkanı’nın “Anayasa Uzlaşma Komisyonundan halkın beklentilerinin yeterince karşılanmaması ve iç tüzükle ilgili sıkıntıya dikkat çektiğini” belirten Baluken, “Bu Meclis anayasayı değiştirmeyecekse, kendi iç tüzüğünü de yapamayacaksa bunun siyaset kurumuna güveni engelleyeceği” kaygıların da gündeme geldiğini söyledi. İktidarın denetimi azaltıp, yasamaya ağırlık vermek istediğini kaydeden Baluken, denetim görevini yeterince yapmak istediklerini söyledi. Baluken, haftada veya ayda bir günün denetime ayrılmasının, Meclis çalışma saatlerinin çoğunluğun oyları ile ucu açık şekilde belirlenmemesi, Meclis TV’nin sürekli açık olmasını talep ettiklerini belirtti.

CHP’Lİ ALTAY: DENETİM EKSİKSİZ OLMALI

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da toplantıya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Altay, 6.5 ay çalışan İçtüzük Uzlaşma Komisyonunun üzerinde uzlaşma sağlayamadığı 21 maddenin bulunduğunu maddeleri masaya yatıracaklarını söyledi. Yasama faaliyetleri yürürken, denetim faaliyetlerinin de eksiksiz olmasını istediklerini dile getiren Altay, “Meclis Başkanı da bugün bunu bir şekilde itiraf etti. Yasama faaliyetleri bir şekilde yürüyor ama denetim faaliyetleri görüldüğü gibi yetersiz” dedi. Altay, Meclisin, dünyanın diğer meclislerinde olduğu gibi halka, kamuoyuna açık olmasını, Meclis TV yayınlarının, kesintisiz verilmesini istediklerini de ekledi. Başörtülü milletvekillerine ilişkin konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Altay, konuyu Meclis Başkanı’nın gündeme getirmediğini ama kendisinin Meclisin 90 yıllık geleneğini korumanın öncelikle Meclis Başkanı’nın görevi olduğu hatırlatmasını yaptığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rojava’dan göç edenler evlerine geri dönüyor

SONRAKİ HABER

Emrehan Halıcı, CHP genel başkan yardımcılığı görevinden istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa