23 Ekim 2013 16:08

Rusya’dan Greenpeace davasına ret

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’nın Arctic Sunrise Gemisi’nde gözaltına alınan 30 Greenpeace eylemcisi ile ilgili uluslararası mahkemelere katılma talebini reddetti. Rusya’nın Murmansk kentinde korsanlık suçlaması ile hakim karşısına çıkardığı eylemciler arasında Türkiye vatandaşı Gizem Akhan da bulunuyor.

Rusya’dan Greenpeace davasına ret
Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’nın Arctic Sunrise Gemisi’nde gözaltına alınan 30 Greenpeace eylemcisi ile ilgili uluslararası mahkemelere katılma talebini reddetti. Rusya’nın Murmansk kentinde korsanlık suçlaması ile hakim karşısına çıkardığı eylemciler arasında Türkiye vatandaşı Gizem Akhan da bulunuyor. Tutuklu olarak yargılamaları devam edenlere
suçlu bulunmaları durumunda 15 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Hollanda hükümetinin Almanya merkezli Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesinde açtığı davaya müdahil olmayacakları belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hollanda ve Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesinin bilgilendirildiği, Arctic Sunrise Gemisi ile ilgili tahkim sürecinin tanınmadığı vurgulandı.

HOLLANDA DAVA AÇTI

Meydana gelen olayın çözümü için görüşmelere açık olduklarını kaydeden bakanlık, egemenlik haklarının tartışıldığı bir mahkemede Rusya hükümetinin taraf olamayacağını kaydetti. Hollanda 1982 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu çerçevesinde Rusya aleyhine dava açtı.

Rusya sınır güvenlik güçleri 18 Eylül’de Gazprom’a ait platforma tırmanmaya çalışan Greenpeace eylemcilerine müdahalede bulunmuş, bir sonraki gün de Arctic Sunrise Gemisi’ne operasyon düzenleyerek 30 eylemciyi gözaltına almıştı.  Greenpeace ilgili davanın Almanya’da 2-3 hafta içinde başlaması planlanıyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’lülerden Gökçek’e metro parası

SONRAKİ HABER

Mısır’da anayasa çalışmaları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...