23 Ekim 2013 15:09

Tan, 'HDP kadük bir proje' dedi, sosyal medyada tartışıldı

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) "kadük, dar bir proje" olmakla eleştirdi. Tan'ın açıklamaları günün en çok tartışılan konularından biri oldu.

Tan, \'HDP kadük bir proje\' dedi, sosyal medyada tartışıldı
Paylaş

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) "kadük, dar bir proje" olmakla eleştirdi. Tan'ın açıklamaları günün en çok tartışılan konularından biri oldu.

Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin (CEFTUS) Kürt sorunuyla ilgili toplantısı için geçen hafta Londra'ya gelen Altan, BBC Türkçe'den Engin Esen'e konuştu.

"Bu işi yürüten arkadaşlarımız sadece marjinal solla sınırlı kaldılar Türkiye'de. Bu marjinal solun önemli bir kısmı da dinle, İslam'la barışık değil. Kürt İslamcılar da bunlara sıcak bakmıyor, Türkiyeli Müslümanlar da sıcak bakmıyor. Hatta liberal çevrelerle bile bu marjinal solun arası iyi değil. Dolayısıyla, HDP projesi bütün liberal demokratları, Müslüman demokratları, Kürt halkının büyük bir kısmını içine alması gereken bir projeyken, maalesef sadece marjinal Türk soluyla sınırlı kalan, kadük, dar bir proje haline geldi" diyen Tan, BDP'nin gelecek yıl yapılacak seçimlerde HDP adaylarını destekleme kararının da yanlış olduğunu öne sürdü.

İSLAM KONGRESİ'NE GÜLEN CEMAATİ VE HÜDA-PAR DA KATILMALI

"Bize göre, doğru olan proje önce, hâlâ Kürtlerin yarısının oy verdiği AK Parti'ye giden oylarımızı geri alacak; Türkiye'deki liberalleri, demokratları, sosyal demokratları kucaklayacak bir geniş proje olmalı. Onun için ben, İmralı'dan gelen 'Türkiyelileşmek' perspektifinin doğru olduğuna inanıyorum ama yapılanın, şu anki uygulamanın ona aykırı olduğunu ve dar bir proje olduğunu söylüyorum" diyen Tan, Öcalan'ın İslam Kongresi önerisine ilişkin de Demokratik Toplum Kongresi'ni (DTK) eleştiriyor.

Söz konusu kongrede Gülen cemaatinden, Hüda-Par'a herkesin olması gerektiğini söyleyen Tan, böyle olmazsa kongrede yer almayacağını söylüyor.

SOSYAL MEDYA TAN'I TARTIŞTI

Tan'ın HDP ve DTK eksenli açıklamaları sosyal medyada da sıkça tartışıldı.

Işık Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Sinan Birdal, Altan Tan'ın görüşlerindeki en büyük sorunun eleştirisini "marjinaller" diyerek sosyalistlerin üstüne bina etmesi olduğunu dile getirdi. "Tan'ın söylemi devletin yıllardır, hükümetin de Gezi özelinde sosyalistler için kullandığı söylemlerle örtüşüyor. Neredeyse barışın önündeki engel sosyalistler denecek. Yıllarca merkez sağ hükümetlerin ve askeri rejimlerin bölge siyasetini destekleyen de sosyalistler herhalde" diyen Birdal, Altan Tan'ın ifadelerinin olgularla tutarlı olmadığını dile getirdi.

"Sosyalistleri eleştirme, istememe hakkı var tabii. Ama bunu belli bir olgunluk içinde yapmasını beklemekte sosyalistlerin hakkı" diyen Birdal, "Keşke Altan, endişelerini sosyalist adaylarla beraber girdiği seçimlerde ifade etseydi. O günden bugüne değişen nedir?" diye sordu.

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da, Twitter'da konuyu "A.Tan'ın, sosyalistleri eleştirmesi değil sorun. Sorun, HDP'ye tamamen liberal, sağ, İslamcı bir platform dayatması" şeklinde yorumladı.

Sosyal medyadaki diğer kimi lehte ve aleyhteki yorumlarsa şöyle:

Harun Ercan: HDP'yi, "Türkiye solu İslam karşıtıdır" üzerinden gayri meşrulaştırmaya çalışan Altan Tan, tam anlamıyla AKP söyleminin Kurdi izdüşümünde.

Serdar Akinan: Diyarbakır'da yapılacak Demokratik İslam Kongresi'ne, Altan Tan'ın önerdiği gibi Gülen Cemaati katılırsa süreç için hayati bir adım atılır.

Serhat Elih: Kurdistanda bugun bile, Kurtlere karsi kulanilan yegene sey siyasal Islamdir. Altan Tan dinin boyle kulanilmasina karsi mucadele etmeli! Altan Tan HDP ile ugrasacagina, Rojavaya saldirmak için El Kaideye militan gonderen kurumlarla ugrasaydi keske!

Elif Görgü: Altan Tan'ın HDK yerine yerine Fethullah ve Hizbullahla ittifakı tercih etmesi.. sürpriz değil ama sinir bozucu.

eksihabermas: Düzen egemenliğini kendi söylemlerini ezdiklerine benimsettikçe sürdürür. Solun "marjinalliği" söylemiyle Altan Tan bu konuda çok iyi örnek.

Agirewelat: Altan Tan o argümanlar ile HDP'ye karşıysa; yaşasın Halkların Demokratik Partisi!

Onat Çetin: Kürt muhalefetinin kazanımlarının artmasıyla birlikte Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel ve Altan Tan'ın ayrı yollara gideceği bir tahmin değil.

Faruk Ayyıldız: Altan Tan, sosyalistlere hakaret ederken saha dün Cizre'de Rojava'dan gelen şehit cenazesine saldıran Hizbulkontracıları övüyor.

Cahit Akın: altan tan'ın eleştirilerine kulak vermek lazım, haklı olduğu hususlar var. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Protesto edilen vali arka kapıdan çıktı

SONRAKİ HABER

Çöp deposu köylüleri isyan ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa