23 Ekim 2013 13:56

AKP anayasada topu CHP’ye attı

Anayasa Uzlaşma Komisyonunun üzerinde anlaştığı 60 maddeyi yasalaştırmak için CHP’nin kapısını çalan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin, “bu maddeler yasalaşırsa, komisyon çalışmalarına devam edecek” dedi. Canikli’nin bu ifadesinden “Anlaşma olmaması halinde anayasa uzlaşma komisyonunun sona ereceği” görüşü öne çıkıyor.

AKP anayasada topu CHP’ye attı
Paylaş

Sultan Özer

Anayasa Uzlaşma Komisyonunun üzerinde anlaştığı 60 maddeyi yasalaştırmak için CHP’nin kapısını çalan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin, “bu maddeler yasalaşırsa, komisyon çalışmalarına devam edecek” dedi. Canikli’nin bu ifadesinden “Anlaşma olmaması halinde anayasa uzlaşma komisyonunun sona ereceği” görüşü öne çıkıyor.
Anayasa Uzlaşma Komisyonunun iki yıllık çalışması sonunda dört partinin üzerinde uzlaştığı 60 maddeyi yasalaştırmak isteyen AKP Grubu, destek için bugün CHP grubunu ziyaret etti. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli CHP  “olur” verirse yola devam edileceğini, CHP “hayır” derse devam etmeyeceklerini söyledi. Canikli’nin  “Bu maddeler yasalaşırsa komisyon çalışmalarına devam edecek” sözleri dikkat çekti.

‘SÜREÇ TIKANIR’

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli başkanlığındaki AKP heyeti CHP Grubunu ziyaret ederek, Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce ve Engin Altay ile görüştü. Yaklaşık 40 dakikalık görüşme sonunda açıklama yapan Canikli, “CHP’nin olumsuz cevap vermesi durumunda süreç tıkanır” dedi. Canikli 60 maddenin de üzerine çıkılabileceğini önemli olanın 4 partinin üzerinde uzlaştığı maddeler olduğunu ifade etti. Canikli, “Eğer 60 madde yasalaşırsa anayasa uzlaşma komisyonu  çalışmalarına devam edecek. Daha sonraki süreçte mutabakata varılan yeni maddeler gelirse onlar da yasalaştırılmaya devam edilecek. 60 madde nihai değildir” diye konuştu.

‘60 MADDE GEÇMEZSE KOMİSYON SONA MI ERECEK?​’

Sürecin bu dönemle sınırlı olmayacağını belirten Canikli komisyonun çalışmasını 60 maddenin geçmesine bağlayarak şöyle dedi: “Bu süreç bu dönemle de sınırlı olmayacak. 60 maddeyi yasalaştırdığımız takdirde uzlaşma komisyonu herhangi süreyle sınırlı olmadan çalışacaktır, önerimiz budur.”

60 maddenin önerdikleri şekilde yasalaşması halinde yeni bir motivasyonun ortaya çıkacağını, bunun üzerinde uzlaşılamayan maddeleri de zorlayacağını savunan Canikli,  60 maddenin altında tüm siyasi partilerin imzaları olduğunu hatırlattı. Canikli, bu 60 maddeyle bağlantılı teknik çalışmaların da yapılabileceğini, uzlaşılması halinde başka maddeler de eklenebileceğini ifade etti.

CHP’nin olumlu yanıt vermesi halinde de olmazsa olmazlarının dört siyasi partinin uzlaşması olduğunu belirten Canikli, 60 madde dışındaki gelecek maddelerin de dört parti tarafından benimsenmesi şartını getirdi.


‘MHP KAPILARI KAPATTI AMA’

CHP’nin tekliflerine olumlu yaklaşması halinde diğer partilerin de bu sürece katılmalarını sağlamak için girişimlerde bulunacaklarını vurgulayan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “MHP’nin kapıları kapatan bir açıklaması oldu. Ancak arzumuz bütün partilerin birlikte gerçekleştirmesi. Sağlanamadığı takdirde CHP ile de yapabileceğimizi ifade ettik” diye konuştu. Sorular üzerine 60 maddenin geçmesinin “motivasyon yaratacağını” savunan Canikli, CHP’nin önümüzdeki hafta önerilerini ileteceğini söyledi.


TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ

“Tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir düzenleme olabilir mi 60 madde içinde?​” sorusu üzerine AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “Bizim üzerinde durduğumuz husus şu: 4 siyasi partinin mutabakatıyla oluşmuş maddeler olmalı, içeriğiyle ilgilenmiyoruz. Bizim için 4 siyasi partinin üzerinde mutabakat sağlaması yeterlidir. Hangi konu olursa olsun 4 parti mutabakatla herhangi bir konunun anayasaya girmesini istiyorsa biz bunu yasalaştırırız” cevabını verdi.
Daha sonra açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, AKP’nin önerisini getirdiğini, bunu yetkili organlarında görüştükten sonra yanıt vereceklerini söyledi. Yasama dokunulmazlığı ve tutuklu milletvekilleri konusunda görüşlerini ilettiklerini vurgulayan Hamzaçebi; “Tutuklu milletvekilleri bu Meclisin çözmesi gereken bir konudur. Önerilerimizi yetkili kurullarında değerlendirdikten sonra bildirecekler” dedi. 


‘BDP İLE FİİLEN MÜMKÜN DEĞİL’

“Sıfır 60’tan büyüktür” diyerek, hiç yapmamaktan 60 maddeyi çıkarmanın anlamlı olduğunu savunan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, sorular üzerine, “CHP bu maddelerin yasalaştırılmasına destek vermezse başka diğer kombinasyonlarla süreci tamamlamamız mümkün görünmüyor. MHP kapları kapatmış, BDP ile fiilen mümkün değil” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BDP: Mersin\'de seçimlere BDP olarak gireceğiz

SONRAKİ HABER

Direnişteki işçileri işten attılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...