23 Ekim 2013 11:08

Altın Şafak'a devlet desteği kesildi

Yunanistan parlamentosu, "terör ve suça karışmış partilere devlet yardımı verilmemesini" öngören yasa tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etti. 300 üyeli parlamentoda oy kullanan toplam 269 milletvekilinden 235’i yasa için ‘evet’ dedi.

Altın Şafak\'a devlet desteği kesildi
Paylaş

Yunanistan parlamentosu, "terör ve suça karışmış partilere devlet yardımı verilmemesini" öngören yasa tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etti. 300 üyeli parlamentoda oy kullanan toplam 269 milletvekilinden 235’i yasa için ‘evet’ dedi.

Yunanistan’da Altın Şafak lideri ve 3 milletvekilinin organize suç örgütüne üye oldukları gerekçesi ile tutuklanması ve 6 Altın Şafak milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından Yunanistan, Altın Şafak'a devlet desteğini de kesti. Altın Şafak operasyonlarının ardından gündeme gelen suça karışan partilere devlet yardımının kesilmesini öngören yasa tasarısı, Yunan parlamentosunda büyük bir çoğunluk ile kabul edildi. İktidar partileri Yeni Demokrasi ve PASOK ile ana muhalefet SYRİZA yasa için ‘evet’ oyu kullanırken, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve aşırı sağcı Bağımsız Yunanlar Partisi milletvekillerinden 34’ü ‘çekimser’ kaldı.

KKE NEDEN ÇEKİMSER OY KULLANDI?

Yunanistan Komünist Partisi'nin çekimser kalma sebebi ise yasanın Altın Şafak'a özel değil, genel bir yasa olması ve ileride hükümet karşıtı tüm güçlere karşı kullanılabileceği endişesi oldu. KKE bu konuda Altın Şafak'a özel bir yaptırım uygulanmasını talep etmişti.

Irkçı Altın Şafak örgütü milletvekilleri ise oylamaya katılmadı. Tutuksuz yargılanan milletvekili İlia Kasidyari, partilerine yönelik devlet yardımının kesilmesine ilişkin düzenlemeyi anayasaya aykırı bulduklarını söyledi. Kasidyari, partilerinin politik olarak cezalandırıldığını savundu.

TERÖR VE SUÇA KARIŞAN PARTİYE YARDIM YOK

Yasa tasarısına göre, bir parti liderine organize suç ya da terör sebebiyle ceza verilmesi ya da aynı gerekçe ile toplam beş milletvekilinden birinin cezalandırılması durumunda, devlet yardımı, mecliste yapılacak oylama sonrası kesilebilecek. Bunun için 300 üyeli parlamentoda salt çoğunluk olan 151 vekilin oyu aranacak.

Yaklaşık 1 ay önce başlayan örgüt yöneticileri ve üyelerine yönelik operasyonlara kadar Altın Şafak, 800 bin Avro'dan fazla devlet yardımı kullanmıştı.

IRKÇI PARTİ LİDERİNİN EŞİNE YARGI YOLU

Altın Şafak lideri Nikos Nichaloliakos'un tutuklanmasının ardından örgüt liderliği koltuğuna oturan milletvekili eşi Eleni Zaroulia için de yargı yolu açılıyor. Yargıtay'ın talebini değerlendiren Meclis Deontoloji Komisyonu, Zaroulia'nın dokunulmazlığını kaldırması için meclis genel kuruluna başvurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eylem yapınca paralarını aldılar

SONRAKİ HABER

\'Sevdalı bulut\' Semaver’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa