30 Mayıs 2011 15:53

Başbakan’ın TOKİ’si halkı mağdur ediyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitinglerinde propaganda aracı olarak kullandığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), halkı mağdur ediyor. Başbakan’ın sık sık sarfettiği dar “gelirliye konut imkanı” iddialarını İstanbul’un Başakşehir ilçesine bağlı Fenertepe Mahallesi’nde oturan halkın yaşadıkları yalanlıyor.Mahal

Paylaş

Mahallelerinin yerine inşa edilmek istenen konutlardan dolayı mağdur olan halk, tapulu evlerinden zorla çıkarılmak istendiklerini ve bunun için kendilerine yönelik psikolojik bir baskı yapıldığını vurguluyor. Üstelik mahalle halkının ifade ettiğine göre konutların inşaat çalışması esnasında meydana pek çok kaza gelmiş ve bu kazalarda bazı işçiler de yaşamını yitirmiş. Ama TOKİ bu kazaların da üstünü örtmüş.

TOKİ PSİKOLOJİK BASKI YAPIYOR

İstanbul’un Başakşehir ilçesine bağlı Fenertepe Mahallesi halkı, mahallelerinde inşaatına başlanan ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan bloklardan dolayı mağdur durumda. Mahalle tamamen boşaltılmadan yapımına başlanan blokların inşaat çalışması, mahalledeki evleri adeta toprak yığınına hapsetmiş durumda. TOKİ’nin mahalleyi boşaltmadan inşaat çalışmasına başlamış olması halkın tepkisini çekiyor. Mahalleli tapulu evlerine karşılık TOKİ tarafından önerilen fiyatın çok düşük olduğu için evlerini satmayı reddettiklerini ve buna karşılık kendilerine psikolojik baskı yapılarak çıkartılmaya çalışıldıklarını ifade etti. Yollarının ağır tonajlı iş makinelerinin geçmesinden dolayı bozulduğunu, evlerinin etrafının inşaatlardan çıkan topraklarla kapatıldığını belirten halk, evlerinden bile çıkamadıklarını bunun TOKİ’nin teklif ettiği düşük fiyatları kabul etmeleri için bizzat TOKİ tarafından bilinçli olarak yapıldığına dikkat çekti.

DERDİMİZ DİNLEMEYEN PARTİLERE OY YOK

Kendilerine yönelik yapılan bu uygulamaya tepki göstermek için birkaç kere yolu kestiklerini söyleyen mahalle halkı aralarından bazılarının polis tarafından göz altına alındığını ve sorunlarına kimsenin çözüm bulmaya yanaşmadığını ifade etti. TOKİ başkanı dahil pek çok kişiyle görüştüklerini ifade eden halk, herkesin sorunları birbirine havale ettiğini ve bir sonuç alamadıklarını vurguladı. CHP ve AKP’nin milletvekili adaylarının da mahallelerine geldiğini söyleyen Fenertepeliler, bu partilerin de sorunlarına duyarsız kaldığını söyledi. Bütün bunlara rağmen bu partilerin hala kendilerinden oy istediğini vurgulayan mahalleli oylarını bu partilere vermeyeceğinin altını çizdi.

TOKİ EVLERE EDERİNİN ÇOK ALTINDA FİYAT VERİYOR

Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan mahalleli oldukça ilginç açıklamalarda bulundu. Evi elinden alınmak istenen Nafiz Tura, TOKİ’nin arsasının ederinden çok düşük bir fiyat teklif ettiğini kendisinin bu fiyatı kabul etmediği için psikolojik baskıya maruz kaldığını ifade etti. Metrekare başına teklif edilen fiyatın yüzde 57’sinin de kesilmek istendiğini söyleyen Tura, şöyle devam etti: “Üç katlı evim var. Bu eve karşılık bana üç tane 65 metrekarelik ev veriyor. Ama yapımı tamamlanan evlerden birini vermeyip beni kiraya gönderiyor. Kiramı ise sadece bir yıl karşılıyor. Üstelik beni borçlandırıyor ve evlerin yapımı tamamlanana kadar da beni kiraya gönderiyor.”

BİZE VERDİKLERİ EVLERDE OTURULMAZ

Ömer Sekmen isimli mahalleli ise mahallelerinin içinde inşaatların sürdüğünü bunun bir psikolojik baskı olduğunu söyledi. Kendilerinin tozdan dolayı dışarı çıkamadıklarını, çocuklarının okula gidemediğini söyleyen Sekmen, medyaya haber vermelerine rağmen şimdiye kadar kimsenin sorunlarını dinlemediğini söyledi. Evlerinin tapulu olduğunu ve kendilerinden vergi alındığını söyleyen Sekmen, “diyorlar ki sizin malınızı elinizden zorla almıyoruz. Ama gelip evlerin etrafını kazıyorlar, evleri sıkıştırıyorlar, suları kesiyorlar, boruları patlatıyorlar. Sorunları yetkililere bildirmemize rağmen onlar da bu olay karşısında sessiz kalıyor.” şeklinde konuştu. Kendilerine teklif edilen dairelerin oturulmayacak halde olduğunu söyleyen Ömer Sekmen, sorunlarının çözülmesini istiyor.

Yetkililerin sorunlarına kulak tıkadığını vurgulayan Ahmet Karakulak da TOKİ yetkililerinin kendilerini yasal işlem başlatmakla tehdit ettiğini söyledi. Yetkililerin evinin kaçak olduğunun iddia ettiğini ifade eden Karakulak, “kaçaksa neden su veriliyor, neden elektrik veriliyor, biz neden vergi veriyoruz” diye sordu.

Öte yandan, mahalleli TOKİ tarafından yapılan blokların inşaatı esnasında pek çok iş kazasının da meydana geldiğini ve bu kazalarda bazı işçilerin hayatını yitirdiğini ancak bunun da üstünün örtüldüğünü iddia etti.

EVİNE GİRİP ÇIKMAKTA BİLE ZORLANIYOR

Mahalledeki baskının en somut örneği ise 75 yaşındaki Necati Soydemir’in evi… Evinin dört yanı inşaattan çıkan toprakla kapatılan Soydemir evine girip çıkmakta bile zorlanıyor. Evine hapsedildiğini söyleyen Necati Soydemir, TOKİ yetkilileri, belediye başkanı ve kaymakamla görüşmesine rağmen kimsenin sorunlarına bir çözüm bulmaya yanaşmadığını ifade etti. Soydemir’in eşi Zekiye Soydemir ise bahçelerine tuvalet sularının akıtıldığını ve pis suların içme sularına karıştığını söyledi. Bahçesindeki kuyulara pis suyun karıştığını ifade eden Soydemir, başka çareleri olmadığı için bu suları içmeye devam ettiklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halklar, ortak bir gelecek için buluştu

SONRAKİ HABER

AKP protestosuna ölüm cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa